Rhinitis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rhinitis
Other namesCoryza
Misc pollen.jpg
Serbuk sari kang bisa agawé kumat rhinitis alèrgi
Pronunciation
SpecialtyMasalah skrip: Modhul "String2" ora ana.

Rhinitis minangka radhang lan iritasi sing kadadéan ing membran mukosa irung. Lelara iki dipara dadi 2 ya kuwi rhinitis alergi lan rhinitis non-alergi. Rhinitis alergi disebabaké dening alergèn kaya ta serbuk sari, bledug, utawa wulu kéwan.[3] Kanéka déné rhinitis non-alergi disebabaké infèksi virus lan baktèri.[4]

Jalaran[besut | besut sumber]

Rhinitis alèrgi racaké disebabaké amarga respons sistem kekebalan awak tumrap alergèn. Sistem kekebalan awak ngasilaké antibodi saka awak kanggo ngeculaké histamin ing ili getih. Faktor panyebab rhinitis ya kuwi:

  • Duwé riwayat  alèrgi utawa asma.
  • Duwé dermatitis atropik.
  • Riwayat kulawarga (wong tuwa utawa sedulur kandhung) kang ana alèrgi utawa asma.
  • Ngrokok.
  • Ana ing papan kang ngandhut paparan alergen (wulu kéwan klangenan, serbuk sari kembang, bledug lan liyané).[5]

Pratandha[besut | besut sumber]

Pratandha rhinitis alèrgi lan non-alèrgi kaya ta:

Rhinitis alèrgi[besut | besut sumber]

  • Mata mbayu
  • Irung gatel
  • Kerep wahing
  • Irung buntet sakèngga ambegan liwat cangkem
  • Mripat sènsitif cahya
  • Mumet
  • Ana bunderan ireng ing kanthong mata.[6]

Rhinitis non-alèrgi[besut | besut sumber]

  • Watuk
  • Ana liyak ing gurung
  • Irung mbayu
  • Wahing
  • Angèl ngambu[7]

Dhiagnosis[besut | besut sumber]

Panampang irung wong nandhang rhinitis

Kanggo ndhoagnosis lelara iki, dhokter bakal takon babagan pratandha lan riwayat lelara sarta nglakokaké pamrèksanan fisik. Sakwisé iku ana tès alergi kanggo nggolèki ananing alergi uga zat kang dadi pamicu alergi. Menawa panyebabé dudu alergi, dhokter bakal nglakoni pamrèksanan liya kaya ta teropong irung lan CT scan.[8]

Tamba[besut | besut sumber]

Ngobati rhinitis alèrgi ya kuwi kanthi ngombé obat antihistamin kanggo nyegah pratandha rhinitis alèrgi sakdurungé kapapar alèrgen.[9] Menawa pratandha sing dirasakaké parah, gagé-gagé temoni dhokter saperlu diwènèhi obat imunoterapi lan suntikan alèrgi. Mangan panganan kang ngandhut gizi uga bisa ngurangi pratandha rhinitis alèrgi kaya ta kunir, spirulina, capsicum, vitamin C, minyak iwak lan madu.

Nyegah[besut | besut sumber]

Nyegah lelara rhinitis amrih ora kumat kaya déné:

  • Jaga karesikan kemul, bantal lan kasur.
  • Tutup lawang lan cendhela nalika ana angin gedhé
  • Resiki bledug sing ana ing omah
  • Ngadohi keluk rokok
  • Aja migukakaé karpèt wulu.
  • Pigunakaké panyedhot bledug.
  • Ngadohaké saka kèwan klangenan sing akèh wuluné.[10]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "rhinitis | Definition, meaning & more | Collins Dictionary". www.collinsdictionary.com. Retrieved 4 January 2017.
  2. "coryza | Definition, meaning & more | Collins Dictionary". www.collinsdictionary.com. Retrieved 4 January 2017.
  3. "Rhinitis". Halodoc. Retrieved 2020-07-15.
  4. "Ini yang Perlu Diketahui Tentang Rhinitis". Halodoc. 2018-12-04. Retrieved 2020-07-15.
  5. "Rhinitis". SehatQ (in Indonesia). Retrieved 2020-07-15.
  6. "Penyakit Rhinitis Alergi - Gejala, Penyebab, Pengobatan - Klikdokter.com". www.klikdokter.com. Retrieved 2020-07-15.
  7. "Rhinitis Terjadi Bukan Selalu Karena Alergi". SehatQ (in Indonesia). Retrieved 2020-07-15.
  8. "Rhinitis". Alodokter. 2015-02-25. Retrieved 2020-07-15.
  9. Putri, Virgina Maulita. "Rinitis Alergi: Gejala, Pemicu dan Pengobatannya". detikHealth (in Indonesia). Retrieved 2020-07-15.
  10. Rahmadani, Anisa (2019-03-20). "Apa Itu Rhinitis Allergy". Sari Husada. Retrieved 2020-07-15.