Menyang kontèn

Ordinariat kanggo Katulik Wétan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Ordinariat kanggo umat Ritus Wetan yaiku struktur grejawi geografis kanggo kelompok-kelompok Katulik Wetan ing wilayah sing endi ora ana eparki greja partikuler mereka dhewe sing didegake. Struktur kasebut diperkenalke liwat surat apostolik Officium supremi Apostolatus tertanggal 15 Juli 1912.[1]

Ing Annuario Pontificio, wolu ordinariat sing ngadeg kanthi jinis kasebut dicantumke bebarengan karo limang welas eksarkat apostolik (pra-kabiskopan). Ing antara ordinariat-ordinariat kasebut, papat ordinariat (Argentina, Brasil, Prancis lan Polen) secara generik diperuntukkan kanggo umat Katulik Wetan sing kekurangan yurisdiksi kabiskopan sing 'sabenere' saka ritus mereka dhewe ing nagara tertentu lan sehingga dipercayake karo pelayanan Biskop Agung Latin ing nagara kasebut. Ordinariat ing Ostenrik ngeliputi papat welas greja partikuler sing nganggo Ritus Bizantium. Telu ordinariat liyane ('Eropa Wetan' eks-Soviet, Grikenlan lan Rumeni) secara khusus diperuntukake kanggo para anggota Greja Katulik Armeni.

Ordinariat sing ngadeg[besut | besut sumber]

Ordinariat Wilayah geografis Yurisdiksi Tahta katedral Ordinari Tanggal pangadekan
Ordinariat kanggo umat Katulik Wetan ing Argentina Argentina Kabeh umat Katulik Wetan saiki Buenos Aires Biskop Agung Metropolitan Buenos Aires 1959-02-19
Ordinariat kanggo umat Katulik Ritus Bizantium ing Ostenrik Ostenrik Umat Katulik Ritus Bizantium Wina diurus dening Biskop Agung Metropolitan Wina 1945-10-03 dan 1956-06-13
Ordinariat kanggo umat Katulik Wetan ing Brasil Brazil Kabeh umat Katulik Wetan saiki Belo Horizonte Biskop Agung Metropolitan Belo Horizonte 1951-11-14
Ordinariat kanggo umat Katulik Ritus Armeni ing Eropa Wetan mung Armeni, Georgia, Ruslan lan Ukraina Umat Katulik Ritus Armeni Gyumri (Armeni) Biskop Armeni saka tahta tituler 1991-07-13
Ordinariat kanggo umat Katulik Wetan ing Pancis Prancis Kabeh umat Katulik Wetan Paris diurus Biskop Agung Metropolitan Paris 1954-06-16
Ordinariat kanggo umat Katulik Ritus Armeni ing Grikenlan Grikenlan Umat Katulik Ritus Armeni Athena lowong (ing ngisor kepengurusan seorang administrator apostolik) 1925-12-21
Ordinariat kanggo umat Katulik Wetan ing Polen Polen saiki umat Katulik Ritus Armeni saiki Warsawa Biskop Agung Metropolitan Warsawa 1991-01-16
Ordinariat kanggo umat Katulik Ritus Armeni ing Rumeni Rumeni Umat Katulik Ritus Armeni Gherla lowong (di ngisor kepengurusan seorang administrator apostolik) 1930-06-05
Ordinariat kanggo umat Katulik Wetan ing Spanyol Spanyol Kabeh umat Katulik Wetan ora ana Biskop Agung Metropolitan Madrid 2016-06-09

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Annuario Pontificio 2012 (Libreria Editrice Vaticana 2008 ISBN 978-88-209-8722-0), p. 1811

Sumber lan pranala jaba[besut | besut sumber]