Arcturus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Arcturus
Bootes constellation map.png
Posisi Arcturus di rasi Boötes.
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Boötes
Asensio rekta 14h 15m 39.7s
Dhéklinasi +19° 10' 56"
Magnitudo katon (V) −0.04
Ciri-ciri
Kelas spektrumK1.5 IIIpe
Indèks warna U-B1.22
Indèks warna B-V1.24
Jinis variabelSuspected
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv)−5.2 km/s
Gerak dhiri (μ) RA: −1093.45 mas/taun
Dek.: −1999.40 mas/taun
Paralaks (π)88.78 ± 0.68 mas
Let36.7 ± 0.3 tc
(11.26 ± 0.09 pc)
Magnitudo mutlak (MV)−0.38
Detail
Massa1–1.5 M
Radhius15.9 R
Luminositas110 L
Suhu4,300 K
Metalisitas20–50% Matahari
Umur> 4.6 × 109 taun
Pamènèhan jeneng liya
Alramech, Abramech, α Boötis, 16 Boötes, HD 124897, HR 5340, BD+19°2777, GCTP 3242.00, GJ 541, LHS 48, and HIP 69673
Réferènsi database
SIMBAD data

Arcturus utawa bintang Biduk (α Boo / α Boötis / Alpha Boötis) (IPA: [aɹkˈtjuɹəs]) ya iku bintang kang paling padhang ning rasi Boötes, lan bintang paling padhang kaping teluné ning langit nalika bengi, karo magnitudo tampak −0.05, sawisé Sirius dan Canopus. Anannging manawa sistem bintang Alpha Centauri dianggep mung saobyek, mula predikat mau kudu diwenehaké maring Alpha Centauri. Sistem bintang Alpha Centauri iku ana rong bintang padhang kang cedhak banget mula ora bisa dipisahaké nalika meruhi, lan katon luwih padhang tinimbang Arcturus. Arcturus uga digolongaké bintang paling padhang ning belahan langit utara.

Rujukan[besut | besut sumber]