Plasma getih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gambar:Britain and us plasma packages wwii.jpg
Bungkusan plasma sing garing sing dipigunakaké déning militèr Britania Raya lan Amérika Sarékat sajeroning Perang Donya II.

Plasma getih iku komponèn getih awangun cuwèran awarna kuning sing dadi médhium sèl-sèl getih, ig ngendi sèl getih ditutup. 55% saka gunggung/volume getih wujud plasma getih. Volume plasma getih dumadi saka 90% wujud banyu lan 10% wujud larutan protèin, glukosa, faktor koagulasi, ion mineral, hormon lan karbon dioksida. Plasma getih uga wujud médhium ing prosès èkskrèsi.

Plasma getih bisa dipisahaké ing sajeroning tuba isi getih seger sing wis diwuwuhi dat anti-koagulan[1] yang kemudian diputar sentrifugal sampai sèl getih merah tiba ke dhasar tuba, sèl getih putih akan berada di atasnya dan membentuk lapisan buffy coat, plasma getih berada di atas lapisan tersebut[2] dengan kepadatan sakiwa-tengené 1025 kg/m3, or 1.025 kg/l.[3] Sèrum getih iku plasma tanpa fibrinogen, sèl lan faktor koagulasi liyané.[1] Fibrinogen wujud 4% alokasi protèin sajeroning plasma lan minangka faktor wigati sajeroning prosès pambekuan getih.

Plasmapheresis iku jinis terapi mèdhis sing nyuling (en:extraction) plasma getih metu saka kumpulan partikelé kanggo diolah sabanjuré lan nglebokaké manèh plasma getih mau ing pungkasan terapi.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b Maton, Anthea; Jean Hopkins, Charles William McLaughlin, Susan Johnson, Maryanna Quon Warner, David LaHart, Jill D. Wright (1993). Human Biology and Health. Englewood Cliffs, New Jersey, USA: Prentice Hall. ISBN 0-13-981176-1.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  2. "John W. Kimball's Biology page - Blood". Dijupuk 2010-02-15. 
  3. The Physics Factbook - Density of Blood


Pranala njaba[besut | besut sumber]