Mahayana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Mahayana (asal saka basa Sansekerta: महायान, mahāyāna kang kanthi harafiah tegesé 'Kendaraan Besar') iku siji saka loro aliran utama Agama Buda lan minangka istilah pambagéan filosofi lan ajaran Sang Buda. Mahayana, kang dilairaké ing India, dipigunakaké ing telu pangertèn utama:

  1. Minangka tradhisi kang isih ana, Mahayana minangka kumpulan gedhé dhéwé saka loro tradhisi Agama Buda kang ana, kang liyané ya iku Theravada. Pamérangan iki kerep dadi pasulayan déning manéka golongan.
  2. Miturut cara pamérangan klasifikasi filosofi Agama Buda dhedhasar aliran Mahayana, Mahayana tegesé tingkat motifasi spiritual[1] (kang dikenal juga dengan sebutan Bodhisattvayana [2]) Adhedhasar pamérangan iki, pendekatan pilihan kang liya karan Hinayana, utawa Shravakayana. Bab iki uga dikenal sajeroning Ajaran Theravada, nanging ora dianggep pendekatan kang trep.[3]
  3. Miturut susunan Ajaran Wajrayana ngenani pamérangan jalur pengajaran, Mahayana tegesé siji saka telu dalan tumuju pencerahan, loro liyané ya iku Hinayana lan Wajrayana. Pamérangan pengajaran sajeroning Agama Buda Wajrayana, lan ora dikenal sajeroning ajaran Agama Buda Mahayana lan Theravada

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Harvey, Introduction to Buddhism, Cambridge University Press, 1990, page 94
  2. The Mahayana, 'Great Vehicle' or 'Great Carriage' (for carrying all beings to nirvana), is also, and perhaps more correctly and accurately, known as the Bodhisattvayana, the bodhisattva's vehicle. Indian Buddhism, A. K. Warder, 3rd edition, 1999, p.338
  3. Peter Harvey, "An Introduction to Buddhist Ethics." Cambridge University Press, 2000, page 123.


Cithakan:Buddhisme-stub