Weimar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lambang Peta
Lambang Weimar Lokasi Weimar ing Jerman
Data dhasar
Nagara bagian: Thüringen
Status: Kutha otonom
Ketinggian: 208,6 m sadhuwuring sagara
Wewengkon: 84,26 km²
Penduduk: 64.594 (31 Desember 2005)
Kepadatan penduduk: 767 jiwa per km²
Kode pos: 99401 - 99428 (lawas: 5300)
Kode telepon: 03643

Taubach:036453

Pelat nomor wahan motor: WE
Alamat
balé kutha:
Schwanseestr. 17
99421 Weimar
Situs resmi: www.weimar.de
Alamat e-mail: stadtverwaltung@
stadtweimar.de
Pulitik
Walikutha: Stephan Wolf (SPD)
Sana Warisan Donya UNESCO
Weimar Klasik
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Balai kota
Jinis Budaya
Wewaton iii, vi
Rujukan 846
Tlatah UNESCO Éropah dan Amerika Utara
Sujarah prasasti
Prasasti 1998 (Sési ke-22)

Weimar (pocapané ing cara Jerman ˈvaɪmaʁ) iku kutha kang ana ing Jerman. Kutha iki ana ing nagara bagéyan Thüringen. Cacahe warga kang ana ing kutha iki kira-kira 62.000. Cathetan paling tuwa kutha iki asale saka taun 899.[1]

Weimar iku kutha budaya Éropah. Kutha iki dadi omahe wong-wong penting kayata Bach, Goethe, Schiller, lan Herder.

Kutha iki dadi panggon napak tilase para anggota intelligentsia Jerman wiwit Goethe ngalih ing Weimar nalika pungkasan abad ka-18. Pasareane Goethe, Schiller, lan Nietzsche ana ing kutha iki, semono uga arsip lan naskahe Goethe dan Schiller. Didelengi saka sajarah, miturut pulitik, nagara Jerman ing antarane taun 1919-1933 asring diarani Républik Weimar, iku amarga konstitusi nagara iki disusun dibentuk ing kutha iki. Kutha krajan Jerman, wektu iku ana ing Berlin dianggep kakèhan perkara.

Ing antarané taun 1945-1990, Weimar kalebu laladané Jerman Wétan. Nalika tanggal 9 November 1918, Philipp Scheidemann saka Parte Sosialis-Dhémokratngumandhangake proklamasi nagara republik.[2] Banjur nagara republik iki dijenengaké miturut kutha Weimar, panggon sidhang Majelis Nasional kang ngrumusake konstitusi.[2]

Galeri[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Weimar&oldid=1072014"