Muammar al-Qaddafi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kolonel

Muammar al-Qaddafi
معمر القذافـي
Muammar al-Gaddafi at the AU summit.jpg
Qaddafi tahun 2009.
Pemimpin dan Penuntun Revolusi
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
1 September 1969
Présidhèn Abdul Ati al-Obeidi
Muhammad az-Zaruq Rajab
Mifta al-Usta Umar
Abdul Razzaq as-Sawsa
Muhammad al-Zanati
Miftah Muhammed K'eba
Wasir Jadallah Azzuz at-Talhi
Muhammad az-Zaruq Rajab
Jadallah Azzuz at-Talhi
Umar Mustafa al-Muntasir
Abuzed Omar Dorda
Abdul Majid al-Qa′ud
Muhammad Ahmad al-Mangoush
Mubarak Abdallah al-Shamikh
Shukri Ghanem
Baghdadi Mahmudi
Kadhisiki Ingkang kapisan
Kongres Rakyat Libya
Lungguh
2 Maret 1977 – 2 Maret 1979
Wasir Abdul Ati al-Obeidi
Kadhisiki Ingkang kapisan
Kagantèni Abdul Ati al-Obeidi
Kepala Dewan Komando Revolusioner
Lungguh
8 September 1969 – 1 Maret 1979
Wasir Mahmud Sulayman al-Maghribi
Abdessalam Jalloud
Abdul Ati al-Obeidi
Jadallah Azzuz at-Talhi
Kadhisiki Idris I (Raja Libya)
Kagantèni Dibusakake
Perdana Menteri Libya
Lungguh
16 Januari 1970 – 16 Juli 1972
Kadhisiki Mahmud Sulayman al-Maghribi
Kagantèni Abdessalam Jalloud
Rerincèn priangga
Lair 7 Juni 1942 (umur 73)
Surt, Tripolitania
Agama Muslim - Sunni
Sana jaringan AlGaddafi.Org

Muammar al-Qaddafi jeneng jangkepé Muammar Abu Minyar al-Qaddafi (tanggal lahir 7 Juni 1942, ing Sirte, Tripolitania - tilar donya 20 Oktober 2011, idem) iku [1] iku tokoh militèr, pulitikus lan pamimpin Libya. Tokoh kang dadi inspirasiné Qaddafi iku Gamal Abdel Nasser, nagarawan saka Mesir.[1] Qaddafi dadi presidèn Libya, kariré diwiwiti saka kudeta militèr marang Raja Idris nalika tahun 1969.[2] Wiwitané, Qaddafi (nalika njabat Dewan Komando Revolusi) mbubaraké sistem monarki kang dipimpin déning Raja Idris. Banjur Qaddafi ngadegaké rezim anyar, ngganti Libya dadi Nagara Républik.[2] Kolonel Muammar Qaddafi (pimpinan Dewan Komando Revolusi) nalika iku uga kanthi cara de facto dadi presiden Nagara Libya.[2]

Qaddafi iku anak pungkasan saka kulawarga Badawi (Bedouin), kulawarga nomadik ing laladan ara-ara pasir ing Sirte.[1] Dhèwèké sekolah ing sekolah tradisional lan religius ing SMU Sebha ing Fezzan wiwit tahun 1956 nganti tahun 1961.[1] Nalika tahun 1961 Qaddafi ditokake saka Sebha amarga dheweke melu pulitik.[1]

Bubar ditokake saka SMU Sebha, Qaddafi banjur kuliah ing Universitas Libya.[3] Dheweke lulus kanthi biji apik. Banjur Qaddafi melu nggabung Akademi Militer ing Benghazi nalika tahun 1963.[3] Ing kono Qaddafi nggawe kelompok rahasia kang nduwèni tujuan mbubarke rezim monarki Libya.[3] Tahun 1965 Qaddafi lulus, dheweke dikirim menyang Britania kango latihan lan bali ing Libya tahun 1966 minangka opsir ing Korps Sinyal.[3]

Qaddafi nduwé anak wolu, sing lanang cacahé 7, lan sing wadon 1.[3] Anake sing paling tua, Muhammad Khadafi, dhewéké dadi Komite Olimpiade Libya.[3] Sing nomer 2 Al-Saadi Khadafi, dhèwèké dadi ketua Federasi Sepak Bola Libya, kang main ing Seri A Italia, timé arané Perugia, dhèwèké uga dadi pemain pilem.[3] Ayesha Khadafi, anak wedoké Qaddafi dadi pengacarané Saddam Hussein.[3]

Wiwit dadi presidhèn tahun 1969, Qaddafi mbangun sistem pulitik dhéwé, ya iku sistem kang nggabungake sipat sosialisme lan Islam.[2] Sistem pamaréntahan Qaddafi iki diarani The Third International Theory.[2] Qaddafi ngaku yen dheweke iku pimpinan Revolusi, wiwit tahun 1970-an nganti 1980-an.[2] Amarga anggone mbangun nasionalisme Arab ora kasil, Qaddafi banjur ngganti jeneng nagarane dadi Great Socialist People’s Libyan Arab Jamahariya utawa al-Jumahariyah al-‘Arabiyyah al-Libiyah as-Shabiyah al-Ishtirakiyyah al-Uzma.[2] Qaddafi ngakoni nagara Libya iku nagara Jamahariya (Nagara Rakyat).[2] Nanging iku mung teori, nyatane Libya iku nagara diktator militer.[2] Qaddafi saben lunga menyang endi waé mesthi dikawal déning para tentara utawa pengawal khusus.[4] Para pengawale Qaddafi kabeh wadon. Ana kabar yen pengawale Qaddafi kudu perawan, para pengawal Qaddafi iku diarani Guard Amazon.[4]

Éjaan[besut | besut sumber]

Jeneng presidhèn Libya iki akèh banget éjaané, béda karo presidhèn liyane, iki contoné éjaan jenengé prèsidhen Libya;[3] Qaddafi, Muammar (paling akeh digunakake ing basa Inggris), Al-Gathafi, Muammar, al-Qadhafi, Muammar, Al Qathafi, Mu'ammar, Al Qathafi, Muammar, El Gaddafi, Moamar, El Kadhafi, Moammar, El Kazzafi, Moamer, El Qathafi, Mu'Ammar, Gadafi, Muammar, Gaddafi, Moamar, Gadhafi, Mo'ammar, Gathafi, Muammar, Ghadafi, Muammar, Ghaddafi, Muammar, Ghaddafy, Muammar, Gheddafi, Muammar, Gheddafi, Muhammar, Kadaffi, Momar, Kad'afi, Mu`amar al-, Kaddafi, Muamar, Kaddafi, Muammar, Kadhafi, Moammar, Kadhafi, Mouammar, Kazzafi, Moammar, Khadafy, Moammar, Khaddafi, Muammar, Moamar al-Gaddafi, Moamar el Gaddafi, Moamar El Kadhafi, Moamar Gaddafi, Moamer El Kazzafi, Mo'ammar el-Gadhafi, Moammar El Kadhafi, Mo'ammar Gadhafi, Moammar Kadhafi, Moammar Khadafy, Moammar Qudhafi, Mu`amar al-Kad'afi, Mu'amar al-Kadafi, Muamar Al-Kaddafi, Muamar Kaddafi, Muamer Gadafi, Muammar Al-Gathafi, Muammar al-Khaddafi, Mu'ammar al-Qadafi, Mu'ammar al-Qaddafi, Muammar al-Qadhafi, Mu'ammar al-Qadhdhafi, Mu`ammar al-Qadhdhāfī, Mu'ammar Al Qathafi, Muammar Al Qathafi, Muammar Gadafi, Muammar Gaddafi, Muammar Ghadafi, Muammar Ghaddafi, Muammar Ghaddafy, Muammar Gheddafi, Muammar Kaddafi, Muammar Khaddafi, Mu'ammar Qadafi, Muammar Qaddafi, Muammar Qadhafi, Mu'ammar Qadhdhafi, Muammar Quathafi, Mulazim Awwal Mu'ammar Muhammad Abu Minyar al-Qadhafi, Qadafi, Mu'ammar, Qadhafi, Muammar, Qadhdhāfī, Mu`ammar, Qathafi, Mu'Ammar el, Quathafi, Muammar, lan Qudhafi, Moammar.

Krisis Libya[besut | besut sumber]

kitab ijo kang dianggep Ideologi Nagara Libya

Ing jaman pamerintahan Qaddafi kang wis umur 40 taun, dheweke digugat déning rakyat Libya kang wis ora seneng marang Qaddafi.[5] Wiwit ing tahun 2011 akeh kang padha nggugat Qaddafi supaya mudhun saka jabatan presidhèn.[5] Akehe gugatan marang Qaddafi iku amarga Libya lagi krisis pulitik.[5] Ing ngisor iki urutne kedadean krisis pulitik ing Libya.[5]

  • Sadurunge tanggal 16-17 ana demonstrasi sing dilakokake déning para pendhukung lan abdine Qaddafi ing kutha Tripoli.
  • Tanggal 16-17 diwiwiti demonstrasi 300 wong ing Benghazi nuntut ngebarake perkara HAM ing tahun 2005 lan 1990 an. Nalika demo para rakyat padha ngobong kantor pulisi, potone Qaddafi lan kitab ijo kang dianggep ideologi resmi Libya. Ing kedadean iku sing mati 2.
  • Bubar kabar wong 2 kang mati mau keprungu déning warga Benghazi, mula akeh wong kang padha welas banjur padha demo, nggugat Qaddafi. Pulisi ing Benghazi kuwalahen banjur ngundang bala saka Tripoli.
  • Bubar kedadean iku akeh demo ing kutha-kutha ing Libya, kayata Baidha, Ajdabiya, Sirte, Misrata, Sabrata, Zawiyah, Sabha, Tobruk.
  • Ing kedadean iku akeh tembak-tembakan, sing mati luwih saka 100.
  • Ngerteni kedadean iku banjur Saiful Islam, pidhato nawarake rekonsiliasi lan reformasi Libya
  • Ing Tripoli perang gedhen-gedhenan antarane para pendhukung Qaddafi lan para penentang Qaddafi.
  • Qaddafi pidato ing Aziziyah Tripoli, supaya para warga tetep ndukung Qaddafi.
  • Sawise Qaddafi pidhato, akeh para warga kang ndukung Qaddafi. Warga padha demo ing alun-alun Tripoli.
  • Bubar ana demo gedhe, banjur para duta besar Nagara-nagara Éropah lan militer Libya nganakake konferensi.
  • Bubar ana konferensi kutha Tripoli rada tentrem, ora kaya biasane.
  • Kutha Benghazi, Baidha durung dikuasai pamerintah, nanging akeh para pemberontak kang durung menehake senjata marang tentara.
  • Kota Sirte, Sabha, Zawiyah, Misrata, Sabrata wis dikuwasani pamaréntah.

Sédané[besut | besut sumber]

Muammar séda nalika tanggal 20 Oktober 2011.[6] Muammar séda sawisé Sirte diserang déning tamtama Transisi Nasional Libya (NTC) kang disengkuyung NATO.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Profil Muammar Al-Qaddafi(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)Siapakah Qaddafi Sebenarnya?(diaksès tanggal 6 Maret 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i (id)Profil Muammar al-Qaddafi(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  4. ^ a b (id)[http://www.zonamaya.info/2011/02/pengawal-pengawal-cantik-muamar-qaddafi.html Pengawal Cantik Muammar Qaddafi(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  5. ^ a b c d (id)Mahasiswa Indonésia di Libya Bantah Gaddafi Betindak Kejam (diundhuh tanggal 14 Maret 2011)
  6. ^ a b (id)Detik-detik Tewasnya Muammar Khadafi (diaksès tanggal 20 Oktober 2011)