Liberalisme

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Liberalisme yaiku sawijining ideologi, wawasan filsafat, lan tradhisi pulitik sing didhasaraké déning pemahaman yèn kabébasan iku arupa aji pulitik sing utama.[1]

Sacara umum, liberalisme nduwèni angkah sawijining benrayan sing mardika, ditandhani saka kamardikan mikir kanggo saben wong. Pamikiran liberalisme ora nampa anané pambatesan, utamané saka pamaréntah lan agama. Liberalisme ngarep-arep anané, ijol=ijolan gagasan sing bébas, ekonomi pasar sing ndhukung usaha pribadi (private enterprise) sing rada bébas, lan sawijining sistem pamaréntahan sing transparan, lan ora nampa anané pambatesan marang nggon wong. Amarga saka kuwi paham liberalisme luwih adoh dadi dhasar kanggo tuwuhing kapitalisme.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

Literatur déning para pamikir sing mèlu nyumbang bab teori liberal didaftaraké jroning Sumbangan tumrap teori liberal.
  • Basa Indonesia
  • Basa Inggris
    • The future of liberal revolution / Bruce Ackerman - New Haven: Yale University Press, 1992
    • Left and Right: The Prospects for Liberty / Murray N. Rothbard, 1965
    • Liberalism and Democracy / Norberto Bobbio - London: Verso, 1990 (Liberalismo e democrazia, 1988)
    • Liberalism / John A. Hall - London: Paladin, 1988
    • The Decline of Liberalism as an Ideology / John H. Hallowell - London: Kegan Paul, Trench, Trubner, 1946
    • Beyond the Global Culture War/ Adam K. Webb- Routledge, 2006, about the origins of Liberalism and types of challenges to it in the present world
    • Liberalism / Ludwig von Mises, 1927
  • Basa Walanda
    • Beleid voor een vrije samenleving / J.W. de Beus en Percy B. Lehning (red.) - Meppel: Boom, 1990
    • Afscheid van de Verlichting: Liberalen in verwarring over eigen gedachtengoed / Hans Charmant en Percy Lehning - Amsterdam: Donner, 1989
    • Liberalisme, een speurtocht naar de filosofische grondslagen / A.A.M. Kinneging e.a. - Den Haag: Teldersstichting, 1988
    • De liberale speurtocht voortgezet / K. Groenveld, H.J. Lutke Schipholt & J.H.C. van Zanen - Den Haag: Teldersstichting, 1989
    • Het menselijk liberalisme / Dirk Verhofstadt - Antwerpen: Houtekiet, 2002
  • Bahasa Perancis
    • Le libéralisme / Georges Burdeu - Paris: Seuil, 1979
  • Basa Jerman
    • Die Freiheit die wir meinen / Werner Becker - München: Piper, 1982
    • Noch eine chance für die Liberalen / Karl-Hermann Flach - Frankfurt: Fischer, 1971
    • Liberalismus / Lothar Gall - Königstein: Athenäum, 1985

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ A: "'Liberalisme' dijléntehaké minangka sawijining etika sosial sing nganjuraké kamardikan lan kasetaraan sacara umum." - Coady, C. A. J. Distributive Justice, A Companion to Contemporary Political Philosophy, editors Goodin, Robert E. and Pettit, Philip. Blackwell Publishing, 1995, p.440. B: "Kabébasan iku dhéwé dudu sarana kanggo nggayuh tujuan pulitik sing luwih dhuwur, nanging minangka tujuan pulitik sing dhuwur dhewe."- Lord Acton

Cathetan[sunting | sunting sumber]


Rujukan lain[sunting | sunting sumber]

  • Michael Scott Christofferson "An Antitotalitarian History of the French Revolution: François Furet's Penser la Révolution française in the Intellectual Politics of the Late 1970s" (in French Historical Studies, Fall 1999)
  • Piero Gobetti La Rivoluzione liberale. Saggio sulla lotta politica in Italia, Bologna, Rocca San Casciano, 1924

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Liberalisme&oldid=815958"