Weimar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lambang Peta
Lambang Weimar Lokasi Weimar ing Jerman
Data dhasar
Praja: Thüringen
Status: Kutha otonom
Ketinggian: 208,6 m sadhuwuring sagara
Wewengkon: 84,26 km²
Penduduk: 64.594 (31 Dhésèmber 2005)
Kepadatan penduduk: 767 jiwa per km²
Kode pos: 99401-99428 (lawas: 5300)
Kode telepon: 03643

Taubach:036453

Pelat nomer wahan motor: WE
Alamat
balé kutha:
Schwanseestr. 17
99421 Weimar
Situs resmi: www.weimar.de
Alamat e-mail: stadtverwaltung@
stadtweimar.de
Pulitik
Walikutha: Stephan Wolf (SPD)
Weimar Klasik
Weimar
Balai kutha
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Jerman, Sachsen-Weimar-Eisenach, Kekaisaran Jerman, Republik Weimar, Jerman Nazi, Sachsen-Weimar, Elektorat Sachsen Edit this on Wikidata
Laladan 84.48 km2 (909,300,000 sq ft)
Paugeran iii, vi
Rujukan 846
Koordhinat 50°59′00″N 11°19′00″E / 50.9833°N 11.3167°E / 50.9833; 11.3167
Prasasti 1998 (Sèsi ke-22)
Situs jaringan www.weimar.de

Weimar (pocapané ing cara Jerman ˈvaɪmaʁ) iku kutha kang ana ing Jerman. Kutha iki ana ing praja Thüringen. Cacahe warga kang ana ing kutha iki kira-kira 62.000. Cathetan tuwa dhéwé kutha iki asalé saka taun 899.[1]

Weimar iku kutha budaya Éropah. Kutha iki dadi omahé wong-wong wigati kaya ta Bach, Goethe, Schiller, lan Herder.

Kutha iki dadi panggon napak tilase para anggota intelligentsia Jerman wiwit Goethe ngalih ing Weimar nalika pungkasan abad angka 18. Pasareane Goethe, Schiller, lan Nietzsche ana ing kutha iki, semono uga arsip lan naskahe Goethe dan Schiller. Didelengi saka sajarah, miturut pulitik, nagara Jerman ing antarané taun 1919-1933 asring diarani Républik Weimar, iku amarga konstitusi nagara iki disusun diwangun ing kutha iki. Kutha krajan Jerman, wektu iku ana ing Berlin dianggep kakèhan perkara.

Ing antarané taun 1945-1990, Weimar kalebu laladané Jerman Wétan. Nalika tanggal 9 November 1918, Philipp Scheidemann saka Parte Sosialis-Dhémokratngumandhangake proklamasi nagara republik.[2] Banjur nagara republik iki dijenengaké miturut kutha Weimar, panggon sidhang Majelis Nasional kang ngrumusake konstitusi.[2]

Gladri[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]