Asam malat

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Asam malat
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [6915-15-7]
PubChem 525
Nomer EINECS 230-022-8
KEGG C00149
ChEBI CHEBI:6650
SMILES O=C(O)CC(O)C(=O)O
InChI 1/C4H6O5/c5-2(4(8)9)1-3(6)7/h2,5H,1H2,(H,6,7)(H,8,9)
Sifat
Rumus kimia C4H6O5
Massa molar 134.09 g mol−1
Densitas 1.609 g cm−3
Titik leleh

130 °C, 403 K, 266 °F

Kelarutan dalam air 558 g/L (at 20 °C)[1]
Kaasaman (pKa) pKa1 = 3.40, pKa2 = 5.20 [2]
Senyawa kagandhèng
Anion liyané malate
carboxylic acids kagandhèng succinic acid
tartaric acid
fumaric acid
Senyawa kagandhèng butanol
butyraldehyde
crotonaldehyde
sodium malate
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asam malat (malic acid) ya iku asam dikarboksilat kang mènèhi rasa kecut lan getir sajroné sapérangan woh kayata apel ijo lan anggur.[3] Asam malat uga isa dicampur karo manéka perasa panganan kanggo mènèhi manéka jinis sènsasi rasa. Dat iki uga mainaké peran sajroné pambentukan adenosin trifosfat (ATP). Woh-wohan liya kang uga isa ngandhung asam malat ing antarané ya iku nanas, aprikot, gooseberry, raspberry, ceri, lan lémon. Asam malat isa disintèsis sajroné jero awaké manungsa lumantar siklus asam sitrat kanggo ningkataké metabolisme energi. Tanpa asam malat, siklus kasebut ora isa mlaku kanthi lancar saéngga prodhuksi ènèrgi awak uga bakal mandheg. Asam malat uga nduwèni mupangat kanggo wong kang nduwèni penyakit fibromyalgia, salah sijiné kahanan kang nyebapaké nyeri otot, nyeri sendhi lan cendhèké tingkat ènèrgi.[3]

Asam malat mainaké peran wigati sajroné otot sacara sekabèhané, ngurangi keselé otot lan ningkataké ènèrgi awak. Dat iki uga nduwèni fungsi ngurangi tosisitas ing jero awak kang isa nyebapaké penyakit ati lan gangguan utek kanthi cara ngiket logam sing ngandhut racun ing jero awak. Sakliyané iku, asam malat mbantu njaga kulit tetep séhat lan enom, uga mbantu njaga karesikané cangkem. Asam malat isa katemokaké uga ing sapérangan prodhuk kayata ombènan kang mawa karbonisasi, prodhuk susu kang diasemaké, woh kalèng, prodhuk roti, sarta prodhuk perawatan mèdhis lan pribadi.[3]

Sujarah[besut | besut sumber]

Asam malat ditemokaké ing taun 1785 déning Carl Wilhelm Scheele ing èksperimèné karo jus apel. Tembung malat asalé saka basa Latin ya iku malum kang artiné apel. Jeneng asam malat pisanan diusulaké ing taun 1789.[3]

Panggunaan asam malat[besut | besut sumber]

Sajroné panganan[besut | besut sumber]

Asam malat kerep digunakaké ing jero panganan, kususé permèn supaya rasané dadi kecut utawa pait. Anggur (wine) uga diwènèhi tambahan asam malat kanggo mènèhi rasa kecut.

Sajroné kedhokteran untu[besut | besut sumber]

Asam malat kerep digunakaké déning dhokter untu kanggo ngresiki enamel untu sak durungé dibor lan ditambal.[3]

Rumus asam malat[besut | besut sumber]

Asam malat yiku sajinis asam karbosilat. Jinis asam iki nduwèni ranté senyawa dhasar kang nyakup atom karbon kaiket karo roncèn dhobel atom oksigen sarta senyawa hidroksida. Asam malat arupa senyawa organik kang nduwèni rumus kimia [[HO2CCH2CHOHCO2H]].[3]

Wong meteng lan nyusoni[besut | besut sumber]

Éndhani asam malat nalika ngandhut lan nyusoni. Senajan durung ana informasi babagan èfèk samping asam malat kanggoné wong ngandhut lan nyusoni, ananging luwih becik ngèndhani suplemèn asam malat.[3]

Tekanan getih[besut | besut sumber]

Éndhani asam malat yèn nduwèni tekanan getih cendhèk. Asam malat isa ngurangi tekanan getih. Yèn nduwèni tekanan getih cendhèk utawa ngombé obat kanggo ngontrol tekanan getik, mula dianjuraké supaya konsultasi karo ahliné kaséhatan sakdurungé ngombé suplemèn asam malat.[3]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ chemBlink Online Database of Chemicals from Around the World
  2. ^ Dawson, R. M. C. et al., Data for Biochemical Research, Oxford, Clarendon Press, 1959.
  3. ^ a b c d e f g h Tips Sehat Asam Malat, (Kaundhuh 3/11/12).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_malat&oldid=1067153"