Weimar

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lambang Peta
Lambang Weimar Lokasi Weimar ing Jerman
Data dhasar
Nagara bagian: Thüringen
Status: Distrik kota
Ketinggian: 208,6 m di atas permukaan laut
Wewengkon: 84,26 km²
Penduduk: 64.594 (31 Desember 2005)
Kepadatan penduduk: 767 jiwa per km²
Kode pos: 99401 - 99428 (lama: 5300)
Kode telepon: 03643

Taubach:036453

Pelat nomor kendaraan bermotor: WE
Alamat
balai kota:
Schwanseestr. 17
99421 Weimar
Situs resmi: www.weimar.de
Alamat e-mail: stadtverwaltung@
stadtweimar.de
Pulitik
Walikutha: Stephan Wolf (SPD)
Weimae Klasik*
Situs Warisan Donya UNESCO

250px|Balai kota
Nagara Flag of Jerman Jerman
Jinis Budaya
Wewaton iii, vi
Rujukan 846
Wewengkon Éropah dan Amerika Utara
Sajarah didaftaraké
Didaftar resmi 1998  (Sèsi ke-22)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.
Patung Goethe dan Schiller di Weimar.

Weimar (ˈvaɪmaʁ) iku kutha kang ana ing Jerman. Kutha iki ana ing nagara bagéyan Thüringen. Cacahe warga kang ana ing kutha iki kira-kira 62.000. Cathetan paling tuwa kutha iki asale saka taun 899.[1]

Weimar iku kutha budaya Éropah. Kutha iki dadi omahe wong-wong penting kayata Bach, Goethe, Schiller, lan Herder.

Kutha iki dadi panggon napak tilase para anggota intelligentsia Jerman wiwit Goethe ngalih ing Weimar nalika pungkasan abad ka-18. Pasareane Goethe, Schiller, lan Nietzsche ana ing kutha iki, semono uga arsip lan naskahe Goethe dan Schiller. Didelengi saka sajarah, miturut pulitik, nagara Jerman ing antarane taun 1919-1933 asring diarani Républik Weimar, iku amarga konstitusi nagara iki disusun dibentuk ing kutha iki. Kutha krajan Jerman, wektu iku ana ing Berlin dianggep kakehan perkara.

Ing antarane taun 1945-1990, Weimar kalebu laladane Jerman Timur. Nalika tanggal 9 Nopember 1918, Philipp Scheidemann saka Parte Sosialis-Dhémokratngumandhangake proklamasi nagara republik.[2] Banjur nagara republik iki dijenengo miturut kutha Weimar, panggon sidhang Majelis Nasional kang ngrumusake konstitusi.[2]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Pranala Jaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Weimar&oldid=1052810"