Pulo Ambon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pulo Ambon
Pulo Ambon
Géografi

Pulo Ambon inggih punika pulo ingkang dunungipun wonten ing Kapuloan Maluku, ing kidul Pulau Seram. Sapunika, kutha Ambon minangka kutha krajan saking provinsi Maluku.[1]

Géografi[besut | besut sumber]

Saking géografis kasungsun saking kalih Jazirah, Lei Hitu saha Lei Timur. Kanthi wates-watesipun inggih punika:

Sajarah[besut | besut sumber]

Nalika jaman VOC, Pulo Ambon misuwur ing tlatah Indonésia ugi ing mancanagara minangka salah satunggaling pusat pengasil rempah-rempah ing Nuswantara. Saderengipun Portugal njajah Timor Leste saha saderengipun Batavia dados pusat VOC, 2 kekiyatan ageng inggih punika Portugal saha VOC kagungan pusata ing kutha Ambon.[3] delengen ugi AMBON masa kini.

Dinten lair utawi dinten dadosipun kutha Ambon sampun dipuntetepaken ing tanggal 7 September 1575 wonten ing sawijining seminar ing Kota Ambon. Panemtuan punika sakingb pamanggihipun Walikotamadya Kepala Daerah Tingkat II Ambon Almarhum Letnan Kolonel Laut Matheos H. Manuputty (Walikota ingkang angka 9).

Saperlu punika wonten Surat Keputusan Walikotamadya Kepala Laladan tingkat II Ambon kanthi tanggal 10 Juli 1972 nomor 25/KPTS/1972 ingkang dipunewahi ing tanggal 16 Agustus 1972, ingkang wosipun babagan pembentukan Panitia Khusus Sajarah Kota Ambon kanthi tugas saperlu nemtokaken dinten pengetan pahargyan kutha Ambon. Lajeng kanthi surat ingkang tanggal 24 Oktober 1972 nomor PK. I/4168 minangka Panitia Khusus Sajarah Kota Ambon masrahaken tugasipun dhumateng Fakultas Keguruan Universitas Pattimura saperlu ngawontenaken sawijining seminar ilmiah saperlu nemtokakaken pahargyan Kota Ambon.

Salajengipun ing tanggal 26 Oktober 1972 Pimpinan Fakultas Keguruan ngawontenaken rapat kanthi pimpinan Jurusan Sajarah lan kasilipun inggih punika dipunterbitaken Surat Keputusan Dekan Fakultas Keguruan Universitas pattimura kanthi tanggal 1 Nopember 1972 nomor 4/1972 babagan pembentukan Panitia Seminar Sajarah Kota Ambon. Seminar sajarah punika dipunadani saking tanggal 14 dumugi 17 Nopember 1972, ingkang dipunrawuhi kirang langkung kalih atus tiyang ingkang kasungsun saking unsur-unsur akademis, Tokoh Masarakat lan Tokoh adat sarta aparat Pamaréntah Kodya Ambon saha Provinsi Maluku.[4]

Kependudukan[besut | besut sumber]

Suku bangsa Alifuru inggih punika punduduk asli Maluku saha Pulo Ambon, sapunika penduduk Ambon kathah ingkang agamanipun Islam saha Kristen Protèstan, kejawi penduduk asli wonten ugi saking suku-suku sanès ing Indonésia ingkang puluhan taun manggoen ing Maluku kados ta suku Buton saking Sulawesi Tenggara, suku Minang saha Melayu saking Sumatera saha suku Bugis,Toraja saha Makassar saking Sulawesi Selatan pagesangan ing mriki kathah ingkang tetanen ing pegunungan saha dados pedagan ing wewengkon pesisir.

Sapérangan ageng penduduk ingkang agama Islam manggèn ing Pulo Ambon pérangan Ler (Lei Hitu) saha sapérangan ageng penduduk mawi agama Kristen mliginipun Protèstan manggèn ing pulo Ambon pérangan kidul (Lei Timur).[5]

Administrasi wewengkon[besut | besut sumber]

Saking administrasi wonten ing pamaréntahan inggih punika provinsi Maluku, Pulo Ambon kapérang dados kalih pérangan, ing pundi pérangan ler kasebut Lei Hitu mlebet ing administrasi Kabupatèn Maluku Tengah saha pérangan kidul Lei Timur mlebet ing administrasi Kota Ambon.

Cathetan suku[besut | besut sumber]