Nesu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tuladha ekspresi nesu.

Nesu ( Inggris: wrath, anger ; Latin: ira ), minangka sawijining emosi sing nyebabaké fisik, antarané, paningkatan denyut jantung, tekanan getih, lan tingkat adrenalin lan noradrenalin [1] . Nesu dadi perasaan sing dominan ing tingkah laku, kognitif, lan fisiologi nalika ana wong sing nggawé pilihan sadar kanggo njupuk tindakan kanggo mungkasi ancaman kasebut langsung saka wong njaba [2] .

Ekspresi amarah ing njaba bisa ditemokaké ing bentuk ekspresi rai, basa awak, tanggapan psikologis, lan uga tumindak tumindak agresif umum [3] . Manungsa lan kéwan liyané kaya ta bisa nggawe sora krubyak, nyoba kanggo katon fisik ageng, nuduhaké mati sing untu, utawa mentheleng . Amarah minangka pola prilaku sing dirancang kanggo ngelingaké para pembuli supaya tumindak tumindak ngancam. Hubungan fisik jarang kedadeyan tanpa ekspresi nesu paling ora dening salah sawijining peserta [4] . Sanajan sebagian aktor nerangaké manawa nesu amarga kedadeyan "apa sing kedadeyan," psikolog nyatakaké manawa wong sing nesu bisa nyebabaké kesalahan amarga nesu nyebabaké kelangan kemampuan ngontrol diri lan pertimbangan obyektif [5] .

Psikolog modern nganggep nesu minangka emosi primer, alami, lan diwasa sing dialami kabeh manungsa sekaligus, lan minangka prekara sing nduweni nilai fungsional kanggo urip. Sing murka bisa ngetrapaké kemampuan psikologis kanggo tumindak koreksi. Nanging, nesu ora kajaga ngaruh bisa ing kualitas saka pribadi lan sosial urip [5][6] .

Sanajan akéh filsuf lan panulis menehi peringatan marang nesu spontan lan ora bisa dikendhaleni, nanging ora ana perselisihan babagan nilai nesu intrinsik. Nesu nesu dadi topik nulis wiwit para filsuf awal nganti saiki. Psikolog modern, beda karo panulis wiwitan, uga nuduhaké efek mbebayani kanggo nolak nesu [7] . Patrapan nesu uga wis digunakaké minangka strategi manipulasi pengaruh sosial [8][9] .

Efèk[besut | besut sumber]

Gegayutan nesu ing urip bebrayan[besut | besut sumber]

Nesu asring dumadi ing antarané pasangan amarga alasan sing ora jelas utawa ora pati penting. Biasané kedadeyan kasebut kanggo wong sing wis rabi dibandhingaké karo wong-wong sing durung resmi setya. Isih durung akéh riset sing ditindakaké, utamané ing Indonesia, apa sebab utawa sebabé wong dadi gampang nesu marang pasangan sing duwe hubungan 'luwih' tinimbang wong liya. Iki bisa uga wis ngilangi 50% saka hubungan perkawinan dhewe. Duka marang pasangan kudu ditangani kanthi cerdas sadurungé rabi ora ana pegatan.[butuh sitiran]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Anger definition". Medicine.net. Retrieved 2008-04-05.
  2. Raymond DiGiuseppe, Raymond Chip Tafrate, Understanding Anger Disorders, Oxford University Press, 2006, pp.133-159.
  3. Michael Kent, Anger, The Oxford Dictionary of Sports Science & Medicine, Oxford University Press, ISBN 0-19-262845-3
  4. Primate Ethology, 1967, Desmond Morris (Ed.). Weidenfeld & Nicolson Publishers: London, p.55
  5. a b Raymond W. Novaco, Anger, Encyclopedia of Psychology, Oxford University Press, 2000
  6. John W. Fiero, Anger, Ethics, Revised Edition, Vol 1
  7. Simon Kemp, K.T. Strongman, Anger theory and management: A historical analysis, The American Journal of Psychology, Vol. 108, No. 3. (Autumn, 1995), pp. 397-417
  8. Sutton, R. I. Maintaining norms about expressed emotions: The case of bill collectors, Administrative Science Quarterly, 1991, 36:245-268
  9. Hochschild, AR, The managed heart: Commercialization of human feeling, University of California Press, 1983