Tawon undhuhan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tawon madu
Kalamangsa: Oligocene–Recent
Pollinationn.jpg
Tawon madu nyesep kembang
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Hymenoptera
Famili: Apidae
Subfamili: Apinae
Tribe: Apini
Latreille, 1802
Génus: Apis
Linnaeus, 1758
Species
  • Subgenus Micrapis:
  • Subgenus Megapis:
  • Subgenus Apis:

Tawon undhuhan utawa tawon madu ya iku jinis tawon kang bisa ngasilaké madu, ya iku kulawarga tawon saka génus Apis. Hasil utama kang dimanpangatake déning manungsa saka kéwan iki ya iku madu, polen, royal jelly lan lilin malam kanggo mbathik saka talane. Saka udakara 20.000 spésies tawon, mung jinis tawon saka génus Apis iki kang bisa ngasilaké madu sajati kang cacahé ana udakara 7 spésies.

Tawon undhuhan urip nggrombol ana susuhe kang wujud lembaran-lembaran tala, kang duwé bolongan-bolongan cilik segi-enem papan nyimpen larvane, polen lan madu.

Tawon madu ing sakjeroning glodhogan

Budhidaya[besut | besut sumber]

Tawon undhuhan wis maewu taun sengaja diingu déning manungsa amarga ngasilaké madu, kang munpangan kanggo pangan lan tamba lelara. Mula-mulane omah tawon digawé wujud gronggongan saka lemah, kayu, watu utawa nam-naman. Ing Jawa uga dibudidayakake nganggo sigaran glugu kang dikrowak aran glodhogan. Kanthi cara tradhisional iki tawon disediani papan gawé tala, nanging mung wujud sedia papan durung ana pangaturan kang trep.

Banjur ana wong kang duwé kawruh pambudidaya tawon undhuhan kaya ta nganggo Metode Langstroth (?)