Permèn apel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Candy apple
Tastee-Candy-Apple-Red-Caramel-wPeanuts.jpg
Candy apple coated with red caramel and covered with chopped peanuts
Jeneng liyanéToffee apple
JinisConfectionery
Panggonan asalUnited States
DigawéWilliam W. Kolb
Woworan pokokApples and sugar candy
Buku masakan: Candy apple  Médhia: Candy apple

Apel permen (utawa apel toff ing basa Inggris Persemakmuran ) yaiku apel utuh sing ditutupi lapisan permen gula, kanthi tongkat dipasang minangka gagang. Iki minangka panganan umum ing festival musim gugur ing budaya Kulon ing Hemisfer Lor, kayata Halloween lan Guy Fawkes Night amarga festival kasebut kedadeyan sawise panen apel tahunan. [1] Sanajan apel permen lan apel karamel katon padha, nanging digawe kanthi proses sing beda-beda.

Apel permen digawe kanthi nutupi apel kanthi lapisan gula sing wis digawe panas nganti tatapan retak keras. [2]  ] Lapisan gula sing paling umum digawe saka gula (putih utawa coklat), sirup jagung, banyu, kayu manis lan pewarna panganan abang . Cuaca asor bisa nyegah gula dadi hardening. [3]

Tradhisi daerah[besut | besut sumber]

Pommes d'amour ditampilake
  • Australia - macem-macem apel Granny Smith dianggep becik kanggo nyipta bocah. [4]
  • Brazil - apples Candy (dijenengi minangka ing liyane Lusophone negara maca apa amor, minangka ing Perancis pommes d'amour, tegesipun "apples cinta") sing umum ing perayaan ing pakurmatan saka Yohanes Rasul .
  • China - perawatan sing padha karo sing diarani Tanghulu, yaiku nutupi woh-wohan cilik, kanthi tradisional hawthorn nganggo sirup gula keras.
  • Kanada - misuwur banget lan biasane dipangan ing pameran utawa karnaval .
  • Prancis - apel permen diarani pommes d'amour (apel katresnan). Iki minangka panganan umum sing ditemokake ing pirang-pirang festival ing Prancis.
  • Jerman - paling asring digandhengake karo musim Natal . Dheweke uga kadang didol ing karnaval lan pameran
  • Israel - meh mung didol ing alun-alun kutha ing wayah wengi Yom Ha'atzmaut (Dina Kamardikan Israel) minangka perayaan ing dalan.
  • Jepang - apel permen, anggur, stroberi lan jeruk keprok umume kasedhiya ing festival Jepang . [5]
  • Republik Irlandia - dipangan ing Halloween.
  • Inggris - panganan sing padha digawe karo kopi digandhengake lan dipangan ing Halloween ( Skotlandia lan Irlandia Lor ), Bonfire Night ( Inggris lan Wales ).
  • Amerika Serikat - apel sele, ditemokake ing wilayah Coney Island ing New York, ana gandhengane nanging duwe permen empuk ("jeli") lan rasa ceri, dudu kayu manis. [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (February 2013)">perlu rujukan</span> ]

Mitos kutha[besut | besut sumber]

Sajrone taun 1960-an lan 1970-an, laporan warta babagan bocah-bocah sing kudune nampa apel permen nganggo pin lan pisau cukur, nggawe kuatir nalika Halloween ing Amerika Serikat. Rumah sakit nawakake sinar x gratis kanggo ndeteksi obyek asing ing apel permen. Nganti saiki, crita kasebut durung bisa dibuktekake lan kalebu ing kategori legenda kutha . [6]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ThisisSouthDevon (October 9, 2008). "Apples galore as event grows". Torquay Herald Express. Torquay, Devon, UK: localworld.co.uk. Diarsip saka sing asli ing October 3, 2015. Dibukak ing November 17, 2013.
  2. Flickety; et al. "How to make Toffee Apples". WikiHow. Diarsip saka sing asli ing March 5, 2014. Dibukak ing February 17, 2014.
  3. "Caramel Apples vs. Candy Apples. Tart Green Granny Smith apples work very well for making candy apples". St. Petersburg Times. October 24, 2001. Dibukak ing October 22, 2010.
  4. "Designer Toffee Apples". Designer Toffee Apples. Dibukak ing February 17, 2014.
  5. Celeste Heiter; Things Asian Press (November 1, 2009). To Japan with Love: A Travel Guide for the Connoisseur. ThingsAsian Press. pp. 127–. ISBN 978-1-934159-05-7. Dibukak ing November 11, 2011.
  6. "The History of Halloween". The History of Halloween. Diarsip saka sing asli ing July 24, 2011. Dibukak ing October 22, 2010.