Serum getih

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Struktur 3D hemoglobin, salah siji protéin globular.

ing jero getih, serum (Inggris: blood serum) ya iku komponèn kang bukan berupa sèl darah, juga bukan faktor koagulasi; serum ya iku plasma darah tanpa fibrinogen, (Latin: serum) [1] berarti pérangan tetep èncèr saka susu kang mbeku nalika prosès nggawé kèju.

Serum kasusun saka kabèh protéin (kang ora kanggo pembekuan getih) kalebu cuwèran elektrolit, antibodi, antigen, hormon, lan kabèh substansi exogenous. Rumusan umum ya iku: serum = plasma - fibrinogen - protéin faktor koagulasi.

Studi kang nyonaoni serum ingaran serologi. Serum digunakaké sajeroning pira-pira uji diagnostik kalebu kanggo nentokaké golongan getih.

Serum protéin[besut | besut sumber]

Serum protéin (Inggris: globular protéin, spheroprotein) arupa salah siji saka telu jinis protéin jero awak kang kadhapur saka asam amino arupa larutan koloidal ing jero plasma darah. Protein (Yunani: p??te??? - proteios) berarti utama (Inggris: first rank).

Serum protéin ora ngandung fibrin (ora arupa fibrous protéin) saéngga bisa larut. Total serum protéin ing jero getih sakiwa-tengené 7,2 - 8 g/dl[2] utawa sakiwa-tengené 7% dari volume getih sekabehane kanti pira-pira kegunan:

Total serum protéin bisa tambah akèh amarga:

infeksi kronis (kalebu tuberkolosis, Adrenal cortical hypofunction , disfungsi ati, Collagen Vascular Disease (Rheumatoid Arthritis, Systemic Lupus, Scleroderma), tandha-tandha hipersensitivitas, Sarcoidosis, dehidrasi (diabetic acidosis, chronic diarrhea, dll.), Respiratory distress, Hemolisis,Cryoglobulinemia, Alcoholism, Leukemia

lan mudun antarané disebapake déning:

Malnutrition dan malabsorption (insufficient intake and/or digestion of proteins), Liver disease (insufficient production of proteins), Diare (loss of protéin through the GI tract), Severe burns (loss of protéin through the skin), Hormone Imbalances that favor breakdown of tissue, Loss through the urine in severe kidney disease (proteinuria), Kehamilan (dilution of protéin due to extra fluid held in the vascular system)
Protein darah Kadar normal level % Kegunaan
Serum albumin 3.5-5.0 g/dl 60% memelihara tekanan osmosis dan pengusung molekul lain
Immunoglobulin 1.0-1.5 g/dl 18% membentuk sistem kekebalan tubuh
Fibrinogen 0.2-0.45 g/dl 4% koagulasi darah
alfa-1 fetoprotein
Protein wewenang <1% mengatur èksprèsi genetik

Ana 2 jinis protéin kang utama ing jero serum, ya iku albumin lan globulin. Albumin digawe ing jero ati, arupa protéin kang paling menonjol lan bermuatan négatif kang paling kuwat kanggo ngikat molekul cilik supaya diedarake liwat getih. Albumin uga berguna kanggo njaga tekanan osmosis getih.[3]

pira-pira jinis globulin diprodhuksi ing jero hati, sawentara kang liya diprodhuksi ing jero sistem kekebalan. Kabèh jinis serum protéin kang lliya diprodhuksi ing jero ati. Ateges globulin nuduhaké sekelompok protéin heterogen kanti berat molekul tertentu kang cukup dhuwur, kanti kecepetan terlarut (en:solubility rate) lan laju migrasi elektroforetik (en:electrophoretic migration rate) kang luwih endek ketimbang albumin. Rasio normal ing jero getih sakiwa-tengené 2 nganti 3,5 g/dl.

Ilustrasi skema gel protéin hasil elektroforesis, deleng uga [1]

Elektroforesis protéin serum (en:serum protéin electrophoresis, SPEP) ya iku uji laboratorium kanggo nentokake jinis globulin (alfa-1, alfa-2, beta lan gamma) lan albumin. Cara kang digunakaké ya iku jipuke serum getih saka bekuan getih, banjur digletakake ing dhuwur medium kang dibubuhi agarose gel, banjur dipaparake marang arus listrik. Protein serum total utawa protéin plasma total utawa protéin total ya iku hasil uji laboratorium kang ngukur jumlah protéin ing plasma getih utawa serum getih.[4]

Serum albumin[besut | besut sumber]

Serum albumin, kerep ingaran albumin ya iku protéin kanti jumlah paling akèh ing jero awak. Albumin wigati banget kanggo ngingu tekanan osmosis kanggo distribusi fluida awak antara intravascular compartment an jaringan awak. Albumin uga berfungsi minangka pengusung plasma kanti kanthi ora langsung mengikat pira-pira hormon steroid hydrophobic lan protéin pengusung kanggo hemin lan asam lemak sajrone sirkulasine. BSA, fraksi V saka serum albumin berguna kanggo ngluruhake pira-pira substansi saka sirkulasi getih nglewati jaringan ati, antarané bilirubin, tiroksin, taurolithocholic acid, chenodeoxycholic acid, digitoksin dan juga heme peptida saka cytochrome C.[5] 60% saka protéin ing jero plasma getih, jumlah serum kang ngluwihi batas normal bisa bebayani manungsa. Prealbumin (Inggris: transthyretin) ditengarai minangka pangusung hormon tiroksin saka jero getih tumuju ke utek.[6]


Serum globulin[besut | besut sumber]

Serum globulin ya iku istilah umum kang kanggo protéin kang ora larut, baik ing jero banyu utawa ing jero larutan uyah konsèntrasi dhuwur, nanging larut sajrone larutan uyah konsèntrasi sedeng.[1] Globulin (Latin: globulus, bal cilik (Inggris: small globe)) duwé rasio 35% saka protéin plasma, berguna kanggo sirkulasi ion, hormon lan asam lemak sajrone sistem kekebalan. pira-pira jinis globulin ngikat hemoglobin, pira-pira kang liya ngusung zat besi, berfungsi kanggo nglawan infeksi[4], dan bertindak minangka faktor koagulasi.[1]

Globulin terdiri saka:[7]

  • lakto globulin
  • tiroglobulin
  • serum globulin, terbagi terbagi menurut laju migrasi elektroforesik menjadi:[3][8]
    • alfa globulin (protéin kang mengusung tiroksin dan retinol/vitamin A).
      • alfa-1 globulin
        • alfa-1 antitripsin (Inggris: Transcortin, corticosteroid-binding globulin, CBG) ingaran juga acute phase reactant[1] utawa serpin peptidase inhibitor, clade A (alpha-1 antiproteinase), member 6.
        • alfa-1 antisimotripsin
        • orosomukoid (asam glikoprotein)
        • serum amiloid A
        • alfa-1 lipoprotein (HDL)
      • alfa-2 globulin
        • alfa-2 makro globulin (protease inhibitor)
        • haptoglobin
        • protéin C (inhibitor of activated coagulation factors FVIII and FV)
        • seruloplasmin (pengusung zat tembaga)
        • alfa-2 lipoprotein (VLDL)
    • beta globulin
      • beta-1 globulin
      • beta-2 globulin
        • faktor komplemen C3 dan C4
        • C-reactive protéin
        • beta-2 lipoprotein alias LDL
        • beta-2 mikro globulin
        • beberap jinis IgA dan IgM
    • gamma globulin (protéin kanti momotan négatif kang terlemah kang berfungsi minangka antibodi)
      • IgM, IgA, IgG
    • makro globulin
    • transkobalamin

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d "Serum globulin". Farlex free dictionary. (Kaunduh 12/1/13)
  2. ^ "Serum protéin". Jeremy E. Kaslow. (Kaunduh 12/1/13)
  3. ^ a b "Blood - Biology page". John W. Kimball. (Kaunduh 12/1/13)
  4. ^ a b "Total Serum Protein". WebMD. (kaunduh 12/1/13)
  5. ^ "Albumin bovine, Agarose, Affinity matrix" (pdf). Sigma-Aldrich. Dijupuk 2010-02-26. 
  6. ^ "Anti-Transthyretin" (pdf). Sigma-Aldrich. (kaunduh 12/1/13)
  7. ^ "Medical Subject Headings". National Library of Medicine. (kaunduh 12/1/13)
  8. ^ "Globulins". Cornell University. (kaunduh 12/1/13)

Cithakan:Darah