Rigel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rigel, Beta Ori
Orion constellation map.png
Rigel ya iku bintang kanan bawah dari persegi yang disusun olèh empat bintang terang di rasi Orion.
Dhata pangamatan
Epos J2000.0
Rasi lintang Orion
Asensio rekta 05j 14m 32,272d[1]
Dhéklinasi −08° 12′ 05,91″[1]
Magnitudo katon (V) 0,18[1]
Ciri-ciri
Kelas spektrumB8Iab[2]
Indèks warna U-B−0,66
Indèks warna B-V−0,03
Jinis variabelAgak iregular
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv)20,7[2] km/s
Gerak dhiri (μ) RA: 1,87[1] mas/taun
Dek.: −0,56[1] mas/taun
Paralaks (π)4.22 ± 0.81 mas
Letwatara 800 tc
(watara 240 pc)
Magnitudo mutlak (MV)−6,7
Detail
Massa17 M
Radhius78[3] R
Luminositas66.000(bolometrik) L
Suhu11.000 K
Pamènèhan jeneng liya
Rigel, Algebar, Elgebar, β Ori, 19 Ori, HD 34085, HR 1713, HIP 24436, SAO 131907, TD1 4253
Réferènsi database
SIMBAD data

Rigel (uniné /ˈraɪʤəl/) (β Ori / β Orionis / Beta Orionis) ya iku bintang ingkang padhang piyambak ning rasi Orion lan bintang kang mlebu ing pratélan bintang ingkang padhang piyambak kaping enem ning langit nalika bengi, karo magnitudo visual 0.18. Meski duwé penamaan Bayer "beta", Rigel tansah nganti luwih padhang saka Alpha Orionis (Betelgeuse).

Ètimologi[besut | besut sumber]

Jeneng Rigel asalé saka tembung Riǧl Ǧawza al-Yusra, saka basa Arab kang artiné "kaki kiri". Jeneng liyané ya iku:

Jenenng liya asal basa arti
رجل الجبار / Riǧl al-ǧabbār Arab kaki kiri sang raksasa
Algebar, Elgebar Arab sang raksasa
参宿七 / Shēnxiùqī China bintang kaping pitu ning rasi Tiga Bintang[4]
參宿西南星 / Shēnxiùxīnánxīng China bintang ning wetané daya rasi Tiga Bintang[5]
前將軍 / Qiánjiāngjūn China [5]
源氏星 / Genji-boshi [6][7] Japan Bintang klan Genji
Yerrerdet-kurrk Aborigin wong
Rāʽi al Jauzah[8] Arab raksasa penggembala
Al Najīd[8] Arab penakluk
Πούς δίδυμων[8] Yunani sikil ning ngarepé Si Kembar (Gemini)
Kingulliq[9] Inuit kang ana ing buri

Saliyané rasi Orion, bintang iki uga kagolong anggota saka rasi, asterisma utawa kelompok:

jeneng rasi / asterisma / kelompok asal arti anggota liyané
参宿 / Shēnxiù China Tiga Bintang ζ Ori, ε Ori, δ Ori, α Ori, γ Ori, κ Ori
Winter Circle lingkaran mangsa dingin α CMa, α CMi, β Gem, α Gem, α Aur, α Tau, α Ori
Manu [10] Polinesia manuk gedhé α CMa, α Car, α CMi, α Ori
Calvario Cruz (versi kedua)[11] Inca salib Calvary α CMa, α CMi, α Ori
Calvario Cruz (versi keempat)[11] Inca salib Calvary ε Ori, ζ Ori, δ Ori, τ Ori
Hatun Cruz (versi pertama)[11] Inca salib gedhé α CMa, α CMi, α Ori
Heavenly G[12] huruf G ning langit α CMa, α CMi , α Aur, β Gem, α Gem, α Ori, γ Ori, α Tau
Sky Dragon[13] naga di langit α Aql, α Aur, α Boo, α CMa, α CMi, α Cyg, β Gem, α Gem, α Leo, α Lyr, α Ori, α PsA, α Sco, α Tau, α Vir

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d e "SIMBAD Astronomical Database". Results for Rigel from The Hipparcos Catalogue. Retrieved 2008-04-12.
  2. a b "SIMBAD Astronomical Database". Results for Rigel. Retrieved 2008-04-10.
  3. "Star". NASA. November 29, 2007. Retrieved 2009-06-24. Rigel is much larger at 78 solar radii
  4. salah satu rasi bintang menurut bangsa Cina
  5. a b http://www.chinese-tools.com/tools/sinograms.html
  6. "en:Daijirin" p.815 ISBN:4385139024
  7. en:Hōei Nojiri"Shin seiza jyunrei"p.19 ISBN: 9784122041288
  8. a b c http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Topics/astronomy/_Texts/secondary/ALLSTA/Orion*.html
  9. http://web.archive.org/web/20111108032231/http://www.starlab.com/PDFs/D.27.Inuit.pdf
  10. http://web.archive.org/web/20070623021754/http://epress.anu.edu.au/pac_ling/lexicon/pdf/ch06.pdf
  11. a b c http://www.astronomy.pomona.edu/archeo/andes/startable2.html
  12. http://web.archive.org/web/19990202143049/http://seds.org/Maps/Const/asterism.html
  13. http://www.amastro2.org/at/as/asas.html