Ritus Wétan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bagéan saka sèri ngenani
Kakristenan Wétan
Christ icon.jpg

Sajarah
Kakaisaran Byzantium
Perang Salib
Konsili Ékumenis
Skisma Akbar

Tradhisi
Gréja Wétan Asiria
Gréja Ortodoks Oriental
Kristen Suryani
Gréja Ortodoks Wétan
Gréja Katulik Ritus Wétan

Liturgi lan Ibadah
Liturgi Suci
Ikonografi

Téologi
Apofatisisme - Klausa filioque
Miafisitisme - Monofisitisme
Nestorianisme - Panenteisme
Teosis

Gréja-Gréja Katulik Ritus Wétan iku Gréja-Gréja partikular otonom (utawa sui iuris, jroning basa Latin) sing ana jroning persekutuan penuh karo Uskup Roma, Sri Paus. Gréja-Gréja iki nglestarèkaké tradhisi-tradhisi liturgi, téologi, lan dhévosi saka manéka Gréja-Gréja Kristiani Wétan sing duwé gegandhèngan karo gréja-gréja mau. Gréja-Gréja Kristiani Wétan iku panci nduwèni prabédan dhoktrinal ing antarané gréja-gréjané, kususé antarané Gréja Ortodoks Wétan, Gréja Ortodoks Oriental, lan Gréja Wétan Asiria.[1] Mula saka iku, Gréja-Gréja Katulik Ritus Wétan iki béda-béda jroning wangun-wangun pangibadahan, tata-tertib sakramèn[2] lan ukum kanon, tèrminologi, donga-donga tradhisional, lan amal-salèh. Nanging Gréja-Gréja iki ngakoni yèn imané ora nyimpang saka iman Gréja-Gréja sing bebarengan arupa Gréja Katulik sing esa, kalebu Gréja Latin utawa Gréja Kulon. Kabèh Gréja sing Katulik, Wétan uga Kulon, padha dhuwur drajaté.[3] Sacara kusus, Gréja-Gréja iki ngakoni peran sentral saka Uskup Roma jroning Dhéwan Uskup. Gréja-gréja iki ngugemi pandhangan yèn Kritianitas Wétan wis ngrembaka sakwéné maabad-abad. Sebagéan pandhangan kasebut diandharaké déning Paus Yohanes Paulus II jroning layang apostoliké Orientale Lumen nalika tanggal 2 Mei 1995.[4]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ritus_Wétan&oldid=861930"