Cornelis de Houtman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cornelis de Houtman
Cornelis de Houtman.jpg
Lair(1565-04-02)2 April 1565
Gouda, Holland, Provinsi Seventeen
PatiAgustus 1599
Acèh Sultanate
BangsaWalanda
PakaryanPanjlajah

Cornelis de Houtman (Gouda, 2 April 1565 - Acèh, 1 September 1599), sadhèrèkipun Frederik de Houtman, punika satunggiling panjlajah Walanda ingkang manggihaken jalur pelayaran saking Éropah dhumateng Indonesia lan kasil miwiti perdagangan bumbon crakèn kanggé Walanda. Kala samanten Krajan Portugis gadhah monopoli dhumateng perdagangan kasebat, lan lelampahan de Houtman punika kamenangan simbolis kanggé pihak Walanda, sanadyan lelampahan kasebat sajatosipun dumados boten saé.


Pelayaran[besut | besut sumber]

Ing taun 1592 de Houtman dikirim déning pedagang Walanda menyang Lisboa(Lisabon) kanggo nemokaké informasi babagan pulo-pulo bumbon crakèn ing tlatah wetan adoh, de Houtman mbutuhaké wektu 2 taun kanggo ngumpulaké informasi sing lengkap babagan pulo-pulo iku. Sawisé iku saka informasi sing dikumpulaké déning de Houtman para pedagang Walanda nggawé kongsi dagang sing di jenengi Compagnie van verre te Amsterdam lan menyang pelayaran ing tanggal 2 april 1595 kanggo nggolèki pulo-pulo bumbon crakèn ing tlatah wétan adoh.[1]

Ing wulan juni taun 1596 de Houtman tekan pelabuhan banten, banjur dhèwèké ketemu karo sultan banten lan nggawé prajanjèn dagang bumbon crakèn. Sawisé iku de Houtman mbanjuraké pelayaran mengètan tekan madura, lan pulo bali, nalika tekan pulo bali de Houtman ngrasa wis cukup pelayarané mula ora mbanjuraké pelayaran tekan tlatah maluku. Dhèwèké mutusaké langsung mulih ing Walanda.[1]


Monument to the De Houtman brothers in Gouda

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Raditya, Iswara N. "Indonesia Dijajah Belanda Gara-Gara Cornelis de Houtman". Dijupuk 2019-08-17.