Zoonosis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Siklus hidup cacing Taenia (penyebab penyakit zoonotik: taeniasis/sistiserkosis) menunjukkan bahwa penyakit dapat menular dari hewan ke manusia atau sebaliknya

Zoonosis inggih punika infèksi ingkang dipuntularakè ing antawisipunkèwan vertebrata lan manungsa utawa sakwalikè [1]. Zoonosis angsal perhatian sécara global ing pintén-pintén taun ing pungksan saè ngènai epidemiologi, mékanismé transmisi penyakit saking kèwan ing manungsa, diagnosa, pencegahan lan kontrol [2].

Jenis[sunting | sunting sumber]

Adedasar Reservoir[sunting | sunting sumber]

eonten kalih jenis zoonosis adedasar reservoirnya [3][1]

  1. Antropozoonosis: penyakit ingkang saged secara bebas ngerembag ing antawisipun alam ing antawisipun kewan liar utawi domestik. manungsa namung kadang terinfeksi lan badhe dados titik pungkasan saking infeksi. ing jenis punika, manungsa boten saged nularaken kaliyan kewan utawa manungsa sanes . pinten-pinten penyakit ingkang mlebet ing golongan punika inggih punika Rabies, Leptospirosis, tularemia, lan hidatidosis. [1]
  2. Zooantroponosis: zoonosis igkang kalangsung secara bebas ing manungsa utawi merupakan penyakit manungsa lan namung kadang-kadang ugi menyerang kewan dados titik pungkasan. kalebet ing golongan punika inggih punika tuberkulosis tipe humanus dipunsebabken dening Mycobacterium tubercullosis, amebiasis lan difteri.[1]
  3. Amphixenosis: zoonosis ing pundi manungsa lan hkwan sami-sami menika reservoir ingkang jumbuh kaliyan agen penyebab penyakit lan infeksi ajeg berjalan secara bebas menawi tanpa keterlibatan grup sanes (manungsa utawi kewan).tuladhanipun: Staphylococcosis, Streptococcosis.[1]

Adedasar Kedadosanipun[sunting | sunting sumber]

Perubahan-perubahan ageng dunia ing wekdal punika kedadosan sampun langkung micu kedadosanipun emerging lan re-emerging zoonosis [4]. Emerging zoonosis gadahi pangertosan ingkang secara umum nyangkup salah satunggaling saking tiga kahanan penyakit zoonotik kadasta

  1. agen patogen ingkang sampun dipunmangertosii muncul ing suatu area enggal [4]
  2. agen patogen ingkang sampun dipun mangertosi utawi ingkang berkerabat cerak kedadosan ing spesies ingkang boten peka utawi peka[4]
  3. agen patogen ingkang boten utawi dereng terdeteksi kangge kawiwitan [4].

ananging re-emerging zoonoses inggih punika suatu penyakit zoonotik ingkang nate mewabah lan sampun ngalami penurunan intensitas kedadosan namung wiwit nunjuaken peningkatan ugi [5]. Faktor-faktor yang memicu emerging dan re-emerging zoonosis yaitu [5]

  1. perubahan ekologi
  2. perubahan demografi lan perilaku manusia
  3. perjalanan lan perdagangan internasional
  4. kemajuan teknologi lan industri
  5. adaptasi lan perubahan mikroorganisme
  6. penurunan perhatian ing tindakan-tindakan kesehatan masyarakat lan pengendalian
  7. perubahan ing individu inang, tuladhane imunodefisiensi.

Penularan Zoonosis[sunting | sunting sumber]

Penularan zoonosis antawisipun sanes kedadosan mngelampahi makanan (foodborne), udara (airborne) lan kontak langsung kaliyan kewan sakit [1]. Bahaya biologis pangan ingkang angsal menyebabkan zoonosis inggih punika:

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Soejodono, Roso (2004). Zoonosis. Bogor: Laboratorium Kesmavet Fakultas Kedokteran Hewan IPB.
  2. ^ Acha, PN; Szyfres B (2003). Zoonoses and Communicable Diseases Common to Man and Animals 3rd Edition Volume III Parasitoses. Washington: Pan American Health Organization.
  3. ^ Krauss,, H; A. Weber, M. Appel, B. Enders, A. v. Graevenitz, H. D. Isenberg, H. G. Schiefer, W. Slenczka, H. Zahner (2003). Zoonoses. Infectious Diseases Transmissible from Animals to Humans 3rd Edition, 456 pages. Washington DC: American Society for Microbiology. ISBN 1-55581-236-8.
  4. ^ a b c d Brown, C (2004). "Emerging Zoonoses and Pathogens of Public Health Significance-an overview". Re Sci Tech Off Int Epiz 23 (2): 435-442.
  5. ^ a b Morse, SS (2004). "Factors and Determinants of Disease Emergence". Rev. Sci. Tech. Office Internationale de Epizootica 23: 443-451.
  6. ^ a b c (en) Cliver, D. O., S. M. Matsui, dan M. Casteel. 2006. Infections with Viruses and Prions. Di dalam: H. P. Riemann dan D. O. Cliver, Editor. Foodborne Infections and Intoxications. Amsterdam: Elsevier. Halaman 367-416.
  7. ^ Kusumamihardja, S. 1992. Parasit dan Parasitosis pada Hewan Ternak Piaraan di Indonesia. Bogor: Pusat Antar Universitas Bioteknologi Institut Pertanian Bogor

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Soejodono, Roso (2004). Zoonosis. Bogor: Laboratorium Kesmavet Fakultas Kedokteran Hewan IPB.
  2. ^ Acha, PN; Szyfres B (2003). Zoonoses and Communicable Diseases Common to Man and Animals 3rd Edition Volume III Parasitoses. Washington: Pan American Health Organization.
  3. ^ Krauss,, H; A. Weber, M. Appel, B. Enders, A. v. Graevenitz, H. D. Isenberg, H. G. Schiefer, W. Slenczka, H. Zahner (2003). Zoonoses. Infectious Diseases Transmissible from Animals to Humans 3rd Edition, 456 pages. Washington DC: American Society for Microbiology. ISBN 1-55581-236-8.
  4. ^ a b c d Brown, C (2004). "Emerging Zoonoses and Pathogens of Public Health Significance-an overview". Re Sci Tech Off Int Epiz 23 (2): 435-442.
  5. ^ a b Morse, SS (2004). "Factors and Determinants of Disease Emergence". Rev. Sci. Tech. Office Internationale de Epizootica 23: 443-451.
  6. ^ a b c (en) Cliver, D. O., S. M. Matsui, dan M. Casteel. 2006. Infections with Viruses and Prions. Di dalam: H. P. Riemann dan D. O. Cliver, Editor. Foodborne Infections and Intoxications. Amsterdam: Elsevier. Halaman 367-416.
  7. ^ Kusumamihardja, S. 1992. Parasit dan Parasitosis pada Hewan Ternak Piaraan di Indonesia. Bogor: Pusat Antar Universitas Bioteknologi Institut Pertanian Bogor

Pranala Luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zoonosis&oldid=835365"