Weimar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lambang Peta
Lambang Weimar Lokasi Weimar ing Jerman
Data dhasar
Nagara bagian: Thüringen
Status: Kutha otonom
Ketinggian: 208,6 m sadhuwuring sagara
Wewengkon: 84,26 km²
Penduduk: 64.594 (31 Desember 2005)
Kepadatan penduduk: 767 jiwa per km²
Kode pos: 99401 - 99428 (lawas: 5300)
Kode telepon: 03643

Taubach:036453

Pelat nomor wahan motor: WE
Alamat
balé kutha:
Schwanseestr. 17
99421 Weimar
Situs resmi: www.weimar.de
Alamat e-mail: stadtverwaltung@
stadtweimar.de
Pulitik
Walikutha: Stephan Wolf (SPD)
Weimar Klasik
Weimar
Balai kota
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Jerman, Sachsen-Weimar-Eisenach, Kekaisaran Jerman, Republik Weimar, Jerman Nazi, Sachsen-Weimar, Elektorat Sachsen Edit this on Wikidata
Laladan 84.48 km2 (909,300,000 sq ft)
Paugeran iii, vi
Rujukan 846
Koordhinat 50°59′00″N 11°19′00″E / 50.9833°N 11.3167°E / 50.9833; 11.3167
Prasasti 1998 (Sèsi ke-22)
Situs jaringan www.weimar.de

Weimar (pocapané ing cara Jerman ˈvaɪmaʁ) iku kutha kang ana ing Jerman. Kutha iki ana ing nagara bagéyan Thüringen. Cacahe warga kang ana ing kutha iki kira-kira 62.000. Cathetan paling tuwa kutha iki asale saka taun 899.[1]

Weimar iku kutha budaya Éropah. Kutha iki dadi omahe wong-wong penting kayata Bach, Goethe, Schiller, lan Herder.

Kutha iki dadi panggon napak tilase para anggota intelligentsia Jerman wiwit Goethe ngalih ing Weimar nalika pungkasan abad ka-18. Pasareane Goethe, Schiller, lan Nietzsche ana ing kutha iki, semono uga arsip lan naskahe Goethe dan Schiller. Didelengi saka sajarah, miturut pulitik, nagara Jerman ing antarane taun 1919-1933 asring diarani Républik Weimar, iku amarga konstitusi nagara iki disusun dibentuk ing kutha iki. Kutha krajan Jerman, wektu iku ana ing Berlin dianggep kakèhan perkara.

Ing antarané taun 1945-1990, Weimar kalebu laladané Jerman Wétan. Nalika tanggal 9 November 1918, Philipp Scheidemann saka Parte Sosialis-Dhémokratngumandhangake proklamasi nagara republik.[2] Banjur nagara republik iki dijenengaké miturut kutha Weimar, panggon sidhang Majelis Nasional kang ngrumusake konstitusi.[2]

Galeri[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]