Spica

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados

Cithakan:Starbox orbit

Alpha Virginis A/B
Virgo constellation map.png
Lokasi Spica (sebelah kiwa ngisor tengah)
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Virgo
Asensio rekta 13j 25m 11.5793d[1]
Dhéklinasi −11° 09′ 40.759″[1]
Magnitudo katon (V) +1.04
Ciri-ciri
Kelas spektrum B1 III-IV/B2 V[2]
Indèks warna U-B −0.94[3]
Indèks warna B-V −0.24[3]
Jinis variabel β Cep,
Rotating ellipsoid
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) +1.0[4] km/s
Gerak dhiri (μ) RA: −42.50[1] mas/taun
Dek.: −31.73[1] mas/taun
Paralaks (π) 12.44 ± 0.86[1] mas
Let 260 ± 20 tc
(80 ± 6 pc)
Magnitudo mutlak (MV) −3.55 (−3.5/−1.5)[5]
Detail
Primary
Massa 10.25 ± 0.68[6] M
Radhius 7.40 ± 0.57[6] R
Gravitasi permukaan (log g) 3.7 ± 0.1[5]
Luminositas 12,100[7] L
Suhu 22,400[5] K
Kacepetan rotasi (v sin i) 199 ± 5[6] km/s
Secondary
Massa 6.97 ± 0.4[6] M
Radhius 3.64 ± 0.28[6] R
Luminositas 1,500[7] L
Suhu 18,500[7] K
Kacepetan rotasi (v sin i) 87 ± 6[6] km/s
Pamènèhan jeneng liya
Spica, Azimech, 角宿一, Spica Virginis, Alaraph, Dana, α Virginis, 67 Virginis, HR 5056, BD -10°3672, HD 116658, GCTP 18144, FK5 498, CCDM 13252-1109, SAO 157923, HIP 65474.[8]

Spica (α Vir, α Virginis, Alpha Virginis) ya iku lintang kang paling padhang ning rasi bintang Virgo, lan lintang paling padhang kaping 15 kang katon nalika bengi. Lintang iki dhuweni jarak kira-kira 260 tahun cahaya saka Bumi. Lintang iki uga dikenal dadi raksasa biru, lan kagolong variable saka Beta Cephei type.

Spica kagolong lintang kang paling panas lan umumé duweni werna biru.

Rujukan[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  2. ^ Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  3. ^ a b Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  4. ^ Wilson, Ralph Elmer (1953). General Catalogue of Stellar Radial Velocities. Washington: Carnegie Institution of Washington. Bibcode:1953QB901.W495..... 
  5. ^ a b c Herbison-Evans, D.; Hanbury Brown, R.; Davis, J.; Allen, L. R.; Hanbury Brown; Davis; Allen (1971). "A study of alpha Virginis with an intensity interferometer". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 151: 161−176. Bibcode:1971MNRAS.151..161H. 
  6. ^ a b c d e f Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.
  7. ^ a b c Kaler, Jim. "Spica". Stars. Retrieved 2010-04-15. 
  8. ^ "V* alf Vir -- Variable Star of beta Cep type". SIMBAD. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Retrieved 2010-04-13. 

Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "evans98" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.
Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "allen03" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.
Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "jrasc37_4" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.
Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "moesgaard73" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.
Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "breit10" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.
Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "bass33" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.
Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "aass125_1" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.
Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "apj295" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.

Cacad panyuplik: <ref> tag sing didhefinisikaké mawa jeneng "apj479" <references> ora dianggo nèng tèks sakdurungé.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Spica&oldid=1054588"