Angkor Wat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Prasat Angkor Wat
Angkor Wat.jpg
Jeneng: Prasat Angkor Wat
Digawé déning: Suryavarman II
Tanggal pambangunan: Abad kaping 12
Dewa utama: Wisnu
Arsitektur: Khmer
Tlatah: Angkor, Kamboja
Angkor Wat
អង្គរវត្ត
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Kamboja Edit this on Wikidata
Paugeran i, ii, iii, iv
Rujukan 668
Koordhinat 13°24′45″N 103°52′00″E / 13.4125°N 103.8667°E / 13.4125; 103.8667
Prasasti 1992 (Sèsi 19)
Angkor Wat

Angkor Wat (Kutha Kuil) inggih punika kompleks candhi ingkang alasan boten tebih saking Siem Reap, kirang langkung 200 mil saking ibu kitha Phnom Penh ing Kamboja. Dipunbangun ing abad 12 déning raja kakaisaran Khmer ingkang makmur, Angkor Wat dipunyasa dados kuil karajaan kagem déwa Hindhu.

Sesampunipun Angkor Wat dipunpundhut panjajah, Angkor Wat dados kuil Buda dan dados situs ziarah ngantos maabad-abad. Angkor Wat inggih punika tuladha dipunreksa ingkang paling saé déning arsitèktur Khmer ing Kamboja lan ageng ing désain dados 7 kaajaiban donya. Punika kacetha wonten ing gendéra nasional Kamboja. The "lost city" Angkor satunggalipun dados karemenan tiyang Éropah ing taun 1800 ngantos Kamboja dipunjajah déning Perancis. Selajengipun punikai, Angkor Wat dados karemenan tiyang ingkang badhé ningali kuil kuno ingkang ageng. Sapanunggalipun wisatawan, rahib Buda ingkang dados panjagi Angkor Wat.

Sajarah Angkor Wat[besut | besut sumber]

Kutha Angkor inggih punika ibukitha karajaan Khmer saking abad 9 ngantos abad 15. Karajaan Khmer salah satungalipun karajaan ingkang paling makmur lan canggih ing sajarah Asia Kidul-wétan. Kutha Angkor dipunyasa saking ide-ide pulitik lan agami ingkang dipunpundhut saking India, lan kuil-kuil Angkor gadhah makna dados papan kagem ibadah kagem raja.Angkor Wat dipunyasa déning Raja Suryavarman II ing abad 12 dados candhi pasarean luas ingkang wonten janazahipun, dados simbolis identitas permanen kaliyan Wisnu. Kathah relief ing candhi ingkang gambaraken Ramayana lan Mahabharata, Hindhu, carita carita déning Wisnu. salajengipun punika, Angkor dipunubah saking arsitèktur lan ing agami punika. Kutha Angkor dipunpundhut saking déwa Hindhu Siwa kaliyan déwa Hindhu Wisnu, lan pungkasan ing Avalokitesvara déwa Buda Mahayana.[1] Angkor Wat dipunubengi déning kalenan lan tembok eksterior gadahhi ukuran 1300 mèter x 1500 mèter. Candhi punika piyambak gadhah 1 km persegi lan wonten tiga tingkat ing dhuwur menara tengah. Tembaok candhi dipuntutupi kalain bas-relief lan ukiran. Kirang luwih 2000 wonten gambar Widadari ukiran khas ingkang wonten ing tembok kuil, ukiran Widadari ingkang paling saé ing seni eraAngkorian.[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ www.sacred-destinations.com(dipuntignali tanggal 20 September 2011)
  2. ^ www.canbypublications.com(dipuntingali tanggal 20 September 2011)