Pierce Brosnan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pierce Brosnan
Smiling man with short, tousled hair, wearing white shirt open at collar, and black jacket.
Brosnan ing Festival Film Cannes, 2002
Lair Pierce Brendan Brosnan
16 Mei 1953 (umur 61)
Drogheda, County Louth, Ireland
Pakaryan Aktor, produser, aktivis lingkungan hidhup
Taun aktif 1977–saiki[1]
Asal Navan, County Meath, Ireland
Garwa Cassandra Harris (1980–1991, tilar donya, anak 1)
Keely Shaye Smith (2001–saiki)

Pierce Brendan Brosnan, OBE (lair ing Navan, County Meath, Republik Irlandia, 16 Mei 1953; umur 61 taun) yaiku aktor film lan televisi, produser film, lan aktivis lingkungan hidup, sing nduweni rong negara yaiku Republik Irlandia lan Amerika Serikat. Sakwise ninggalake bangku sekolah umur 16 taun, Brosnan dadi ilustrator iklan, nanging banjur kuliah seni peran ing London telung taun. Sakwise dadi aktor teater, dheweke mbangun popularitas liwat tv Remington Steele. Sakwise serial Remington Steele, Brosnan dadi tokoh utama ing pirang-pirang film, kayata Dante's Peak lan The Thomas Crown Affair. Saka taun 1995 nganti taun 2002, dheweke dadi aktor kaping lima sing meranake agen rahasia James Bond ing Golden Eye, Tomorrow Never Dies, The World Is Not Enough, lan Die Another Day. Dheweke uga dadi pengisi swara lan model Bond kanggo video James Bond 007: Everything or Nothing taun 2004. Sakwise meranake James Bond, dheweke wis mbintangi film sing sukses kayata The Matador (oleh nominasi Golden Globe, 2005), Mamma Mia! (National Movie Award, 2008), lan The Ghost Writer (2010). Dheweke uga dadi narator kanggo serial televisi abak-abak Thomas and Friends taun 2009. Taun 1996, karo Beau St Clair sing asale saka Amerika Serikat, dheweke nggawe omah produksi sing jenenge Irish Dream Time ing Los Angeles. Sabanjure, Pierce Brosnan luwih dikenal dadi aktivis sosial lan lingkungan hidup.

Dheweke nikah karo aktris Australia Cassandra Harris saka taun 1980 tekan matine amarga Kanker ovarium taun 1991. Brosnan banjur nikahi wartawati lan penulis Amerika Serikat Keely Shaye Smith taun 2001, lan dadi warga negara Amerika Serikat taun 2004.

Wiwitane urip[sunting | sunting sumber]

Brosnan lair ing Drogheda, County Louth, Republik Irlandia tanggal 16 Mei 1953. Brosnan kuwi anak tunggal saka pasangan Thomas Brosnan, pagaweyane tukang kayu, lan May Smith. Brosnan urip ing keluarga Katolik lan sekolah ing sekolah lokal sing dikelola dening Christian Brothers. Ibune Brosnan banjur pindhah menyang kutha London kanggo kerja dadi perawat sawise bapake nglungani keluargane. Brosnan ngakoni yen uripe nalika cilik rekasa lan ngrasa kesepian, amarga mung ana ibune, simbah kakunge, lan simbah putrine. Brosnan uga tau kuwatir uripe ibune sing kere bakalan misahake anake, amarga ana peraturan Republik Irlandia nalika semana: keluargane sapa bae sing duwe anak nanging ora saguh ngopeni urip anake, kamangka anak kuwi bakalan diopeni dening negara. Mula ibune Brosnan mutusake pindhah menyang Inggris supaya bisa mergawe lan pungkasane bisa ngopeni uripe Brosnan.[2]

Sawise ditinggalake ibune menyang Inggris, Brosnan urip bareng simbah kakunge, Philip lan simbah putrine, Kathleen Smith.[3] Sawise simbah kakung lan simbah putrine tilar donya, Brosnan banjur urip karo bulike banjur karo paklike, nanging dheweke banjur dipindhahake arep diopeni wong wedok jenenge Eileen, ing bageyan kutha kang elek, nanging Brosnan nggambarake minangka awal kesuksesan.[2] Banjur, Brosnan nerusake sekolahe ing De La Salle Brothers School yaiku sekolah Katolik. Ing kana Brosnan sinau babagan agama Katolik kang dianute. Nanging, sansaya suwe Brosnan ora seneng kar standar pendidikan ing De La Salle Brothers lan celathu yen sekolah kuwi kaya-kaya ngapusi dheweke lan siswa liyane.[2]

Brosnan nglungani Republik Irlandia tanggal 12 Agustus 1964 lan ketemu karo ibune maneh karo garwa anyare, veteran Perang Dunia II, William Carmichael, sing saiki omah-omah ing Longniddry Skotlandia.[4][5] Nalika pisanan ketemu karo ibune, Brosnan nyikep ibune lan garwane, Brosnan nggambarake bapake sing tenanan.[4] Carmichael banjur ngajak Brosnan kanggo nonton film James Bond sing judhule Goldfinger, nalika umure sewelas taun.[6] Sawise keluarga iki pindhah menyang London, Brosnan sekolah ing Elliott School, sekolah negeri ing dhaerah Putney, London Kulon.[7] Brosnan banjur ngerti yen dheweke dadi wong asing ing London, mula Bronson sinau supaya bisa adhaptasi lan kekancan karo kanca-kancane sing anyar.[2] Nalika Brosnan pisanan mlebu sekolah, dheweke diundang kanthi sesebutan "The Irish" (wong Irlandia).[8]

Sawise ninggalake sekolah menengah pertama nalika umure 16 taun, Brosnan banjur nerusake karier dadi pelukis lan dadi ilustrator iklan ing studio.[9] Ing Oval House taun 1969, Bronson teka ing lokakarya kanggo latihan. Bronson ketemu karo ilusionis sing mangan geni sing lagi mulang wong wedok kepriye carane nyelehake geni ing dhadhane. Ia sempat berpikir dan kemudian memutuskan untuk bergabung dan belajar bagaimana cara memakan api.[10] Banjur ana agen sirkus sing weruh lan ngajak kerja suwene telung taun. Bronson banjur kuliah suwene telung taun dadi paraga ing Drama Centre ing kutha London.[11] Brosnan nggambarake perasaane nalika dadi paraga lan dhampake ing uripe.

   
Pierce Brosnan
"Nalika aku nemokake donya aktor, utawa donya aktor sing nemokake aku, kuwi pembebasan. Iki batu loncatanku menyang uripku sing liyane, adoh saka urip sing daklakoni, lan donya aktor kuwi donya sing nyenengake lan diregani. Kuwi kepuasan sing gedhe ing uripku."
   
Pierce Brosnan

—Pierce Brosnan[2]

1979–1994: Awal karier[sunting | sunting sumber]

Sawise lulus saka Drama Centre taun 1975, Brosnan miwiti gaweyan dadi asisten manajer teater ing York Theatre Royal. Brosnan banjur miwiti karir aktinge ing Wait Until Dark. Sasuwene wektu 6 sasi, Brosnan banjur dipilih karo dramawan Tennessee Williams kanggo meragakake paraga McCabe ing The Red Devil Battery Sign.[12] Penampilane sing apik ing London ndadekake Williams ngirimi telegram sing isine "Muga-muga Tuhan mberkati, anakku". Brosnan nerusake karier ing penampilan singkat ing film, kayata The Long Good Friday (1980) lan The Mirror Crack'd (1980), sarta sinetron televisi, kayata The Professionals, Murphy's Stroke, lan Play for Today. Brosnan banjur dadi bintang televisi ing Amerika Serikat kanthi peran utama ing miniseri populer Manions of America.[13] Banjur Brosnan main ing teater Masterpiece taun 1982 sing nyritakake dokumenter sing nyathet uripe Lady Nancy Astor (wanita pisanan ing Parlemen Inggris). Saka penampilane dadi Robert Gould Shaw II ing seri kuwi, Brosnan mlebu nominasi Bebungah Golden Globe taun 1985 kangoo kategori Aktor Pendukung Paling Apik.[14]

Ing taun 1982, Brosnan pindhah menyang California Kidul lan mbangun popularitas ing donya keartisan ing Amerika Serikat kanthi maragakake ing seri detektif Remington Steele.[4] The Washington Post nyathet yen ing taun kuwi Brosnan "bisa ndadekake James Bond nom."[15] Sawise Remington Steele rampung ing taun 1987, Brosnan banjur main ing pirang-pirang film, kayata The Fourth Protocol (1987, barengan karo Michael Caine), yaiku film thriller sing nyritakake Perang Dingin, The Deceivers (1988) lan The Lawnmower Man (1992). Ing taun 1992 Bronson uga main ing serial NBC sing judhule Running Wilde, maragakake dadi reporter majalah Auto World. Jennifer Love Hewitt uga melu maragakake dadi anak wedoke Brosnan, nanging episode sing nggambarake Brosnan lan Hewitt ora tau dibabarake.[16] Pada 1993, Brosnan maragakake peran pendukung ing film komedi sing judhule Mrs. Doubtfire. Brosnan juga main ing pirang-pirang film televisi, kayata Death Train (1993) lan Night Watch (1995), film thriller spy kang nyritakake kahanan ing Hong Kong.

1995–2002: Karier dadi James Bond[sunting | sunting sumber]

Wiwitan[sunting | sunting sumber]

Patung lilin Pierce Brosnan dadi James Bond.

Brosnan pisanane ketemu karo prodhuser film James Bond Albert R. Broccoli nalika syuting For Your Eyes Only amarga Cassandra Harris - garwane sing pisanan - uga melu maragakake ing film kuwi. Broccoli nyelathu, "Yen dheweke (Brosnan) bisa akting... dheweke kuwi wong sing bakalane mathuk marisi peran Bond saka Roger Moore".[15] Dilaporake dening Entertainment Tonight lan National Enquirer, yen Brosnan bakalan marisi perane Moore sing liyane, yaiku dadi Simon Templar ing serial The Saint.[15] Brosnan banjur mbantah rumor kuwi ing sasi Juli 1993, banjur nambahi, "paling ora aku isih ana peluang ing rong peran kuwi, nanging kuwi isih kasimpen ing pikirane wong sing saiki manggon ing Hollywood."[17]

Taun 1986, Timothy Dalton dadi pilihan utama kanggo nggantikake Roger Moore. Nanging prajanjen kontrak karo film Brenda Starr lan sakabehing sandiwara teater Antony & Cleopatra lanThe Taming of The Shrew sempet ndadekakeDalton ora bisa nampa tawaran kuwi. Minangka alternatif, Sam Neill banjur melu tes dadi James Bond, nanging banjur ditolak dening Albert R. Broccoli.[18] Jebul sasuwene setengah taun, Dalton bisa ngrampungake syuting Brenda Starr, banjur Dlton bisa dadi James Bond saka Wales kang pisanan. Dalton banjur maragakake ing film The Living Daylights (1987) lan Licence to Kill (1989). Dalton bakalan dikontrak kanggo telung film Bond,[19] sing bakalane film katelu arep diproduksi ing taun 1990 lan bakalan dibabarake ing taun 1991. Nalika semana judhul kang wis kababar wing masyarakat yaiku The Property of a Lady[20] (kang kalebu salah siji cerita cekak karya Ian Fleming), nanging pungkasane ora tau dikonfirmasi dening pihak EON Productions. Lakuning crita direncanakake bakalan ngrembug babagan penghancuran laboratorium kimia ing Skotlandia, lan Bond ngumbara menyang London, Tokyo, lan Hong Kong. Nanging, film iki banjur ora sida digawe sawise United Artists/MGM perang karo EON Productions suwene patang taun.[21] Perang iki rampungan ing awal taun 1994, kontrak Dalton karo EON Productions wis entek, lan ing tanggal 7 Juni 1994, Brosnan dibabarake sacara resmi dadi aktor kaping lima kanggo perane dadi James Bond.[15]

Impian jaman cilik kang dadi kasunyatan[sunting | sunting sumber]

Gambar:ParisandBond.jpg
Pierce Brosnan ing Tomorrow Never Dies.

Brosnan nandhatangani kontrak film James Bond cacahe telung judhul kanthi tambahan pilihan kanggo film kaping papat. Brosnan pisanan dadi Komandan Bond ing film taun 1995 kang judhule GoldenEye banjur oleh akeh pujian saka kritikus. Kritikus James Berardinelli nggambarake Brosnan dadi "wong kang bisa ngrampungake ngapiki saka pemain sadurunge" kanthi bakat kapinteran alami kang diduweni dening Komandan Bond.[22] GoldenEye bisa kasil entuk pendapatan kotor gedhene 350 yuta Dolar AS ing sakabehing donya.[23] Film iki dadi film kaping papat kang paling laris ing donya taun 1995,[24] lan kalebu film James Bond paling laris nalika semana.[25]

Ing taun 1996, Brosnan nggawe omah produksi film kang aran "Irish DreamTime" bebarengan karo Beau St Clair. Sawise telung taun parusahaan kuwi bisa mbabarake film pisanan kang judhule The Thomas Crown Affair, kang bisa kasil sukses ing pasaran box-office.[26] Brosnan banjur maragakake dadi James Bond maneh ing film Tomorrow Never Dies (1997) lan The World Is Not Enough (1999), kang uga mlebu ing box-office. Ing taun 2002, Brosnan tampil kaping papat dadi Bond ing film Die Another Day. Nalika promosi, Brosnan nyritakake yen dheweke kepingin nerusake perane dadi James Bond, kanthi merujuk marang Sean Connery kang nganti kaping nem maragakake James Bond.[27]

Brosnan tau takon marang EON Productions nalika nampa peran Bond, intine apa bakalan diidini yen kerja ing proyek-proyek film saliyane James Bond. Panjaluke kuwi diestonake kamangka saben film Bond dibabarake, Brosnan uga katon ing saliyane rong film utama liyane, uga film kang diproduksi dening Brosnan dhewe. Brosnan katon ing saperangan judhul film, antara liya dadi ilmuwan ing film besutan Tim Burton kang judhule Mars Attacks!, ahli vulkanologis ing Dante's Peak lan ing Grey Owl, yaiku film biografi Archibald Stansfeld Belaney saka Inggris kang njupuk jeneng Ojibwa Grey Owl banjur dadi salah siji konservasionis pisanan saka Kanada.

Marisi jabatan[sunting | sunting sumber]

Ora suwe sawise Die Another Day dirilis, media mulai nakonake apa Brosnan bakalan dadi James Bond kaping lima apa ora. Brosnan banjur kelingan marang Roger Moore kang dijengkeli dening saperangan fans 007 ing pungkasan karire dadi James Bond amarga umure wis tuwa yaiku 58 taun, nanging dheweke uga oleh mendapat dukungan moril kang akeh saka pihak produser lan saperangan fans fanatik 007. Kamangka dhewe tetep semangat mbaleni perane dadi James Bond.[28] Sasuwene taun 2004, Brosnan diisukake nemoni jalan buntu ing negoisasi kontrak kerja dadi James Bond karo EON Productions. MGM minangka induk EON Productions ngumumake yen MGM bakalan golek aktor liya kang luwih nom kanggo nggantekake Brosnan.[29] Ing sasi Juli 2004, Brosnan celathu yen "Bond kuwi uripku sing liya, kang ana ing saburiku."[30] Nalika Oktober 2004, Brosnan wis matur yen dheweke wis mandheg dadi James Bond, senajan akeh isu yen dheweke lagi njupuk gambar kanthi meneng-meneng kanggo film James Bond kang kaping lima.[31] Pengumuman mundure Brosnan dadi James Bond resmi dirilis ing sasi Februari 2005.[32] Pirang-pirang wulan sawise kuwi, aktor saka Cheshire, Daniel Craig resmi nggantekake Brosnan dadi James Bond.[33] Nalika wawancara karo The Globe and Mail, Brosnan ditakoni dening wartawan pendapate marang Daniel Craig dadi James Bond kang anyar. Brosnan mangsuli yen dheweke wis ora sabar maneh arep nonton Daniel Craig kang bakalan mergawe ing pagaweyan kang cukup fantastis.[34] Brosnan banjur negesake maneh dukungan kuwi ing wawancara karo International Herald Tribune, "Daniel Craig nembe ing perjalanan kanggo dadi Komander Bond kang bakalan dikenang ing sajarah."[35]

Sasuwene kerja ing film James Bond, Brosnan uga dadi salah siji bageyan seri dolanan video James Bond. Ing taun 2002, wajah Brosnan dadi model ing video game Nightfire (kanthi pengisi swara Maxwell Caulfield). Ing taun 2004, Brosnan dadi bintang utama uga dadi pengisi swara ing video game James Bond 007: Everything or Nothing, bebarengan karo aktor pengisi swara liyane.[36]

2003–saiki: Karier sawise James Bond[sunting | sunting sumber]

Pierce Brosnan (kaping loro saka kiwa) bareng karo pemeran film Mamma Mia!

Peran gedhe pisanan Brosnan pasca James Bond yaiku dadi Daniel Rafferty ing film taun 2004 kang judhule Laws of Attraction. Garreth Murphy saka entertainment.ie, nggambarake kinerja Brosnan dadi "efektif banget, kanthi alon Brosnan bisa metu saka karakter James Bond lan njangkepi kanthi energi kang gedhe".[37] Ing taun kang padha, Brosnan main ing film After the Sunset bareng Salma Hayek lan Woody Harrelson. Film iki entuk kritikan kanthi prestasi 17% ing Rotten Tomatoes.[38] Film Brosnan sabanjure yaiku film taun 2005 kang judhule The Matador kanthi peran dadi Julian Noble, wong sing seneng mendem, ketemu karo bakul keliling (Greg Kinnear) ing bar bergaya Meksiko.[39] Film iki entuk respon kang apik saka para kritikus film tinimbang After the Sunset. Roger Ebert ing Chicago Sun-Times nyritakake "iki hasil kerja Brosnan kang paling apik sasuwene urip".[40] Brosnan banjur dinominasikake ing Bebungah Golden Globe kategori bebungah Aktor Paling Apik Musikal utawa Komedi nanging kalah saka Joaquin Phoenix kang maen ing film Walk the Line.[41]

Film kang pisanan Brosnan ing taun 2007 yaiku Seraphim Falls. Ing film iki, Brosnan main bareng karo kancane yaiku Liam Neeson.[42] Film iki dirilis kanggo pemutaran terbatas tanggal 26 Januari 2007. Sadurunge, ing wulan Desember 2005, Brosnan dilaporake dadi salah siji paraga ing film The November Man, yaiku adaptasi saka novel karipta dening Bill Grainger kang judhule There Are No Spies,[43] nanging proyek iki dibatalake ing wiwitaning taun 2007. Brosnan uga oleh dhukungan finansial kanggo nggawe film judhule Caitlin, film kang nyritakake Caitlin MacNamara, garwane penyair Dylan Thomas.[44] Peran utama dadi Caitlin diparagakake Miranda Richardson, Brosnan mung dadi pembantu, yaiku dadi agen sastra Dylan Thomas, John Brinnin. Kancane Brosnan ing film Die Another Day, Rosamund Pike, uga melu ing main ing film kuwi.[45] Ing taun 2008, Brosnan gabung karo Meryl Streep kanggo main ing film Mamma Mia! saka salah siji karya musik ABBA sing judhule Mamma Mia!. Kasiapan Brosnan kanggo main ing film kuwi cukup serius. Brosnan tenanan anggone latian nyanyi suwene nem minggu lan banjur diiringi karo latihan paduan swara ing New York.[46] Brosnan uga dadi narator episode DVD Thomas the Tank Engine and Friends, The Great Discovery.

Ing taun 2009, Brosnan mbintangi film judhule The Big Biazarro, sing disutradarai dening Vondie Curtis-Hall. Film iki adaptasi saka novel karya Leonard Wise kang judhule padha. Ing film kuwi, Brosnan dadi mentor kepala kang ngajari anak didiknya kanthi teges.[47] Brosnan uga main ing film The Ghost Writer ing taun kuwi, kang sabanjure dadi film paling sukses ing taun 2009. Taun 2010, Brosnan main ing film Remember Me lan Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief..

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Taun Film Peran Cathetan
1979 Murphy's Stroke Edward O'Grady Film televisi
1980 The Long Good Friday Wong Irlandia[48]
The Mirror Crack'd Aktor sing meragakake 'Jamie'[49] Peran ora cetha
1986 Nomads Jean Charles Pommier
Remington Steele: The Steele That Wouldn't Die Remington Steele
1987 Taffin Mark Taffin
The Fourth Protocol Valeri Petrofsky/James Edward Ross
1988 The Deceivers William Savage
Noble House Ian Dunross Miniseri televisi
1989 Around the World in 80 Days Phileas Fogg Miniseri televisi
The Heist Neil Skinner Film televisi
1990 Mister Johnson Harry Rudbeck
1991 Murder 101 Charles Lattimore Film televisi
Victim of Love Paul Tomlinson Film televisi
1992 The Lawnmower Man Dr. Lawrence Angelo
Live Wire Danny O'Neill
1993 Mrs. Doubtfire Stuart Dunmeyer
Death Train Michael 'Mike' Graham Film televisi
Entangled Garavan
The Broken Chain Sir William Johnson Film televisi
1994 Love Affair Ken Allen
Don't Talk to Strangers Douglas Patrick Brody Film televisi
1995 Night Watch Michael 'Mike' Graham Film televisi
GoldenEye James Bond Nominasi — Bebungah Saturn kanggo Aktor paling apik
1996 Mars Attacks! Professor Donald Kessler
The Mirror Has Two Faces Alex
1997 Robinson Crusoe Robinson Crusoe
Tomorrow Never Dies James Bond Bebungah Saturn kanggo aktor paling apik
Nominasi — Bebungah Film Eropa dadi Outstanding European Achievement ing Dunya Sinema[50]
Dante's Peak Harry Dalton
1998 Quest for Camelot King Arthur
The Nephew Joe Brady uga dadi produser
1999 Grey Owl Archibald "Grey Owl" Belaney
The World Is Not Enough James Bond Empire Award kanggo Aktor Paling apik
The Match John MacGhee uga dadi produser
The Thomas Crown Affair Thomas Crown uga dadi produser
2001 The Tailor of Panama Andrew Osnard
2002 Die Another Day James Bond Nominasi — Bebungah Saturn kanggo aktor paling apik
Evelyn Desmond Doyle uga dadi produser
2004 After the Sunset Max Burdett
Laws of Attraction Daniel Rafferty uga dadi produser eksekutif
2005 The Matador Julian Noble Nominasi — Bebungah Saturn kanggo aktor paling apik
Nominasi — Golden Globe Award kanggo Aktor Paling apik – Film Musikal utawa Komedi[51]
Nominasi — Bebungah Film lan Televisi Irlandia kanggo Aktor Paling apik kanggo Paraga Utama - Film[51]
2006 Seraphim Falls Gideon
2007 Butterfly on a Wheel Tom Ryan uga dadi produser
Married Life Richard Langley
2008 Thomas and Friends: The Great Discovery Narator
Mamma Mia! Sam Carmichael Nominasi — National Movie Award for Best Performance[52]
2009 The Greatest Allen Brewer
2010 The Ghost Writer Adam Lang Nominasi — Pemeran Pembantu paling apik bebungah Kritik Film London 2010
Nominasi — Satellite Award kanggo Aktor Pembantu Paling Apik– Film
Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief Chiron
Remember Me Charles Hawkins
Oceans Narator Narator berbahasa Inggris
2011 Salvation Boulevard Dan Day
Johnny English Reborn Ambrose Pasca produksi
The True Confessions of Charlotte Doyle Jaggery Dalam proses
The Topkapi Affair Thomas Crown Dalam proses

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Brosnan's personal site
  2. ^ a b c d e Chutkow, Paul (December 1997). "Brosnan. Pierce Brosnan.". Cigaraficionado.com. http://www.cigaraficionado.com/Cigar/CA_Profiles/People_Profile/0,2540,2,00.html. Retrieved 23 October 2008.
  3. ^ "Pierce Brosnan". HELLO. http://www.hellomagazine.com/profiles/piercebrosnan/. Retrieved 2007-02-22.
  4. ^ a b c "Pierce Brosnan". Inside the Actors Studio. Bravo. 2002-11-24. No. 903, season 9.
  5. ^ "Pierce Brosnan: Part 2". Byron Allen (host). Entertainers with Byron Allen. 1993.
  6. ^ "Brosnan is a true Father Figure", ShowBiz Ireland, 1 November 2002. diaksès tanggal 2007-02-22. 
  7. ^ Nathan, Ian (October 1997). "The Empire 100 Interview". Empire (100): 116.
  8. ^ Butler, Karen. "Fierce Brosnan", Irish Echo Online, 2007-02. diaksès tanggal 2007-2-22. 
  9. ^ "Bio:Timeline". The official Pierce Brosnan site (PBFC). http://www.piercebrosnan.com/menu.php?mm=5&sm=1&pn=1.
  10. ^ Pierce Brosnan: questions from the floor: guardian.co.uk © Guardian News and Media - 18 March 2003
  11. ^ "Drama Centre London: Former". Central Saint Martins College of Art and Design. http://courses.csm.arts.ac.uk/drama/students.asp?level=1. Retrieved 2007-02-22.
  12. ^ Carrick, Peter [2002]. Pierce Brosnan. Citadel Press, hal 18–36. ISBN 0-8065-2396-4.
  13. ^ "Manions of America". MTV Movies. http://www.mtv.com/movies/movie/22036/moviemain.jhtml. Retrieved 2008-04-16.
  14. ^ "Awards for Pierce Brosnan". Internet Movie Database. http://www.imdb.com/name/nm0000112/awards. Retrieved 2007-02-22.
  15. ^ a b c d Last, Kimberly (1996). "Pierce Brosnan's Long and Winding Road To Bond". 007 Magazine. http://www.klast.net/bond/pb_road.html. Retrieved 2007-2-22.
  16. ^ "Pierce Brosnan/Rene Russo". Charlie Rose (host). The Charlie Rose Show. PBS. 1999-08-05.
  17. ^ Belson, Eve (July 1993). "Pierce Brosnan: Urbane Leading Man". Orange Coast.
  18. ^ McDonagh, Maitland (19 April 2006). "The James Bonds who might have been". TV Guide. http://community.tvguide.com/blog-entry/TVGuide-Editors-Blog/Ask-Flickchick/James-Bonds/800000575.
  19. ^ "60 Seconds: Timothy Dalton", An interview in Metro Newspaper by Andrew Williams, 2007-02-15. 
  20. ^ Membery, York 1997 Pierce Brosnan: The New Unauthorised Biography ISBN 0-7535-0158-9
  21. ^ The third outing of Timothy Dalton as James Bond
  22. ^ James Berardinelli (1995). "GoldenEye". reelviews. http://www.reelviews.net/movies/g/goldeneye.html.
  23. ^ "GoldenEye". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=goldeneye.htm.
  24. ^ "1995 Worldwide Grosses". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/yearly/chart/?view2=worldwide&yr=1995&p=.htm.
  25. ^ "Box Office History for James Bond Movies". The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/series/JamesBond.php.
  26. ^ "Bio Basics". The official Pierce Brosnan site (PBFC). http://www.piercebrosnan.com/menu.php?mm=5&sm=1&pn=1.
  27. ^ Nathon, Ian (2002-12). "Numero Uno (Die Another Day cover story)". Empire (162): 103.
  28. ^ "Brosnan uncertain over more Bond", BBC NEWS, 2 April 2004. 
  29. ^ "Is Brosnan too old to be 007?", Daily Mail, 9 February 2004. 
  30. ^ Rich, Joshua. "Bond No More", Entertainment Weekly, 27 July 2004. 
  31. ^ "Brosnan: No More 007", scifi.com, 14 October 2004. 
  32. ^ Brosnan, Pierce (2005-02). "The Official Pierce Brosnan site". http://www.piercebrosnan.com/menu.php?mm=1&sm=1&pn=1.
  33. ^ "Daniel Craig takes on 007 mantle", BBC NEWS, 2005-10-14. 
  34. ^ "Pierce Brosnan answers", The Globe and Mail, 14 September 2006. Archived from the original on 9 July 2008. 
  35. ^ John Anderson. "A grittier Brosnan takes on riskier roles", International Herald Tribune, 22 January 2007. Archived from the original on 25 January 2007. 
  36. ^ "Everything or Nothing". EA Games. http://www.ea.com/official/007/everythingornothing/us/gameconsoles.jsp.
  37. ^ Murphy, Garreth (10 May 2004). "Laws of Attraction". entertainment.ie. http://entertainment.ie/movie_reviews/Laws_of_Attraction/3268.htm. Retrieved 2007-02-22.
  38. ^ "After the Sunset". Rotten Tomatoes. http://uk.rottentomatoes.com/m/after_the_sunset/.
  39. ^ "The Matador". Rotten Tomatoes. http://uk.rottentomatoes.com/m/10004925-matador/.
  40. ^ Ebert, Roger. "The Matador (2005)", Chicago Sun-Times, 2006-01-06. 
  41. ^ "'Brokeback Mountain' leads Golden Globe nominations", CNN, 2005-12-15. 
  42. ^ Crust, Kevin (26 January 2007). "Seraphim Falls". Los Angeles Times. Archived from the original on February 5, 2007. http://web.archive.org/web/20070205030953/http://www.calendarlive.com/movies/reviews/cl-et-seraphim26jan26,0,3731132.story.
  43. ^ Guider, Elizabeth. "Duo plant a Wildflower", Variety, 13 December 2005. 
  44. ^ Thorpe, Vanessa. "Race to put the passion of Dylan's Caitlin on big screen", The Observer, 2006-11-26. 
  45. ^ Turner, Robin. "Latest Dylan film based on Milk Wood", 19 February 2007. 
  46. ^ "Welcome to Paradise! | PARADE Magazine". Parade.com. 15 June 2008. http://www.parade.com/articles/editions/2008/edition_06-15-2008/1Pierce_Brosnan.
  47. ^ Fleming, Michael. "Brosnan to turn Wise novel into film", Variety, 17 January 2007. 
  48. ^ "British Film Institute website". http://www.screenonline.org.uk/film/id/480130/index.html.
  49. ^ Pierce Brosnan in The Mirror Crack'd 1980
  50. ^ "Awards for Tomorrow Never Dies". IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0120347/awards. Retrieved 2007-01-14.
  51. ^ a b Pierce Brosnan Awards
  52. ^ "Mamma Mia! leads film award nods", BBC News, BBC, 1 August 2008. diaksès tanggal 6 September 2010. 

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sing mengku  sadurungé:
Timothy Dalton
19871989
Pemeran James Bond
19952002
Diganti déning:
Daniel Craig
2006—?
Sing mengku  sadurungé:
Bersama-sama
aktor lain
Pemeran permainan video
James Bond

Karakter: 1997, 1999, 2002, 2004
Pengisi suara: 2004
Diganti déning:
Sean Connery
2005


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pierce_Brosnan&oldid=884891"