Rabiès

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Rabies)
Jujug: pandhu arah, pados
Wong sing kena penyakit rabies ing taun 1959

Rabiès ya iku penyakit infeksi akut ana ing susunan saraf pusat kang disebabake déning virus rabies.[1] Penyakit iki duwé sipat zoonotik, ya iku bisa ditularake saka kewan menyang manungsa.[1] Virus rabiès ditularke menyang manungsa saka cokotan kewan tuladhane déning asu, kucing, kethek, rakun, lan kampret.[1] Rabies disebut uga penyakit asu gemblung.[2]

Etimologi[sunting | besut sumber]

Tembung rabiès asalé saka basa Sansekerta kuno rabhas kang duwé teges nglakokaké kekerasan utawa kejahatan.[1] Ana ing basa Yunani, rabies dijenengi Lyssa utawa Lytaa kang tegese kegilaan.[1] Ing basa Jerman, rabies dijenengi tollwut kang asale saka basa Indojerman Dhvar kang tegese ya iku ngrusak lan wut kang tegese nesu.[1] Ana ing basa Prancis, rabies dijenengi rage asale saka tembung robere kang tegese dadi gemblung.[1]

Sejarah[sunting | besut sumber]

Rabies dudu penyakit anyar ana ing sejarah perabadan manungsa.[2] Catatan katulis ngenani perilaku asu kang ujug-ujug dadi giras ditemokake ana ing Kode Mesopotamia kang ditulis 4000 taun dhisik lan uga ana ing Kode Babilonia Eshunna kang ditulis ana ing taun 2300 SM.[2] Democritus nalika taun 500 SM uga nulisake karakteristik gejala penyakit kang meh padha kaya rabies.[2]

Penyebab[sunting | besut sumber]

Rabies disebabake déning virus rabies kang kalebu ana ing Rhabdoviridae lan genus Lysavirus.[2] Karakteristik utama saka virus keluarga Rhabdoviridae iki ya iku duwé siji utas negatif RNA kang ora duwé segmen.[2] Virus iki urip ana ing jinis kewan kang duwé peran dadi perantara penularan.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en) Madigan MT; Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP (2009). Brock Biology of Microorganisms Twelfth Edition. pp. 1003–1005.  Unknown parameter |Publisher= ignored (|publisher= suggested) (help); Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  2. ^ a b c d e f g (en)Smith JS (1996). "New aspects of rabies with emphasis on epidemiology, diagnosis, and prevention of the disease in the United States" (pdf). Clin Microbiol Rev 9 (2): 166, 171. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rabiès&oldid=1000553"