Democratic Party (United States)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Democratslogo.png
Democratic Party
Diadekaké: 1828
Warna: Biru
Ideologi politik: Liberalisme

Partai Demokrat Amerika Serikat (Basa Inggris: Democratic Party) yaiku salah sijining siji saka loro partai politik gedhé ing Amérika Sarékat; sijiné manéh yaiku Partai Republik. Partai Demokrat haluané tengah kiwa/demokrat sosial sanadyan kebijakan-kebijakané ora patèk kiwa dibandingaké karo partai-partai buruh utawa demokratis sosial ing negara-negara liyané. Ing Amérika Sarékat dewé, partai iki dikenal minangka partai sing luwih "liberal", sanadyan liberalisme iki ngrujuk maknané ing Amérika Sarékat.

Wakil partai ing Pemilu Présidhèn Amérika Sarékat[sunting | sunting sumber]

dengan perolehan suara mutlak

[1] Ngunduraké dhiri.
[2] Tilar donya nalika njabat lan ora diganti.
[3] Johnson digantekaké Abraham Lincoln saka Partai Republik sing kapilih bebarengan nalika maju minangka wakil saka Partai Persatuan (Union) ing taun 1864.
[4] Greeley/Brown dinominasèkaké dening Demokrat lan Republik Liberal. Greeley tilar donya ora suwé sawisé pemilu rampung.
[5] Tilar donya.
[6] Dipejahi.
[7] Menang pamilihan populèr.
Taun pemilu Hasil Nomine dan penjabat Presiden
Prèsidhèn Wakil Prèsidhèn # Mangsa bhakti
1828 Menang Andrew Jackson John Caldwell Calhoun[1] 7 18291837
1832 Menang Martin Van Buren
1836 Menang Martin Van Buren Richard Mentor Johnson 8 18371841
1840 Kalah
1844 Menang James Knox Polk George Mifflin Dallas 11 18451849
1848 Kalah Lewis Cass William Orlando Butler
1852 Menang Franklin Pierce William Rufus deVane King[2] 14 18531857
1856 Menang James Buchanan John Cabell Breckinridge 15 18571861
1860 Kalah Stephen Arnold Douglas (utara) Herschel Vespasian Johnson
Kalah John Cabell Breckinridge (selatan) Joseph Lane
1864 Kalah George Brinton McClellan George Hunt Pendleton
Andrew Johnson[3] tidak ada 17 18651869
1868 Kalah Horatio Seymour Francis Preston Blair, Jr.
1872 Kalah Horace Greeley[4] Benjamin Gratz Brown
1876 Kalah[7] Samuel Jones Tilden Thomas Andrews Hendricks
1880 Kalah Winfield Scott Hancock William Hayden English
1884 Menang Stephen Grover Cleveland Thomas Andrews Hendricks[2] 22 18851889
1888 Kalah[7] Allen Granberry Thurman
1892 Menang Adlai Ewing Stevenson 24 18931897
1896 Kalah William Jennings Bryan Arthur Sewall
1900 Kalah Adlai Ewing Stevenson
1904 Kalah Alton Brooks Parker Henry Gassaway Davis
1908 Kalah William Jennings Bryan John Worth Kern
1912 Menang Woodrow Wilson Thomas Riley Marshall 28 19131921
1916 Menang
1920 Kalah James Middleton Cox Franklin D. Roosevelt
1924 Kalah John William Davis Charles Wayland Bryan
1928 Kalah Alfred Emmanuel Smith Joseph Taylor Robinson
1932 Menang Franklin D. Roosevelt[5] John Nance Garner 32 19331945
1936 Menang
1940 Menang Henry Agard Wallace
1944 Menang Harry S. Truman
Harry S. Truman tidak ada 33 19451953
1948 Menang Alben William Barkley
1952 Kalah Adlai Ewing Stevenson II John Jackson Sparkman
1956 Kalah Estes Kefauver
1960 Menang John Fitzgerald Kennedy[6] Lyndon Baines Johnson 35 19611963
Lyndon Baines Johnson tidak ada 36 19631969
1964 Menang Hubert Horatio Humphrey
1968 Kalah Hubert Horatio Humphrey Edmund Sixtus Muskie
1972 Kalah George Stanley McGovern Robert Sargent Shriver
1976 Menang James Earl Carter, Jr. Walter Frederick Mondale 39 19771981
1980 Kalah
1984 Kalah Walter Frederick Mondale Geraldine Anne Ferraro
1988 Kalah Michael Stanley Dukakis Lloyd Millard Bentsen Jr.
1992 Menang William Jefferson Clinton Albert Arnold Gore, Jr. 42 19932001
1996 Menang
2000 Kalah[7] Albert Arnold Gore, Jr. Joseph Isadore Lieberman
2004 Kalah John Forbes Kerry Johnny Reid Edwards
2008 Menang Barack Hussein Obama II Joseph Robinette "Joe" Biden, Jr.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]