Èksorsisme

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Eksorsisme)
Santo Fransiskus Assisi ngusir roh jahat ing kota Arezzo, lukisan tembok karya Giotto

Èksorsisme (saka Basa Latin Pungkasan exorcismus, kang asalé saka Basa Yunani exorkizein - ndhesek) ya iku praktèk kanggo ngusir setan utawa makhluk alus (roh) jahat liyané saka wong utawa salah sijiné panggonan kang dipercaya lagi kerasukan setan. Praktek iki wis cukup tua lan dadi bagiyan saka sistem kepercayaan (agama) ing pira-pira nagara.

Wong kang nglakokaké eksorsisme, dikenal kanti sebutan eksorsis, kerep uga ya iku wong rohaniwan utawa pawongan kang dipercaya nduwèni kekuatan utwa kemampuan khusus. Eksorsis isa migunakaké doa-doa lan hal-hal religius liané, kayata mantra, gerak-gerik, simbol, gambar utawa patung wongng suci, jimat, lan kang liyané. Sang eksorsis kerep njejaluk bantuan marang Gusti, Yesus lan utawa pira-pira malaikat lan malaikat agung liyanésupaya melu sajroné eksorsisme.

Sacara umum, wong kang lagi kerasukan sètan ora dianggep minangka sètan iku déwé, kalebu uga ora bertanggung-jawab anggoné tingkah laku wong iku déwé. Mangka saka iku, para pelakuné nganggep eksorsisme luwih minngka saka penyembuhan ketimbang salah sijiné hukuman. Ritual-ritual kang umum babagan iki biasané nggatèkaké unsur kasebut, mastèkaké yèn ora bakal kedadèyan kekerasan tumprapé wong kang lagi kesurupan. Yènta ana potensi kekerasan, mangka wong kang lagi kesurupan iku amung diturokaké lan ditalèni.[1]

Sejarah[besut | besut sumber]

Konsep kesurupan sétan utawa roh jahat lan praktik eksorsisme wis awit jaman mbiyèn lan wis nyeba ana ngendi-ngendi, lan mungkin asalé saka pira-pira kepercayaan perdukunan prasejarah.

Kitab Perjanjian Anyar Kristiani mèlokaké eksorsisme ing sandingé keajaiban-keajaiban kang dilakokaké déning Yesus. Amerga hal iki, kelebon sétan ana sajroné sistem kepercayaan Kristiani awit agama iki lahir, lan eksorsisme isih arupa praktik kang dikenal ing sajroné agama Katolik, Ortodoks Timur lan pira-pira sekte Protestan. Gereja Inggris uga nduwèni pawongan eksorsis resmi ing saben keuskupannya.[2]

Sakwisé Masa Pencerahan, praktik eksorsisme selot mudun nilai kepentingané kanggoné kelompok religius lan penggunaané selot langka, utamaé ing masyarakat Kulon. Sacara umum, ing abad kaping-20, penggunaané akèhé ditemokaké ing Éropah Timur lan Afrika, kanti pira-pira kasus éntok diliput media massa; kasus Anneliese Michel mungkin arupa kasus kang paling anyar. Hal iki ana utamané amerga ngrembakané penelitian ing bidang psikologi lan ing bidang fungsi lan struktur otak manungsa. Akèh kasus kang mbièné dianggap perlu kanggo eksorsisme kerep akhiré isa dijelasaké minangka penyakit mental lan mangka saka iku ditangai kanti hal iku uga.

Ananging nalika tahun 1973 filem The Exorcist dirilis lan pemikiran tumprapé eksorsisme langsung ramé. Sakwisé dirilis filem iki, tanggapan kang akèh banget teka saka publik Amerika Serikat lan Éropah, lan kepercayaan anané kelebon sétan lan eksorsisme éntok panggonan ing tengah-tengah masyarakat modern. Kepercayaan ngenani keabsahan praktik iki ora lagi dadi pemikiran kang radikal, lan mulai ditampa sacara amba.[3]

Eksorsisme sajroné Kebudayan Popular[besut | besut sumber]

Eksorsisme wis dadi salah sijiné topik popular sajroné fiksi, utamané fiksi horor.

  • Supernatural (serial televisi)
  • The Dybbuk (drama tahun 1914 karya S. Ansky)
  • The Exorcist (novel tahun 1971 karya William Peter Blatty)
  • The Exorcist (filem tahun 1973 lan 2000), lan filem lanjutan sarta carita awalé, terinspirasi saka ritual eksorsisme Katolik Roma lan carita rakyat.
  • Repossessed (filem komepada tahun 1990 kang dibintangi déning Linda Blair lan Leslie Nielsen)
  • The Biggest Douche in the Universe (episode televisi South Park tahun 2002)
  • Kya Dark Lineage (video game keluaran tahun 2003)
  • Constantine (filem tahun 2005) kang didasari saka buku komik keluaran DC Comics/Vertigo Hellblazer.
  • The Exorcism of Emily Rose (filem tahun 2005) kang terinspirasi saka kasus Anneliese Michel.
  • Requiem (filem Basa Jerman tahun karya Hans-Christian Schmid) kang berdasar karo kasus Anneliese Michel.
  • An American Haunting (filem tahun 2006)
  • D.Gray-man (filem animasi Jepang tahun 2006 karya Hoshino Katsura)
  • A Haunting Salah sijine acara kang melibatkan memedi lan eksorsisme
  • Stigmata (filem tahun 1999 yang dibintangi olèh Patricia Arquette dan Gabriel Bryne)
  • Grudge 2 (filem Inggris tahun 2006 kang berdasar karo serial Jepang Ju-on)
  • El Orfanato (The Orphanage) (filem tahun 2008 disutradarai olèh Juan Antonio Bayona lan diproduksi déning Guillermo Del Toro)
  • 1920 (filem Bollywood tahun 2008)
  • True Blood (serial televisi HBO tahun 2008)

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Malachi M. (1976) Hostage to the Devil: the possession and exorcism of five living Americans. San Francisco, Harpercollins p.462 ISBN 0-06-065337-X
  2. ^ Batty, David (2001-05-02). "Exorcism: abuse or cure?". Guardian Unlimited. Dijupuk 2007-12-29. 
  3. ^ Cuneo, M. (2001). American Exorcism: Expelling Demons in the Land of Plenty. New York, NY, USA: Doubleday. kk. 3–13. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Èksorsisme&oldid=1118876"