Asem sitrat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Struktur kimiya asem sitrat
Cithakan:Chembox MagSusCithakan:Chembox PharmacologyCithakan:Chembox LD50
Asem sitrat
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [10043-35-3]
PubChem 7628
Nomer EINECS 233-139-2
KEGG D01089
ChEBI CHEBI:33118
SMILES OB(O)O
InChI 1/BH3O3/c2-1(3)4/h2-4H
Sifat
Rumus kimia H3BO3
Massa molar 61.83 g mol−1
Panampilan White crystalline solid
Densitas 1.435 g/cm3
Titik leleh

170.9 °C, 444 K, 340 °F

Titik umob

300 °C, 573 K, 572 °F

Kelarutan dalam air 2.52 g/100 mL (0 °C)
4.72 g/100 mL (20 °C)
5.7 g/100 mL (25 °C)
19.10 g/100 mL (80 °C)
27.53 g/100 mL (100 °C)
Kelarutan dalam other solvents Soluble in lower alcohols
moderately soluble in pyridine
very slightly soluble in acetone
log P -0.29[1]
Kaasaman (pKa) 9.24, 12.4, 13.3
Struktur
Wangun molekul Trigonal planar
Momen dipol Zero
Bahaya
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
1
0
 
Titik murub Non-flammable
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asem sitrat minangka asem organik lemah sing duwé formula molekul C 6 H 8 O 7. Kacipta kanthi alami ing woh jeruk. Senyawa iki sing gawé rasa kecut ing woh kasebut.[2] Ing biokimia, iki minangka penengah ing siklus asem sitrat, sing ana ing metabolisme kabeh organisme aerobik. Luwih saka rong yuta ton asem sitrat diproduksi saben taun. Digunakaké sacara wiyar minangka asem, minangka panambah rasa lan agèn pangiket.[3] Sitrat minangka turunan asem sitrat; yaiku uyah, ester, lan anion polatomik sing ditemokaké ing larutan. Nalika bagéyan saka uyah, formula anion sitrat ditulis dadi C6H5O73- utawa C3H5O(COO)33-.

Kedadéyan alami lan prodhuksi indhustri[besut | besut sumber]

Asem sitrat ana ing macem-macem woh-wohan lan jejanganan, utamané woh-wohan jeruk. Jeruk lèmon lan jeruk limau duwé konsentrasi asem sing dhuwur; bisa ngemot nganti 8% boboté garing saka woh-wohan iki (udakara 47 g / L ing cairan[4] ). Konsentrasi asem sitrat ing wohjeruk wiwit 0,005 mol / L kanggo jeruk biasa lan jeruk bali nganti 0,30 mol / L ing jeruk nipis lan jeruk lemon; angka kasebut beda-beda gumantung ing spesiès, gumantung karo kultivar lan kahanan nalika tuwuh woh.

Asem sitrat pisanan diisolasi ing taun 1784 dening ahli kimia Carl Wilhelm Scheele, sing mengkristal saka jus lemon.[5][6] Prodhuksi asem sitrat skala industri pisanan diwiwiti ing taun 1890 adhedhasar indhustri woh jeruk Italia, ing ngendi jus kasebut diolah nganggo jeruk nipis karhidrasi (kalsium hidroksida) kanggo nyepetaké kalsium sitrat, sing diisolasi lan diowahi manèh dadi asem nggunakaké asem sulfat encer.[7] Ing taun 1893, C. Wehmer nemokaké cetakan Penicillium bisa ngasilaké asem sitrat saka gula. Nanging, produksi asem sitrat mikroba ora dadi penting industri nganti Perang Dunia I ngganggu ekspor jeruk Italia.

Guna asem sitrat[besut | besut sumber]

Asem sitrat ing botol

Asem sitrat dadi salah sawijining asem sing luwih kuwat dimangerteni, panggunaan asem sitrat sing dominan yaiku minangka rasa lan pengawèt ing panganan lan omben-omben, utamané minuman ringan lan permen.[7] Ing Uni Eropa dilambari nomer E330. Garam sitrat saka macem-macem logam digunakaké kanggo ngirim mineral kasebut ing bentuk sing ana sacara biologis ing pirang-pirang suplemen panganan . Asem sitrat duwé 247 kkal saben 100 g.[8] Ing Amerika Serikat, sarat kemurnian kanggo asem sitrat minangka aditif panganan ditemtokaké dening Codex Chemicals Food, sing diterbitaké dening Farmakopoeia Amerika Serikat (USP).

Asem sitrat minangka agén pangikatan sing apik, ngikat logam kanthi larut. Iki digunakaké kanggo nyopot lan nyuda tumpukan kerak saka dandang lan panguap.[7] Zat iki bisa digunakaké kanggo ngobati banyu, sing migunani kanggo ningkataké èfèktifitas sabun lan deterjèn umbah-umbah. Kanthi nyemprotaké logam ing banyu sing adhem, bahan bakar kasebut bisa ngasilaké unthuk lan bisa luwih apik tanpa mbutuhaké palembut banyu. Asem sitrat minangka bahan aktif ing sawètara solusi pangresik kolah lan pawon. Solusi kanthi konsentrasi asem sitrat nem persèn bakal ngilangi reregetan banyu saka kaca tanpa kudu nggosok. Asem sitrat bisa digunakaké ing sampo kanggo ngilangi lilin lan pawarnanan rambut. Ilustrasi katrampilan pangiket, asem sitrat minangka eluan kapisan sing becik digunakaké kanggo pamisahan ion-pertukaran total lanthanida, sajroné Proyèk Manhattan ing taun 1940-an. Ing taun 1950-an, diganti karo EDTA sing luwih efisièn. Ing industri, kang digunakaké kanggo ngresiki tèyèng saka baja lan stainless steel.[9]

Bebaya asem sitrat[besut | besut sumber]

Sanajan asem sing lemah, menawa kena asem sitrat murni bisa nyebabaké èfèk samping. Nghirup zat iki bisa nyebabaké watuk, sesek ambegan, utawa lara tenggorokan. Penyerapan sing kaluwihan bisa nyebabaké nyeri weteng lan tenggorokan. Paparan solusi sing akèh ing kulit lan mripat bisa nyebabaké abang lan lara.[10] Konsumsi ana ing jangka dawa utawa bola-bali bisa nyebabaké érosi enamel untu.[10][11][12]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. "boric_msds".
  2. "Asam Sitrat, Asam dengan Manfaat yang Manis untuk Batu Ginjal". SehatQ (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2021-04-21.
  3. Apleblat, Alexander (2014). Citric acid. Springer. ISBN 978-3-319-11232-9.
  4. "Quantitative Assessment of Citric Acid in Lemon Juice, Lime Juice, and Commercially-Available Fruit Juice Products". Journal of Endourology. 22 (3): 567–570. 2008. doi:10.1089/end.2007.0304. PMC 2637791. PMID 18290732.
  5. Scheele, Carl Wilhelm (1784). "Anmärkning om Citron-saft, samt sätt at crystallisera densamma" [Note about lemon juice, as well as ways to crystallize it]. Kungliga Vetenskaps Academiens Nya Handlingar [New Proceedings of the Royal Academy of Science]. 2nd series (ing basa Swedia). 5: 105–109.
  6. Graham, Thomas (1842). Elements of chemistry, including the applications of the science in the arts. Hippolyte Baillière, foreign bookseller to the Royal College of Surgeons, and to the Royal Society, 219, Regent Street. p. 944. Dibukak ing June 4, 2010.
  7. a b c Cithakan:Ullmann
  8. Greenfield, Heather; Southgate, D.A.T. (2003). Food Composition Data: Production, Management and Use. Rome: FAO. p. 146. ISBN 9789251049495.
  9. "ASTM A967 / A967M - 17 Standard Specification for Chemical Passivation Treatments for Stainless Steel Parts". www.astm.org.
  10. a b "Citric acid". International Chemical Safety Cards. NIOSH. 2018-09-18. Diarsip saka sing asli ing July 12, 2018. Dibukak ing September 9, 2017.
  11. J. Zheng; F. Xiao; L. M. Qian; Z. R. Zhou (December 2009). "Erosion behavior of human tooth enamel in citric acid solution". Tribology International. 42 (11–12): 1558–1564. doi:10.1016/j.triboint.2008.12.008.
  12. "Effect of Citric Acid on Tooth Enamel".