Ritus Bizantium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bagéan saka sèri ngenani
Kakristenan Wétan
Christ icon.jpg

Sajarah
Kakaisaran Byzantium
Perang Salib
Konsili Ékumenis
Skisma Akbar

Tradhisi
Gréja Wétan Asiria
Gréja Ortodoks Oriental
Kristen Suryani
Gréja Ortodoks Wétan
Gréja Katulik Ritus Wétan

Liturgi lan Ibadah
Liturgi Suci
Ikonografi

Téologi
Apofatisisme - Klausa filioque
Miafisitisme - Monofisitisme
Nestorianisme - Panenteisme
Teosis

Ritus Bizantium, sok-sok diarani Ritus Konstantinopel utawa Ritus Konstantinopolitan, iku ritus liturgi sing saiki dipigunakaké (jroning manéka basa) déning kabèh Gréja Ortodoks Wétan lan Gréja-Gréja Katulik-Yunani (Gréja-Gréja Katulik Wétan sing migunakaké ritus Bizantium). Ritus iki ngrembaka ing kutha Konstantinopel (saiki Istanbul), sing sadurungé jenengé Bizantium. Ritus iki arupa ritus liturgi paling gedhé angka loro jroning donya Kristen, lan ritus liturgi paling akèh angka loro sing dipigunakaké ing saindhenging dunnya sawisé Ritus Romawi.

Ritus Bizantium kapérang saka Liturgi-Liturgi Suci, Ibadah Dinan, wangun-wangun pelayanan Misteri Suci (sakramen), donga, pamberkatan, lan eksorsisme, sing ngrembaka jroning Gréja ing Konstantinopel. Klebu uga gaya arsitektur, ikon, musik liturgi, vestimentum, lan tradhisi sing ngrembaka sakwéné maabad-abad jroning praktik ritus iki.


Daftar Gréja-Gréja saka tradhisi liturgi Bizantium[sunting | Owah sumber]

Gréja-Gréja Ortodoks Wétan[sunting | Owah sumber]

Mung Gréja-Gréja otokefalus (swa-kepala) sing kadaftar; Gréja-Gréja otonom dianggep ana ing sangisoré Gréja indhuké. Gréja-Gréja sing mèlu Kalèndher Julian sacara èkslusif ditengeri mawa *, sing ora sapenuhé mèlu Kalèndher Julian ditengeri mawa(*).

Gréja-Gréja Katulik-Yunani[sunting | Owah sumber]

Gréja-Gréja partikular iki dideleng minangka Gréja-Gréja sui iuris (otonom) jroning persekutuan penuh karo Tahta Suci

Réferènsi[sunting | Owah sumber]

Daftar pustaka[sunting | Owah sumber]

  • Robert F. Taft, The Byzantine Rite. A Short History. Liturgical Press, Collegeville 1992, ISBN 0-8146-2163-5
  • Hugh Wybrew, The Orthodox Liturgy. The Development of the Eucharistic Liturgy in the Byzantine Rite, SPCK, London 1989, ISBN 0-281-04416-3
  • Hans-Joachim Schulz, Die byzantinische Liturgie : Glaubenszeugnis und Symbolgestalt, 3., völlig überarb. und aktualisierte Aufl. Paulinus, Trier 2000, ISBN 3-7902-1405-1
  • Robert A. Taft, A History of the Liturgy of St John Chrysostom, Pontificio Istituto Orientale, Roma 1978-2008 (6 jilid).

Deleng uga[sunting | Owah sumber]

Ritus-ritus liturgi Wétan liyané:

Pranala njaba[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ritus_Bizantium&oldid=831042"