Charles Aznavour

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Charles Aznavour
Շառլ Ազնավուր
Charles Aznavour03b.JPG
Aznavour nyanyi lagu "La Bohème", ing Paris Olympia, 1968.
Pratélan latar wuri
Jeneng lair Shahnour Vaghinagh Aznavourian
Génre Pop, Chanson
Pakaryan penyanyi, panyipta lagu, pemeran
Mangsa akarya 1936 - saiki
Sana jaringan www.c-aznavour.com

Charles Aznavour (Armèni: Շառլ Ազնավուր; lair ing Paris, 22 Mèi 1924; umur 93 taun) ya iku penyanyi legendaris Armenia-Prancis, ngarangkep salah sijining aktor lan panyipta lagu. Sasuwéné karir, Aznavour wés mbintangi 60 judhul filem, nulis punjul 1.000 lagu (kalebu 150 lagu sing basané Inggris, 100 lagu basa Italia, 70 lagu basa Italia, lan 50 lagu basa Jerman), lan rekamané payu punjul 100 yuta biji.[1]

Karier filem[besut | besut sumber]

Profesi minangka penyanyi mlaku bebarengan karo kariré ing babagan filem. Ing antarané peran Aznavour sing kerep diéling akèhé wong ya iku minangka Édouard Saroyan ing filem Tirez sur le pianiste (sutradara François Truffaut, 1960). Pengamat filem mènèhi apresiasi penampilan Aznavour ing filem And Then There Were None (1974). Panjenengané mèlu peran minangka peran pendukung ing filem The Tin Drum (1979) sing éntuk penghargaan Academy Award 1980 kanggo kategori Film Asing Paling Apik. Ing taun 2002, Aznavour mèlu mbintangi filem Ararat minangka sutradara ya iku Edward Saroyan.

Biografi[besut | besut sumber]

Dilahiraké minangka Shahnour Vaghinagh Aznavourian, wong tuwané ya iku imigran asal Armenia, Michael and Knar Aznavourian[2] Panjenengané sing kapisan mèlu pentas nanggo jeneng panggung "Aznavour" nalika isih umur 9 taun. wiwit isih cilik, wong tuwané wés ngenalaké Aznavour karo teater. Kesempatan emas diéntukaké Aznavour sawisé penyanyi Édith Piaf ngrungokaké panjenengané nyanyi lan ngajak panjenengané mèlu ing pertunjukan keliling ing negera Prancis lan Amérika Sarékat.

Aznavour kerep dijuluki "Frank Sinatra saka Prancis", lan sapérangan gedhé saka 1.000 judhul lagu sing ditulisé racaké babagan cinta. Panjenengané uga naté nulis sandiwara musikal, lan tampil ing 60 judhul filem, kalebu Shoot the Piano Player lan The Tin Drum (filem). Aznavour bisa nyanyi ing akèh basa (Perancis, Inggris, Italia, Spanyol, Jerman, Rusia, Armenia, lan Portugis). Amarga pangudiné, Aznavour mbukak kesempatan kanggo panjenengané nglakokaké konser ing Carnegie Hall lan pirang-pirang arena ing donya. salah sijining lagu bisa dinyanyèkaké Aznavour ing pirang-pirang basa, misalé lagu "Que C'est Triste Venise" (versi asli ing basa Prancis), dadi "How Sad Venice Can Be" (basa Inggris), "Com'è Triste Venezia" (basa Italia), "Venecia Sin Ti" (basa Spanyol), "Venedig im Grau" (basa Jerman). Aznavour uga naté ngrekam salah sijining lagu ciptaané penyair Sayat Nova ing basa Armenia [3].

Ing taun 1970-an, Aznavour sukses ing Britania Raya. Lagu "She" dadi puncak tangga lagu Britania. Lagu liyané sing kaloka ing Britania ya iku "Dance in the Old Fashioned Way".

Aznavour naté mèlu rombongan kabaret ing Montreal, nggawé panjenengané ngefans karo Québec lan nukoni salah sijining omah ing Montreal. Panjenengané naté mbiyantu panyipta lagu ditambah penyanyi asalé Québec, Lynda Lemay nalika nglampahi karir ing Prancis.

Aznavour wés akèh mbiyantu kurban lindhu 1988 ing Armenia léwat organisasi amal "Aznavour for Armenia". Ing dalan Abovian, pusat kutha Yerevan ana alun-alun sing jenengé dijupuk saka jeneng Aznavour. Aznavour njabat anggota dewan pembina Armenia Fund International sing wés menèhi punjul US$150 yuta wiwit taun 1992 ing wujud dana bantuan kemanusiaan lan pembangunan infrastruktur ing Armenia. Pamaréntah Prancis menèhi penghargaan Légion d'honneur kelas "Officier" (perwira) ing taun 1997.

Penyanyi liyané sing kerep nyanyi lagu-laguné Aznavour, wiwit saka Fred Astaire lan Bing Crosby, tekan Ray Charles lan Liza Minnelli. Ing taun 1974, Jack Jones (singer) nggawé album sing kabèh isiné lagu ciptaané Aznavour lan diwènèhi judhul "Write Me A Love Song, Charlie".[4]. Lagu "She" naté dinyanyèkaké Elvis Costello kanggo filem Notting Hill (filem). Plácido Domingo ya iku kanca apiké, lan kerep nyanyi lagu-lagu hit ciptaané Aznavour, ing antarané lagu "Ave Maria" versi Aznavour.

Ing taun 2006, Aznavour ngenekaké pertunjukan keliling ing AS lan Kanada sing disebuté farewell tour (tour perpisahan). Ing taun 2007, pertunjukan keliling Aznavour digelar ing nagara Jepang lan nagara-nagara Asia liyané. Aznavour, 82 taun, ngendika manawa pertunjukané iki minangka tur perpisahan, sanadyan kondisi keséhatané isih apik. Aznavour saiki isih nyanyi ing pirang-pirang basa lan isih apal tanpa prelu teleprompter. Sanadyan mangkono, panjenengané saiki mung nyanyi ing 2 utawa 3 basa (basa Prancis lan basa Inggris, ditambah basa Spanyol utawa basa Italia).[1] Tanggal 20 September 2006, Aznavour ngenekaké konsèr gedhé ing kutha krajan Armenia, Yerevan. Konser mau minangka pambuka festival budaya "Arménie mon amie" sing digelar ing nagara Prancis. Nalika konsèr, présidhèn saka rong nagara, Robert Kocharian lan Jacques Chirac lungguh ing kursi deretan paling ngarep.[5]

Lagu kaloka[besut | besut sumber]

  • Toi et Moi
  • The Sound Of Your Name duet karo Liza Minneli
  • The Old Fashioned Way
  • She
  • Tu T'laisses Aller
  • La Mamma
  • Que C'est Triste Venise
  • For Me Formidable
  • Il Faut Savoir
  • Et Pourtant
  • Non Je N'ai Rien Oublie
  • Qui
  • Yesterday When I was Young (lagu Charles Aznavour)
  • Une Vie D'amour (lagu Charles Aznavour karo Mireille Mathieu
  • La Bohème (lagu Charles Aznavour)
  • Hier Encore (lagu Charles Aznavour)
  • Sur Ma Vie
  • Embrasse-moi
  • Ave Maria

Pratélan Album[besut | besut sumber]

Filmografi[besut | besut sumber]

  • Guerre des gosses, La (1936).... figuran
  • Disparus de Saint-Agil, Les (1938) (ora ditulis).... Un élève
  • Adieu chérie (1946) (as Aznavour).... Le duettiste
  • Entrez dans la danse (1948)
  • Une gosse sensass' (1957).... Le chanteur
  • Paris Music Hall (1957).... Charles
  • Tête contre les murs, La (1959).... Heurtevent
  • Dragueurs, Les (1959).... Joseph Bouvier
  • Pourquoi viens-tu si tard? (1959).... Un danseur
  • Oh! Qué mambo (1959) (uncredited).... Un spectateur au cabaret
  • Testament d'Orphée, ou ne me demandez pas pourquoi!, Le (1960) (tidak ditulis).... Le curieux/The Curious Man
  • Un taxi pour Tobrouk (1960).... Samuel Goldmann
  • Passage du Rhin, Le (1960).... Roger
  • Tirez sur le pianiste (1960).... Charlie Kohler/Edouard Saroyan
  • Gosse de Paris (1961)
  • Lions sont lâchés, Les (1961).... Charles, un convive de Marie-Laure
  • Esame di guida - tempo di Roma (1962).... Marcello
  • Horace 62 (1962).... Horace Fabiani
  • Diable et les dix commandements, Le (1962).... Denis Mayeux (episode "Homicide point ne seras")
  • Quatre vérités, Les (1962).... Charles
  • Vierges, Les (1963).... Berthet
  • Rat d'Amérique, Le (1963).... Charles
  • Thomas l'imposteur (1964)
  • Alta infedeltà (1964).... Giulio (segmen "Peccato nel Pommerigio")
  • Métamorphose des cloportes, La (1965).... Edmond
  • Facteur s'en va-t-en guerre, Le (1966).... Thibon
  • Paris au mois d'août (1966).... Henri Plantin
  • Caroline chérie (1968).... Postillon
  • Candy (1968).... Hunchback juggler
  • Temps des loups, Le (1969).... Inspector
  • The Adventurers (1970).... Marcel Campion
  • Amour, L' (1970).... Le présentateur
  • The Games (1970).... Pavel Vendek
  • The Selfish Giant (1971).... Récitant/Narrator (versi Perancis)
  • Un beau monstre (1971).... Inspector Leroy
  • Part des lions, La (1971).... Éric Chambon
  • Intrus, Les (1972).... Charles Bernard
  • The Blockhouse (1973).... Visconti
  • Unbekannter rechnet ab, Ein (1974).... Michel Raven
  • Sky Riders (1976).... Insp. Nikolidis
  • Folies bourgeoises (1976).... Dr. Lartigue
  • The Tin Drum (filem) (1979).... Sigismund Markus
  • Ciao, les mecs (1979).... L'amnésique
  • Zauberberg, Der (1982).... Naphta
  • Qu'est-ce qui fait courir David? (1982).... Léon, le père de David
  • Fantômes du chapelier, Les (1982).... Kachoudas
  • Une jeunesse (1983).... Bellun
  • Viva la vie! (1984).... Edouard Takvorian
  • Yiddish Connection (1986).... Aaron Rapoport
  • Mangeclous (1988).... Jérémie
  • Maestro, Il (1989).... Romualdi
  • Armenia (1989)
  • Années campagne, Les (1992).... Le grand-père/Grandfather
  • Pondichéry, dernier comptoir des Indes (1997).... Léo Bauman
  • Comédien, Le (1997).... Monsieur Maillard
  • Laguna (2001)
  • Truth About Charlie (2002).... cameo
  • 'Ararat (filem) (2002).... Edward Saroyan
  • Ennemis publics (2005)
  • Mon colonel (2006).... Père Rossi

Video/DVD Charles Aznavour[besut | besut sumber]

  • Charles Aznavour Armenia 1989
Film dokumenter produksi Armenfilem karo sutradara Levon Mkrtchyan babagan bantuan kemanusiaan Aznavour kanggo kurban lindhu Spitak 1988.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ "Aznavour leaves on high note". Rebecca Thomas. BBC News. Dijupuk 2 Juni.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ "Aznavour (Biography)". situs resmi Charles Aznavour. Dijupuk 2 Juni.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ http://www.last.fm/music/Charles+Aznavour (dipununduh 29 Maret 2013)
  4. ^ "Write Me A Love Song, Charlie". Jack Jones endorsed site. Dijupuk 2 Juni.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. ^ "Charles Aznavour". RFI Musique. Dijupuk 2 Juni.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]