Fomalhaut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Fomalhaut
Fomalhaut with Disk Ring and extrasolar planet b.jpg
Cincin reruntuhan di sekeliling Fomalhaut menampakkan lokasi Planit Fomalhaut b - citra olèh koronagraf Teleskop Luar Angkasa Hubble. Foto NASA.
Dhata pangamatan
Epos J2000
Rasi lintang Piscis Austrinus
Asensio rekta 22j 57m 39.1d
Dhéklinasi -29° 37′ 20″
Magnitudo katon (V) 1,16
Ciri-ciri
Kelas spektrum A3 V
Indèks warna U-B 0,08
Indèks warna B-V 0,09
Astrometri
Kacepetan radhial (Rv) +6,5 km/s
Gerak dhiri (μ) RA: 329.22 mas/taun
Dek.: −164.22 mas/taun
Paralaks (π) 130.58 ± 0.65 mas
Let 25 ± 0.1 tc
(7.66 ± 0.04 pc)
Magnitudo mutlak (MV) 1.73
Detail
Massa 2,3 M
Radhius 1,85 R
Luminositas 16 L
Suhu 8.500 K
Umur 2 × 108 taun
Pamènèhan jeneng liya
α Piscis Austrini, Alp PsA, Alf PsA, 24 PsA, Gl 881, HR 8728, CD -30°19370, HD 216956, GCTP 5565.00, LTT 9292, SAO 191524, FK5 867, HIP 113368.
Réferènsi database
SIMBAD data

Fomalhaut (α PsA / α Piscis Austrini / Alpha Piscis Austrini) inggih punika bintang ingkang gamblang ing rasi Piscis Austrinus.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Namanipun kaasal saking tembung Arab فم الحوت fum al-ḥawt ing punika "Tutuk paus". Punika kéwan deret mliginipun kaliyan kelas spektrum A berjarak sawètais 25 light-years (7.7 parsecs) saking Bumi. asma sanès saking kéwan punika ya iku: Asma sanès kanggé kéwan punika ya iku:

nama lain asal basa arti
北落師門 / Běilàshīmén Cina (satunggal bintang ing rasi) Gerbang Utara Kamp Militer[1])
Ō-tama-rākau Maori [2]
Kukaniloko Polinesia jangkar tangisan[3]
Hastorang Pèrsi salah satunggaling saking sekawan bintang penjaga ing Pèrsi[4]

Sanèsipun rasi Piscis Austrinus, bintang punika ugi dados anggota saking pinten-pinten rasi, asterisma utawi golongan punika:

nama rasi / asterisma / golongan asal arti anggota lainnya
北落師門 / Běilàshīmén Cina Gerbang Utara Kamp Militer tidak ada
Sky Dragon[5] naga di langit α Aql, α Aur, α Boo, α CMa, α CMi, α Cyg, β Gem, α Gem, α Leo, α Lyr, β Or, α Or, α Sco, α Tau, α Vir
Castor Moving Group[6] (antara lain): α Cep, α Gem, ζ Lep, α1 Lib, α2 Lib, α Lyr, TW PsA, κ Phe, HD 181321, HD 119124, ψ Vel

Sistem[besut | besut sumber]

Fomalhaut kinubengan déning piringan debu kabentuk toroida kaliyan tepian pérangan ing tajam ing jarak 133 AU, lan gadhah sudut kemiringan 24 drajat kaliyan garis ndeleng.[7][8] Debu-debu ingkang ageng ing sebuah sabuk kaliyan ombo 25 AU. Ing tanggal 13 November 2008, para astronom ngumumaken penemuan planit luar surya ingkang ngorbit sekedik ing pérangan ing cincin. inggih punika planit luar surya kawiwitan ingkang wonten dipuntingali kanthi visual, ing ndawa gelombang katingal, ngginakaken Teleskop Luar Angkasa Hubble.[9][10] Planit mau dipunnamani Fomalhaut b, dipunperkirakaken gadhah massa manawi sami kaliyan massa Neptunus ngantos boten langkung saking tiga kali massa Yupiter.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ salah satunggal bintang miturut rasi bintang Cina
  2. ^ http://www.teapot.orconhosting.net.nz/maori_star_names.html
  3. ^ http://www.imiloahawaii.org/73/indigenous-star-names
  4. ^ http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Topics/astronomy/_Texts/secondary/ALLSTA/Piscis_Australis*.html
  5. ^ http://www.amastro2.org/at/as/asas.html
  6. ^ http://www.aanda.org/index.php?option=article&access=bibcode&bibcode=2003A%2526A...400..297RPDF
  7. ^ Kalas, Paul; Graham, James R.; Clampin, Mark (2005). "A planetary system as the origin of structure in Fomalhaut's dust belt". Nature 435 (7045): 1067–1070. doi:10.1038/nature03601. Cithakan:Arxiv.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung);
  8. ^ The disc was reported by Holland, Wayne S.; et al. (1998). "Submillimetre images of dusty debris around nearby stars". Nature 392 (6678): 788–791. doi:10.1038/33874.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung) They noted that the disc was centered on a cavity, which they suggested might have been swept out by planets.
  9. ^ "From afar, the first optical photos of an exoplanet". AFP. 2008-11-13. Diarsip saka sing asli ing 2008-12-20. 
  10. ^ Paul Kalas (2008-11-13). "Direct Image Of Extrasolar Planit". Dijupuk 2008-11-14.  (at 3 minutes 45 seconds: "... has to be less than three Jupiter masses. In fact our lower limit to Fomalhaut b is Neptune")