Rabiès

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Wong sing kena penyakit rabies ing taun 1959

Rabiès ya iku penyakit infeksi akut ana ing susunan saraf pusat kang disebabake déning virus rabies.[1] Penyakit iki duwé sipat zoonotik, ya iku bisa ditularake saka kewan menyang manungsa.[1] Virus rabiès ditularke menyang manungsa saka cokotan kewan tuladhane déning asu, kucing, kethek, rakun, lan kampret.[1] Rabies disebut uga penyakit asu gemblung.[2]

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung rabiès asalé saka basa Sansekerta kuno rabhas kang duwé teges nglakokaké kekerasan utawa kejahatan.[1] Ana ing basa Yunani, rabies dijenengi Lyssa utawa Lytaa kang tegese kegilaan.[1] Ing basa Jerman, rabies dijenengi tollwut kang asale saka basa Indojerman Dhvar kang tegese ya iku ngrusak lan wut kang tegese nesu.[1] Ana ing basa Prancis, rabies dijenengi rage asale saka tembung robere kang tegese dadi gemblung.[1]

Sejarah[besut | besut sumber]

Rabies dudu penyakit anyar ana ing sejarah perabadan manungsa.[2] Catatan katulis ngenani perilaku asu kang ujug-ujug dadi giras ditemokake ana ing Kode Mesopotamia kang ditulis 4000 taun dhisik lan uga ana ing Kode Babilonia Eshunna kang ditulis ana ing taun 2300 SM.[2] Democritus nalika taun 500 SM uga nulisake karakteristik gejala penyakit kang meh padha kaya rabies.[2]

Penyebab[besut | besut sumber]

Rabies disebabake déning virus rabies kang kalebu ana ing Rhabdoviridae lan genus Lysavirus.[2] Karakteristik utama saka virus keluarga Rhabdoviridae iki ya iku duwé siji utas negatif RNA kang ora duwé segmen.[2] Virus iki urip ana ing jinis kewan kang duwé peran dadi perantara penularan.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en) Madigan MT; Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP (2009). Brock Biology of Microorganisms Twelfth Edition. pp. 1003–1005.  Unknown parameter |Publisher= ignored (|publisher= suggested) (help); Cite uses deprecated parameter |coauthors= (help)
  2. ^ a b c d e f g (en)Smith JS (1996). "New aspects of rabies with emphasis on epidemiology, diagnosis, and prevention of the disease in the United States" (pdf). Clin Microbiol Rev 9 (2): 166, 171. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rabiès&oldid=1000553"