Zoonosis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Siklus hidup cacing Taenia (penyebab lelara zoonotik: taeniasis/sistiserkosis) menunjukkan bahwa lelara dapat menular dari hewan ke manungsa atau sebaliknya

Zoonosis inggih punika infèksi ingkang dipuntularakè ing antawisipunkèwan vertebrata lan manungsa utawa sakwalikè [1]. Zoonosis angsal perhatian kanthi global ing pintén-pintén taun ing pungksan saé nganggo epidemiologi, mékanismé transmisi lelara saking kéwan ing manungsa, diagnosa, pencegahan lan kontrol [2].

Jinis[besut | besut sumber]

Adedasar Reservoir[besut | besut sumber]

eonten kalih jinis zoonosis adhedhasar reservoirnya [1][3]

  1. Antropozoonosis: lelara ingkang saged kanthi bébas ngerembag ing antawisipun alam ing antawisipun kéwan alasan utawi domestik. manungsa namung kadang terinfeksi lan badhé dados titik pungkasan saking infeksi. ing jinis punika, manungsa boten saged nularaken kaliyan kéwan utawa manungsa sanès. pinten-pinten lelara ingkang mlebet ing golongan punika inggih punika Rabies, Leptospirosis, tularemia, lan hidatidosis.[1]
  2. Zooantroponosis: zoonosis igkang kalangsung kanthi bébas ing manungsa utawi merupakan lelara manungsa lan namung kadang-kadang ugi menyerang kéwan dados titik pungkasan. kalebet ing golongan punika inggih punika tuberkulosis tipe humanus dipunsebabken déning Mycobacterium tubercullosis, amebiasis lan difteri.[1]
  3. Amphixenosis: zoonosis ing pundi manungsa lan hkwan sami-sami punika reservoir ingkang jumbuh kaliyan agen penyebab lelara lan infeksi ajeg berjalan kanthi bébas manawi tanpa keterlibatan grup sanès (manungsa utawi kéwan).tuladhanipun: Staphylococcosis, Streptococcosis.[1]

Adedasar Kedadosanipun[besut | besut sumber]

Owah-owahan-owah-owahan ageng donya ing wekdal punika kadadosan sampun langkung micu kedadosanipun emerging lan re-emerging zoonosis [4]. Emerging zoonosis gadhah pangertosan ingkang kanthi umum nyangkup salah satunggaling saking tiga kahanan lelara zoonotik kados ta

  1. agen patogen ingkang sampun dipunmangertosii muncul ing suatu area énggal [4]
  2. agen patogen ingkang sampun dipunmangertosi utawi ingkang berkerabat cerak kadadosan ing spésies ingkang boten peka utawi peka[4]
  3. agen patogen ingkang boten utawi dèrèng terdeteksi kanggé kawiwitan [4].

ananging re-emerging zoonoses inggih punika suatu lelara zoonotik ingkang naté mewabah lan sampun ngalami penurunan intensitas kadadosan namung wiwit nunjuaken peningkatan ugi [5]. Faktor-faktor yang memicu emerging dan re-emerging zoonosis yaitu [5]

  1. owah-owahan ékologi
  2. owah-owahan demografi lan perilaku manungsa
  3. lelampahan lan perdagangan internasional
  4. kemajuan teknologi lan indhustri
  5. adhaptasi lan owah-owahan mikroorganisme
  6. penurunan perhatian ing tindakan-tindakan keséhatan masarakat lan pengendalian
  7. owah-owahan ing individu inang, tuladhané imunodefisiensi.

Penularan Zoonosis[besut | besut sumber]

Penularan zoonosis antawisipun sanès kadadosan mngelampahi makanan (foodborne), udara (airborne) lan kontak langsung kaliyan kéwan sakit [1]. Bahaya biologis pangan ingkang angsal menyebabkan zoonosis inggih punika:

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Soejodono, Roso (2004). Zoonosis. Bogor: Laboratorium Kesmavet Fakultas Kedhokteran Hewan IPB. 
  2. ^ Acha, PN; Szyfres B (2003). Zoonoses and Communicable Diseases Common to Man and Animals 3rd Edition Volume III Parasitoses. Washington: Pan American Health Organization.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  3. ^ Krauss,, H; A. Weber, M. Appel, B. Enders, A. v. Graevenitz, H. D. Isenberg, H. G. Schiefer, W. Slenczka, H. Zahner (2003). Zoonoses. Infectious Diseases Transmissible from Animals to Humans 3rd Edition, 456 pages. Washington DC: American Society for Microbiology. ISBN 1-55581-236-8.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  4. ^ a b c d Brown, C (2004). "Emerging Zoonoses and Pathogens of Public Health Significance-an overview". Re Sci Tech Off Int Epiz 23 (2): 435–442. 
  5. ^ a b Morse, SS (2004). "Factors and Determinants of Disease Emergence". Rev. Sci. Tech. Office Internationale de Epizootica 23: 443–451. 
  6. ^ a b c Cliver, D. O., S. M. Matsui, dan M. Casteel. 2006. Infections with Viruses and Prions. Di dalam: H. P. Riemann dan D. O. Cliver, Editor. Foodborne Infections and Intoxications. Amsterdam: Elsevier. Halaman 367-416.
  7. ^ Kusumamihardja, S. 1992. Parasit dan Parasitosis padha Hewan Ternak Piaraan di Indonesia. Bogor: Pusat Antar Universitas Bioteknologi Institut Pertanian Bogor

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]