Raspbéri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Raspberry woh-wohan abang
Raspberry didol ing plastik punnets ing Pasar Pusat Ljubljana

Raspberry punika becik ditonton woh saka akeh saka tanduran spesies ing genus Rubus saka kulawarga mawar . Umume sing ana ing subgenus Idaeobatus ; jeneng iki uga ditrapake kanggo tanduran iki. Raspberry abadi karo batang kayu .Produksi raspberry jagad ing taun 2018 yaiku 870,209 ton, dipimpin dening Rusia kanthi 19% saka total jagad.

Kultivar[besut | besut sumber]

Macem-macem jinis raspberry bisa ditanam wiwit zona atos 3 nganti 9. [1] Raspberry sacara tradisional ditandur ing mangsa adhem minangka tebu sing ora bisa turu, sanajan tanduran tender, tanduran plug sing diprodhuksi dening budaya jaringan dadi luwih umum. Sistem produksi khusus sing diarani "produksi tebu dawa" kalebu tebu thukul sajrone setaun ing iklim sisih lor kayata Skotlandia utawa Oregon utawa Washington, ing endi syarat sing nyenengake kanggo patah tunas sing tepat bisa digayuh, utawa entuk luwih dhisik tinimbang papan tanduran utama. Tongkat kasebut banjur digali, oyot lan kabeh, supaya ditandur maneh ing iklim sing luwih anget kayata Spanyol, ing endi kembang cepet bisa ngasilake musim panas. Tanduran biasane ditandur 2-6 saben m ing lemah sing subur lan lemes; raspberry biasane ditandur ing amben / gubug sing gedhe, yen ana masalah babagan masalah bosok oyot.

Kabeh kultivar raspberry duwe oyod perennial, nanging akeh sing ora duwe tunas saka. Kasunyatane, umume raspberry duwe tunas kanthi dwitahunan (tegese tunas tuwuh ing musim tuwuh pisanan lan woh-wohan tuwuh ing tunas kasebut sajrone musim tuwuh nomer loro). [2] Kembang kasebut bisa dadi sumber nektar utama kanggo lebah lebah madu lan penyerbuk liyane.

Raspberry sregep lan bisa nyerang lokal. Dheweke nyebar nggunakake tunas basal (uga dikenal minangka pengisep), tunas lemah ing ngisor sing tuwuh oyot lan tanduran individu. Dheweke bisa nyedhot tebu anyar sawetara jarak saka tanduran utama. Amarga alasan iki, raspberry nyebar kanthi apik, lan bisa njupuk taman yen ora dicekel. Raspberry asring disebar nggunakake stek, lan bakal gampang oyode ing kahanan lemah sing lembab. Woh iki dipanen nalika metu saka wadhah kanthi gampang lan malih dadi warna tuwa (abang, ireng, ungu, utawa kuning emas, gumantung karo spesies lan kultivar). Iki nalika woh-wohan paling mateng lan legi.

Produksi trowongan sing dhuwur nawakake kesempatan kanggo nyuda kesenjangan nalika pungkasan musim gugur lan pungkasan musim semi. Salajengipun, trowongan sing dhuwur ngidini raspberry-fruiting woh-wohan sing kurang kenceng bisa ditumpes ing iklim sing ora bisa urip. Ing tanduran trowongan dibangun ing jarak cedhak biasane sadurunge konstruksi trowongan. [3]

Piguna[besut | besut sumber]

Raspberries sing thukul kanggo pasar woh seger lan kanggo Processing komersial menyang individu cepet beku (IQF) woh, puree, jus, utawa minangka woh garing digunakake ing macem-macem produk Grosir kayata raspberry pie . Biasane, raspberry minangka panen panengah, nanging kanthi teknologi, kultivar, lan transportasi anyar, saiki bisa dipikolehi nganti setaun. Raspberry mbutuhake srengenge lan banyu sing cukup kanggo pangembangan optimal. Raspberry tuwuh ing lemah sing wis lemes kanthi pH ing antarane 6 lan 7 kanthi bahan organik sing akeh kanggo mbantu nyegah banyu. [4] Nalika kelembapan penting, lemah udan lan abot utawa irigasi sing berlebihan bisa nyebabake bosok oyot Phytophthora, yaiku salah sawijining masalah hama paling serius sing diadhepi raspberry abang. Minangka tanduran sing dibudidayakake ing wilayah sing lembab lan sedheng, gampang tuwuh lan cenderung nyebar kajaba ora dipotong. Raspberry sing uwal asring katon minangka suket ing kebon, disebar dening wiji sing ditemokake ing kotoran manuk.

Raspberry individu bobote 3–5 g (0.11–0.18 oz), lan kasusun saka udakara 100 drupelet, [5] masing-masing kalebu pulp jus lan siji wiji tengah. Tanduran raspberry bisa ngasilake pirang-pirang atus woh wohan setahun. Beda karo blackberry lan dewberry, raspberry duwe inti berongga yen dicopot saka wadhah. Struktur woh agregat nyumbang kanggo nutrisi raspberry, amarga nambah proporsi serat panganan, sing kalebu panganan sing paling dingerteni, nganti 6% serat saben bobot total. [6] Raspberry minangka sumber sing sugih (20% utawa luwih saka Nilai Saben Dina, DV) saka vitamin C (32% DV), mangan (32% DV) lan serat panganan (26% DV) (tabel). Uga ngemot sawetara vitamin tambahan, kalebu Vitamin A, thiamine, riboflavin, vitamin B6, kalsium, lan seng. [7] Raspberry minangka panganan indeks glikemik rendah, kanthi jumlah gula mung 4% lan ora pati . [6]

Godhong raspberry bisa digunakake seger utawa garing ing teh herbal, menehi rasa astringen. Ing obat herbal lan tradisional, godhong raspberry digunakake kanggo sawetara obat, sanajan ora ana bukti ilmiah sing bisa ditrapake kanggo panggunaan obat. [8]

Raspberries, raw
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi220 kJ (53 kkal)
11.94 g
Gula4.42 g
Serat panganan6.5 g
0.65 g
1.2 g
Vitamin
Tiamin (B1)
(3%)
0.032 mg
Riboflavin (B2)
(3%)
0.038 mg
Niasin (B3)
(4%)
0.598 mg
Asem pantotènik (B5)
(7%)
0.329 mg
Vitamin B6
(4%)
0.055 mg
Folat (B9)
(5%)
21 μg
Colin
(3%)
12.3 mg
Vitamin C
(32%)
26.2 mg
Vitamin É
(6%)
0.87 mg
Vitamin K
(7%)
7.8 μg
Mineral
Kalsium
(3%)
25 mg
Wesi
(5%)
0.69 mg
Magnésium
(6%)
22 mg
Mangan
(32%)
0.67 mg
Fosforus
(4%)
29 mg
Potasium
(3%)
151 mg
Sèng
(4%)
0.42 mg
Komponèn liyané
Banyu85.8 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  2. "Brambles (Fruit Production for the Home Gardener)". Fruit Production for the Home Gardener (Penn State Extension) (ing basa Inggris). Diarsip saka sing asli ing 2017-05-23. Dibukak ing 2017-05-07.
  3. "High Tunnel Raspberries and Blackberries", Department of Horticulture publication, Cathy Heidenreich, Marvin Pritts, Mary Jo Kelly., and Kathy Demchak
  4. Strik, B.C. (2008). "Growing Raspberries in Your Home Garden" (PDF). Growing Small Fruits. Oregon State University Extension Service. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 31 May 2016. Dibukak ing 29 April 2016.
  5. Iannetta, P. P. M.; Wyman, M.; Neelam, A.; Jones, C.; Taylor, M. A.; Davies, H. V.; Sexton, R. (December 2000). "A causal role for ethylene and endo-beta-1,4-glucanase in the abscission of red-raspberry (Rubus idaeus) drupelets". Physiol. Plant. 110 (4): 535–543. doi:10.1111/j.1399-3054.2000.1100417.x.
  6. a b "Nutrient data for raw raspberries, USDA Nutrient Database, SR-21". Conde Nast. 2014. Diarsip saka sing asli ing 16 April 2014. Dibukak ing 16 April 2014.
  7. "Red Raspberries: Nutrition Facts, Benefits and More". Healthline (ing basa Inggris). Dibukak ing 2020-04-13.
  8. Holst, Lone; Haavik, Svein; Nordeng, Hedvig (13 June 2009). "Raspberry leaf – Should it be recommended to pregnant women?". Complementary Therapies in Clinical Practice. 15 (4): 204–8. doi:10.1016/j.ctcp.2009.05.003. PMID 19880082.