Quinoa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Chenopodium quinoa cedhak Cachilaya, Lake Titicaca, Bolivia

Quinoa (Chenopodium quinoa; /ˈknwɑː/ utawa /kɪˈn.ə/, saka Quechua kinwa utawa kinuwa ) minangka tanduran kembang ing kulawarga amaranth . Iku herbaceous tetanduran taunan thukul minangka potong utamané kanggo menehi becik ditonton wiji ; wiji-wiji kaya protein, serat panganan, vitamin B, lan mineral panganan kanthi jumlah sing luwih akeh tinimbang gandum. [1] Quinoa dudu suket, nanging botani pseudocereal sing ana gandhengane karo bayem lan amaranth ( Amaranthus spp. ), Lan asale ing wilayah Andes, Amerika Selatan sisih Lor-Kulon. [2] Iki digunakake kaping pisanan kanggo menehi panganan ternak 5.2-7.0 ewu taun kepungkur, lan kanggo konsumsi manungsa 3-4 ewu taun kepungkur ing cekungan Danau Titicaca Peru lan Bolivia .

Saiki, meh kabeh produksi ing wilayah Andes ditindakake dening peternakan lan asosiasi cilik. Tandurane wis nyebar nganti luwih saka 70 negara, kalebu Kenya, India, Amerika Serikat, lan sawetara negara Eropa. [3] Minangka asil paningkatan popularitas lan konsumsi ing Amerika Utara, Eropa, lan Australasia, rega panen quinoa tikel telu antara taun 2006 lan 2013

. [4] [5]

Wiji Quinoa
Quinoa abang, masak
Quinoa, uncooked
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi1,539 kJ (368 kkal)
64.2 g
Serat panganan7.0 g
6.1 g
Monosaturasu1.6 g
Polinirsaturasi3.3 g
14.1 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
(0%)
1 μg
Tiamin (B1)
(31%)
0.36 mg
Riboflavin (B2)
(27%)
0.32 mg
Niasin (B3)
(10%)
1.52 mg
Vitamin B6
(38%)
0.49 mg
Folat (B9)
(46%)
184 μg
Colin
(14%)
70 mg
Vitamin C
(0%)
0 mg
Vitamin É
(16%)
2.4 mg
Mineral
Kalsium
(5%)
47 mg
Wesi
(35%)
4.6 mg
Magnésium
(55%)
197 mg
Mangan
(95%)
2.0 mg
Fosforus
(65%)
457 mg
Potasium
(12%)
563 mg
Sodhium
(0%)
5 mg
Sèng
(33%)
3.1 mg
Komponèn liyané
Banyu13.3 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA
Quinoa, cooked
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi503 kJ (120 kkal)
21.3 g
Serat panganan2.8 g
1.92 g
Monosaturasu0.529 g
Polinirsaturasi1.078 g
4.4 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
(0%)
0 μg
Tiamin (B1)
(9%)
0.107 mg
Riboflavin (B2)
(9%)
0.11 mg
Niasin (B3)
(3%)
0.412 mg
Vitamin B6
(9%)
0.123 mg
Folat (B9)
(11%)
42 μg
Colin
(5%)
23 mg
Vitamin C
(0%)
0 mg
Vitamin É
(4%)
0.63 mg
Mineral
Kalsium
(2%)
17 mg
Wesi
(11%)
1.49 mg
Magnésium
(18%)
64 mg
Mangan
(30%)
0.631 mg
Fosforus
(22%)
152 mg
Potasium
(4%)
172 mg
Sodhium
(0%)
7 mg
Sèng
(11%)
1.09 mg
Komponèn liyané
Banyu72 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA
Sekolah kebon petani babagan produksi petani lan produksi quinoa, cedhak Puno, Peru.

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Quinoa: An ancient crop to contribute to world food security" (PDF). United Nations. July 2011. Dibukak ing 22 May 2018.
  2. Fuentes, F.F.; Martínez, E.A.; Hinrischen, P.V.; Jellen, E.N.; Maughan, P.J. (10 May 2008). "Assessment of genetic diversity patterns in Chilean quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) germplasm using multiplex fluorescent microsatellite" (PDF). Conservation Genetics. 10 (2): 369–377. doi:10.1007/s10592-008-9604-3. Dibukak ing 14 February 2016.
  3. "Distribution and production". United Nations. 2013. Dibukak ing 25 June 2019.
  4. "Quinoa". Grains & oilseeds. U.S. Department of Agriculture. November 2017. Dibukak ing 28 July 2018.
  5. Blythman, Joanna (16 January 2013). "Can vegans stomach the unpalatable truth about quinoa?". The Guardian. London, UK. Dibukak ing 17 Jan 2013.