Olahan Mèksiko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Woh pir, quince, lan jambu mangan, ngumumake Dessert Bicentennial Meksiko ing taun 2010.

Masakan Meksiko kalebu masakan lan tradisi masak ing negara modern Meksiko. Asalé ana ing masakan Mesoamerika. Bahan-bahan lan cara diwiwiti karo komunitas pertanian pertama kayata Maya sing ngeterake jagung, nggawe proses standar nixtamalisasi jagung, lan nggawe jalur panganan ( masakan Maya ). [1] Gelombang sukses kelompok Mesoamerika liyane nggawa metode masak dhewe. Iki kalebu: Olmec, Teotihuacanos, Toltec, Huastec, Zapotec, Mixtec, Otomi, Purépecha, Totinci, Mazatec, Mazahua, lan Nahua . Kanthi pembentukan Meksiko Aliansi Triple multi-etnis ( Kekaisaran Aztec ), jalur panganan kuliner dadi diinfus ( masakan Aztec ). Panganan panganan saiki wis asale saka lahan kasebut lan kalebu: jagung ( jagung ), kacang buncis, labu, amaranth, chia, alpukat, tomat, tomatillos, cacao, vanilla, agave, kalkun, spirulina, ubi jalar, kaktus, lan cabai . Sejarahipun wiwit pirang-pirang abad kepungkur nyebabake masakan daerah adhedhasar kahanan lokal, kalebu Baja Med, Chiapas, Veracruz, Oaxacan, lan masakan Amerika New Mexico lan Tex-Mex .

Sawise Nalukake Spanyol kekaisaran Aztec lan liyane Mesoamerica, wong Spanyol ngenalake pirang-pirang panganan liyane, sing paling penting yaiku daging saka kewan ingon ( daging sapi, daging babi, pitik, wedhus lan wedhus ), produk susu (utamane keju lan susu), pari, gula, minyak zaitun lan macem-macem woh-wohan lan sayuran. Macem-macem gaya lan resep masak uga dikenalake saka Spanyol ing saindhenging jaman penjajahan lan para imigran Spanyol sing terus teka sawise kamardikan. Pengaruh Spanyol ing masakan Meksiko uga katon ing permen kayata: alfajores, alfeniques, borrachitos lan churros .

Sawise Nalukake Spanyol kekaisaran Aztec lan liyane Mesoamerica, wong Spanyol ngenalake pirang-pirang panganan liyane, sing paling penting yaiku daging saka kewan ingon ( daging sapi, daging babi, pitik, wedhus lan wedhus ), produk susu (utamane keju lan susu), pari, gula, minyak zaitun lan macem-macem woh-wohan lan sayuran. Macem-macem gaya lan resep masak uga dikenalake saka Spanyol ing saindhenging jaman penjajahan lan para imigran Spanyol sing terus teka sawise kamardikan. Pengaruh Spanyol ing masakan Meksiko uga katon ing permen kayata: alfajores, alfeniques, borrachitos lan churros .

Rellenos Chili, mrica Chili sing diiseni.
A molcajete lan tejolote, tradisional ing cowèk lan ulekan saka Meksiko.
Pechuga adobada, dhadha pitik ing adobo kanthi sisi chayote, jamur, jagung lan poblano rajas . Adobo, kalebu barang kunci, cuka, teka karo wong Spanyol. Karakteristik umum saka adobo Meksiko yaiku nggabungake chili ancho .
Sisa brondong ditemokake ing Meksiko sing tanggal 3600 SM.
Cochito, sajian eksklusif kanggo Chiapas.
Chili Rellenos
Huachinango a la veracruzana, sajian adhedhasar kakap abang .
Chimichanga saka Amigos ing Melbourne .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Civilization.ca - Mystery of the Maya". www.historymuseum.ca. Dibukak ing 2021-02-01.