Angkor Wat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Prasat Angkor Wat
Angkor Wat.jpg
Jeneng: Prasat Angkor Wat
Digawé déning: Suryavarman II
Tanggal pambangunan: Abad ke-12
Dewa utama: Wisnu
Arsitektur: Khmer
Tlatah: Angkor, Kamboja
Angkor Wat*
Situs Warisan Donya UNESCO
Negara Cithakan:CAM
Tipe Budaya
Kriteria i, ii, iii, iv
Referensi 668
Wilayah Asia-Pasifik
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1992  (Sèsi 19)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.
Angkor Wat

Angkor Wat (Kutha Kuil) inggih punika kompleks candhi ingkang liar mboten tebih saking Siem Reap, kirang langkung 200 mil saking ibu kitha Phnom Penh ing Kamboja. Dipunbangun ing abad 12 déning raja kakaisaran Khmer ingkang makmur, Angkor Wat dipunbangun dados kuil karajaan kagem déwa Hindhu.

Sesampunipun Angkor Wat dipunpundhut panjajah, Angkor Wat dados kuil Buddha dan dados situs ziarah ngantos maabad-abad. Angkor Wat inggih punika tuladha dipunreksa ingkang paling saé déning arsitektur Khmer ing Kamboja lan ageng ing desain dados 7 kaajaiban donya. Punika kacetha wonten ing gendéra nasional Kamboja. The "lost city" Angkor setunggalipun dados karemenan tiyang Éropah ing taun 1800 ngantos Kamboja dipunjajah dening Perancis. Selajengipun punikai, Angkor Wat dados karemenan tiyang ingkang badhe ningali kuil kuno ingkang ageng. Sapanunggalipun wisatawan, rahib Buddha ingkang dados panjagi Angkor Wat.

Sajarah Angkor Wat[sunting | sunting sumber]

Kutha Angkor inggih punika ibukitha karajaan Khmer saking abad 9 ngantos abad 15. Karajaan Khmer salah satungalipun karajaan ingkang paling makmur lan canggih ing sejarah Asia Kidul-wétan. Kutha Angkor dipunbiyangun saking ide-ide politik lan agami ingkang dipunpundhut saking India, lan kuil-kuil Angkor gadhahi makna dados papan kagem ibadah kagem raja.Angkor Wat dipunbiyangun dening Raja Suryavarman II ing abad 12 dados candhi pasarean luas ingkang wonten janazahipun, dados simbolis identitas permanen kalian Wisnu. Kathah relief ing candhi ingkang gambaraken Ramayana lan Mahabharata, Hindu, crita crita déning Wisnu. selajengipun punika, Angkor dipunubah saking arsitektur lan ing agami punika. Kutha Angkor dipunpundhut saking dewa Hindu Siwa kalian déwa Hindu Wisnu, lan pungkasan ing Avalokitesvara déwa Buddha Mahayana.[1] Angkor Wat dipunubengi dening kalenan lan tembok eksterior gadahhi ukuran 1300 meter x 1500 meter. Candhi punika piyambak gadhahi 1 km persegi lan wonten tiga tingkat ing dhuwur menara tengah. Tembaok candi dipuntutupi kalain bas-relief lan ukiran. Kirang luwih 2000 wonten gambar Widadari ukiran khas ingkang wonten ing tembok kuil, ukiran Widadari ingkang paling sae ing seni eraAngkorian.[2]

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)www.sacred-destinations.com(dipuntignali tanggal 20 September 2011)
  2. ^ (en)www.canbypublications.com(dipuntingali tanggal 20 September 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Angkor_Wat&oldid=832803"