Wiji waluh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Wiji waluh nembe disedhot saka woh
Wiji waluh sawise ditembak, dibakar, lan uyah
Wiji waluh garing ing sekam

Wiji waluh, uga dikenal ing Amerika Utara minangka pepita (saka basa Spanyol: pepita de calabaza , "wiji cilik waluh "), minangka sawijining wiji sing bisa dipangan saka waluh utawa kultivasi labu liyane . Wiji sing biasane warata lan asymmetrically oval, duwe njaba putih husk, lan ijo cahya ing warna sawise husk wis dibusak. Sawetara kultivar ora duwe kulit, lan mung ditanam kanggo winih sing bisa dipangan. [1] Wiji kasebut kalebu nutrisi - lan kalori -kaya, kandhungan lemak (utamane asam linoleat lan asam oleat ), protein, serat panganan, lan akeh mikronutrien . Wiji waluh bisa ngrujuk menyang kernel sing ana lambung utawa wiji sing ora lara, lan umume nuduhake produk panggang sing digunakake minangka cemilan .

Ing masakan[besut | besut sumber]

Wiji waluh minangka bahan sing umum kanggo masakan Meksiko lan uga dienggo lan dienggo cemilan. [2] Marino lan panggang, iki minangka cemilan musiman ing Amerika Serikat, uga cemilan rangkep sing diprodhuksi kanthi komersial lan disebar, kaya wiji kembang srengenge, sing kasedhiya ing saindenging taun. Pepitas dikenal kanthi jeneng Spanyol (biasane dicekak), lan umume diasinake lan dibumboni sawise dipanggang (lan saiki uga kasedhiya minangka produk rangkep), ing Meksiko lan negara-negara Amerika Latin liyane, ing Amerika Selatan Kulon, lan panganan khusus lan Meksiko toko.

Minangka bahan ing masakan mole , umume diarani ing Spanyol minangka pipián. Cemilan Meksiko nggunakake pepitas kanthi cara tukang diarani pepitoría . Wiji waluh sing panggang, asin, ora karesel sing entheng disenengi ing Yunani kanthi jeneng deskriptif Italia, passatempo ("pastime").


Minyak mentega wiji panggang saka subspes pepuc Cucurbita . pepo var. 'styriaca' uga digunakake ing Eropa Tengah lan Wétan minangka masakan. Tuladhane yaiku lenga wiji waluh . [3] [4] Wiji waluh uga bisa digawe butter kacang .

Pumpkin and squash seed kernels, roasted, with salt added
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi2,401 kJ (574 kkal)
14.71 g
Gula1.29 g
Serat panganan6.5 g
49.05 g
Saturasi8.544 g
Monosaturasu15.734
Polinirsaturasi19.856
29.84 g
Vitamin
Tiamin (B1)
(6%)
0.07 mg
Riboflavin (B2)
(13%)
0.15 mg
Niasin (B3)
(30%)
4.43 mg
Asem pantotènik (B5)
(11%)
0.57 mg
Vitamin B6
(8%)
0.1 mg
Folat (B9)
(14%)
57 μg
Vitamin C
(8%)
6.5 mg
Vitamin É
(4%)
0.56 mg
Vitamin K
(4%)
4.5 μg
Mineral
Kalsium
(5%)
52 mg
Wesi
(62%)
8.07 mg
Magnésium
(155%)
550 mg
Mangan
(214%)
4.49 mg
Fosforus
(168%)
1174 mg
Potasium
(17%)
788 mg
Sodhium
(17%)
256 mg
Sèng
(80%)
7.64 mg
Komponèn liyané
Banyu2.0 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Song, Y.; Li, J.; Hu, X.; Ni, Y.; Li, Q. (2011). "Structural characterization of a polysaccharide isolated from Lady Godiva pumpkins (Cucurbita pepo lady godiva)". Macromolecular Research. 19 (11): 1172–1178. doi:10.1007/s13233-011-1102-7.
  2. "Pepitas (Pumpkin Seeds)". GourmetSleuth.com. Dibukak ing 11 February 2013.
  3. Fürnkranz, Michael; Lukesch, Birgit; Müller, Henry; Huss, Herbert; Grube, Martin; Berg, Gabriele (2012). "Microbial Diversity Inside Pumpkins: Microhabitat-Specific Communities Display a High Antagonistic Potential Against Phytopathogens". Microbial Ecology. 63 (2): 418–428. doi:10.1007/s00248-011-9942-4. JSTOR 41412429. PMID 21947430.
  4. Košťálová, Zuzana; Hromádková, Zdenka; Ebringerová, Anna (August 2009). "Chemical Evaluation of Seeded Fruit Biomass of Oil Pumpkin (Cucurbita pepo L. var. Styriaca)". Chemical Papers. 63 (4): 406–413. doi:10.2478/s11696-009-0035-5.