Kéwan klangenan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kucing lan asu, jinis kéwan kang umum dadi kéwan klangenan.

Kéwan klangenan yaiku kéwan kang diingu manungsa mliginé mung kanggo kanca padinan murih kasenengan. Kéwan klangenan diingu tanpa itungan untung rugi, ora kaya kéwan liyané kaya ta rajakaya, kéwan tunggangan lan kéwan pacoban ing laboratorium.

Kéwan klangenan awèh manfangat kanggo bendarané rupa manfangat fisik lan émosional. Lelungan mlaku karo nuntun asu bisa kanggo srana olahraga, oleh hawa resik lan interaksi sosial. Kéwan klangenan bisa kanggo kanca tumrap kaki nini kang pasrawungané ing masyarakat wis suda utawa kang wis urip dhéwèkan. 

Kéwan klangenan kang paling umum yaiku asu (mliginé ing negara Eropah) lan kucing. Saliyané kuwi uga  terwelu, garangan; jinis kéwan rodentia kaya ta gerbil, hamster, chinchilla, tikus putih, lan marmut; kéwan jinis manuk , kaya ta perkutur, parkit, kenari,  kakak tua, lan pitik; jinis reptil  kaya ta bulus, kadal lan ula; kewan banyu, kaya ta iwak mas, arwana, koi, louhan lan kodhok-kodhok; lan saka arthropoda  kaya ta tarantula lan pong-pongan.

Pet popularitas[besut | besut sumber]

Kucing Maine Coon  umur sepuluh minggu

Ana kira-kira 86.4 yuta kucing kang diingu ing Amerika Serikat, lan kira-kira 78.2 yuta asu  ing Amerika Serikat,[1][2] lan uga 5,3 yuta  terwèlu.[3] Kéwan klangenan sing paling populer ing negara Eropah yaiku kucing lan asu. Ing Amerika Serikat, 2007-2008 survey nuduhaké yèn rumah tangga kang ngingu asu cacahé luwih akèh tinimbang sing ndhuwèni kucing, nanging caka cacah kéwanè isih luwih akèh kucing tinimbang asu. Lan banjur cacahé imbang ing taun 2011.[4] 

Marmut
Asu jinis labrador uga dadi Kéwan klangenan
Paling populer pets ing U. S (yuta)[5][6]
kéwan Populasi Global Populasi AS rumah tangga duwé kéwan U. S. rata-rata saben kulawarga dipanggoni
Kucing 202 93.6 38.2 2.45
Asu 171 77.5 45.6 1.70
Iwak N/A 171.7 13.3 12.86
Mamalia cilik N/A 15.9 5.3 3.00
Manuk N/A 15.0 6.0 2.50
 Reptil & amfibi N/A 13.6 4.7 2.89
Eéuine N/A 13.3 3.9 3.41

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ http://www.shea-online.org/Portals/0/PDFs/Animals%20in%20Healthcare%20Facilities.pdf
  2. ^ The Humane Society of the United States. "U.S. Pet Ownership Statistics". Dijupuk 27 April 2012. 
  3. ^ USDA. "U.S. Rabbit Industry profile" (PDF). Dijupuk 10 July 2013. 
  4. ^ "U.S. Pet Ownership & Demographics Sourcebook (2012)". Dijupuk 16 January 2017. 
  5. ^ Susan Hayes. "What are the most popular pets around the world?". Petéuestions.com. Dijupuk 4 March 2011. 
  6. ^ "Industry Statistics & Trends". American Pet Product Association. Dijupuk 4 March 2011.