Taun cahya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Taun cahya punika ngarujuk marang jarak ingkang dipunlangkungi cahya ing wekdal satunggal taun wonten ing hampa udara. Inggih punika sami kaliyan 9.460.528.405.000 kilometer. Taun cahya dipunenggé ngukut jarak ingkang tebih sanget ing ngèlmu fisika kados ta jarak lintang, galaksi kaliyan ukuran Jagat Raya.

Istilah taun ingkng dipunanggé pétangan inggih punika taun Julian ingkang dangunipun 365.25 dinten utawi 31.557.600 dhetik. Kadhangkawis rata-rata taun tropis 31.556.925,9747 dhetik dipun-ginakaken. Amargi cahya nempuh kacepetan 299.792.458 mèter per dhetik (m/s) ing salebeting ruang hampa udara, mila kanthi migunakaken taun Julian, setaun cahya sami kaliyan 9.460.730.472.580.800 kilomèter (5.878.625.373.184 mil).

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.