Mohaméd Salah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mohaméd Salah
Mohamed Salah 2018.jpg
Salah pemain bal klub Liverpool ing taun 2017
Katerangan priangga
Jeneng dawa Mohamed Salah Ghaly[1]
Tanggal lair (1992-06-15) 15 Juni 1992 (umur 27)
Papan lair Nagrig, Gharbia, Egypt[2]
Dhuwur 1.75 m (5 ft 9 in)
Posisi main Forward
Katerangan klub
Tim saiki
Liverpool
Angka 11
Karir nom
2006–2010 El Mokawloon
Karir sénior*
Taun Tim Main (Gul)
2010–2012 El Mokawloon 38 (11)
2012–2014 Basel 47 (9)
2014–2016 Chelsea 13 (2)
2015Fiorentina (loan) 16 (6)
2015–2016Roma (loan) 34 (14)
2016–2017 Roma 31 (15)
2017–saiki Liverpool 21 (17)
Tim nasional
2010–2011 Mesir U20 11 (3)
2011–2012 Mesir U23 11 (4)
2011– Mesir 56 (32)

* Gunggung main lan gul ing klub sénior tumrap liga dhomèstik iki mligi lan patitis per pukul 30 December 2017 (UTC).

‡ Gunggung main lan gul ing tim nasional iki patitis per pukul 8 October 2017

Mohamed Salah Ghaly (lair 15 Juni 1992; umur 27 taun) inggih punika satunggalipun juru main bal-balan profésional saking nagara Mesir, minangka posisi panyerang utawi striker, samenika main ing klub Liga Primer Inggris Liverpool lan Tim Nasional Mesir.[3] Panjenenganipun makili timnas Mesir awit taun 2011. Salah ugi ndherek partisipasi wonten ing Piala Dunia U-20 FIFA 2011 lan Olimpiadhe Mangsa Panas 2012. Salah menangaken Liga Super Swiss ing mangsa kawitan kaliyan klub Basel, lan lan pikantuk gelar 'CAF Most Promising African Talent of the Year' ing taun 2012.[4] Wekdal taun 2013, Salah pikantuk bebingah 'SAFP Golden Player' amargi dados juru main bal paling saé ing Liga Super Swiss.[3] Salah naté nggabung klub Chelsea, Fiorentina (dipunampil) lan ing Roma saderengipun pindhah dhateng Liverpool ing taun 2017.[5] Panyerang sayap Liverpool punika dados misuwur ing nagaranipun awit jasanipun saged mbiyantu Mesir lolos mlebet Piala Dunia 2018 ing Rusia.[6] Kalih gol Salah ing pertandhingan Mesir mengsah Kongo, masthekaken kamenangan 2-1 Mesir, lan lolos Piala Dunia ingkang saderengipun mboten naté lolos 28 taun dangunipun.[6]

Karir klub[besut | besut sumber]

Wiwitan Karir[besut | besut sumber]

Mohamed Salah main bal-balan ing mangsa enèmipun ing klub El Mokawloon Sporting Club.[7] Salah wiwit mainaken debutipun ing tim senior ing Liga Primer Mesir minangka juru main penggantos ing tanggal 3 Mèi 2010 kanthi asil imbang 1-1 mengsah Mansoura wekdal mangsa 2010-2011. Salah tansah dados juru main utami ing tim.[7] Salah nyithak gol kapisan kanggé klub ing tanggal 25 Dhésèmber 2010 kanthi asil imbang 1-1 mengsah Al Ahly SC.[7] Salah dados juru main inti tim El Mokawloon, lan mesti main ing saben pertandhingan mangsa 2011-2012.[7] Nanging amargi musibah Stadion Port Said, awal Fébruari 2012, Liga Mesir mandheg lan pertandhingan dipunandheg ngantos tanggal 10 Maret 2012. Asosiasi bal-balan Mesir ngumumaken keputusan mbatalaken sisa mangsa.[7] Mohamed Salah nyithak gol 11 gol ing 43 pertandhingan.[7]

FC Basel mangsa 2012-2014[besut | besut sumber]

Klub Swiss Super League Basel sampun migatosaken lan kepincut kaliyan Salah, lan sasampunipun musibah Stadion Port Said klub ngawontenaken pertandhingan persahabatan kaliyan Mesir U-23.[7] Pertandhingan punika dipunwontenaken tanggal 16 Maret ing Stadion Rankhof ing Basel lan sanajan menang 4-3 kanggé timnas Mesir U-23 tim Basel salajaengipun nimbali Mohamed Salah kanggé tetep manggen ing kutha Basel kanggé trial utawi uji coba setunggal minggu.[7] Tanggal 10 April 2012 dipunumumken bilih Salah sampun napakasmani pasarujukan kontrak kaliyan klub Basel kontrak sekawan taun wiwit tanggal 15 Juni 2012.[7]

Chelsea[besut | besut sumber]

Musim 2013-14[besut | besut sumber]

Tanggal 23 Januari 2014, Chelsea ngumumaken bilih wonten paserujukan kaliyan Basel kanggé mbekta Salah dhateng London kanthi regi 11 yuta euro.[8] Tanggal 26 Januari 2014, Chelsea ngumumaken bilih sampun ngrampungaken paserujukan kontrak kaliyan Salah, adamel Salah dados tiyang Mesir kapisan ingkang napakasmani paserujukan kontrak klaiyan klub Stamford Bridge.[9] Wekdal tanggal 8 Februari 2014, Salah nglampahi dhebut kanggé Chelsea ing Premier League, mlebet minangka pemain penggantos, ing kamenangan 3-0 mengsah Newcastle United.[10] Tanggal 22 Maret 2014, Salah nyethak gol kapisan kanggé Chelsea mengsah Arsenal ing Stamford Bridge ing Derby Londn, mlebet minangka gantos Oscar, wonten ing pertandhingan ingkang dipunakhiri kanthi kamenangan 6-0 kanggé Chelsea.[11] Tanggal 5 April 2014, Salah mbikak skor lan salajengipun menangaken penalti lan mbiyantu kamenangan 3-0 mengsah Stoke City.[12]

Musim 2014-15[besut | besut sumber]

Salah wekdal main ing klub Chelsea

Saderengipun musim menika, masa depan Salah ing Chelsea radi mboten gancar amargi wonten laporan ingkang nedhahaken bilih piyambakipun dipunpaksa kanggé wangsul dhateng Mesir kanggé nglampahi wajib militer sasampunipun pendhafaran piyambakipun kanggé alesan pendhidhikan dipuntulak dening Mantri Pendhidhikan Inggil Mesir.[13] Salajengipun, dipunlapuraken bilih piyambakipun sampun dipunslametaken saking dinas militer sasampunipun pepanggihan kaliyan mahamantri Mesir Ibrahim Mahlab, Mantri Pendhidhikan Inggil lan menejer nasional Mesir Shawky Gharib.[14] salah ngewahi jumlah tim saking 15 dados 17 kanggé miwiti musim 2014-15, kanthi nomer enggal ingkang sampun dipunkosongaken dening Eden Hazard ingkang gantos dados nomer 10.[15]

Ing musim menika kapisanan mengsah Swansea City ing tanggal 13 September 2014, main wolung menit akhir saking kemenangan 4-2 nggantosaken Cesc Fàbregas.[16] Piyambakipun damel gol ing musim menika wekdal perandhingan mengsah Bolton Wanderers ing babak kaping tiga Piala Liga wekdal 24 September, lan menang 2-1.[17]

Sanajan Salah naming main ing tigang pertandhingan liga saderengipun pindhah dhateng Fiorentina, Jose Mourinho nedhahaken bilih Salah badhe nampi medali pemenang awit kontribusinipun ing musim kasebat.[18]

Dipunampilaken dhateng Fiorentina[besut | besut sumber]

Salah wekdal main ing Fiorentina taun 2015

Wekdal ing wates transfer, 2 Februari 2015, Chelsea masthekaken bilih Slah badhe main klub Italia Fiorentina kanthi status ampilan 18 wulan ngantos akhir musim 2015-16, minangka paserujukan transfer ingkang damel Juan Cuadrado gerak dhateng arah ingkang mungkuri. Salah milih nomer 74 kanggé ngurmati korban karusuhan Port Said Stadium.[19][20][21] Enem dinten sasampunipun paserujukan kontrak, piyambakipun nglampahi debut ing Fiorentina saking bangku cadhangan ing menit 65 minangka gantosipun Joaquin ing kemenangan 3-2 Serie A mengsah Atalanta ing Stadhion Artemio Franchi.[22]

Salah damel gol kapisan kanggé Fiorentina ing tanggal 14 Februari mengsah Sassuolo, ing menit 30. Piyambakipun lajeng paring bantuan dhateng Khouma Babacar naming ing wekdal kalih menit sasampunipun nyethak gol; pertandhingan rampung kanthi skor 3-1 kanggé Fiorentina.[23] Kalih welas dinten sasampunipun menika, Salah nyithak gol kapisananipun ing Eropah kanggé Fiorentina, wekdal timipun majeng dhateng Babak 16 ageng Liga Europa, ngalahaken Tottenham agregat 3-1.[24][25] Salah nyethak gol kamenangan kanggé Fiorentina mengsah Internazionale ing tanggal 1 Maret, gol kaping tiga ing Serie A.[26] Sekawan dinten salajengipun, Salah nyethak gol kaping kalihipun Fiorentina ing kamenangan 2-1 mengsah Juventus ing leg kapisan semifinal Coppa Italia.[27]

Ing pungkasaning musim, Fiorentina dipunkabaraken ngaktifaken opsi kanggé damel status ampilan dados pemain permanen, ananging Salah nulak paserujukan kasebta. Sanajan paserujukan ampilan naming 18 wulan, Salah nulak kanggé wangsul malih dhateng Fiorentina lan malah nggabung kaliyan klub Serie A sanesipun A.S. Roma.[28][29]

Roma[besut | besut sumber]

Tanggal 6 Agustus 2015, Salah gabung kaliyan Roma kanthi status ampilan setunggal musim kanthi regi € 5 juta;[30] kanthi pilian kanggé damel paserujukan permanen [31] regi € 15 yuta ingkang dipunlaporaken.[32] Piyambakipun miwiti dhebutipun ing tanggal 22 Agustus, wekdal musim nembe dipunwiwiti kanthi asil imbang 1-1 mengsah Hellas Verona.[33] Wekdal tanggal 11 September 2015, ACF Fiorentina ngajukaken keluhan dhateng FIFA dhateng klaim bilih Chelsea nedahaken nglanggar kontrak wekdal Fiorentina nyepelekaken Salah gabung kaliyan Roma kanthi status dipunampil.[34]

Tanggal 20 September 2015, Salah nyethak gol kapisanan ing musim kasebat mengsah Sassuolo kanggé mbiyantu Roma pikantuk setunggal poin wekdal pertandhingan rampung kanthi skor 2-2.[35] Piyambakipun nglajengaken nyithak gol malih ing kalih pertandhingan salajengipun, kalah 2-1 mengsah Sampdoria.[36] lan menang 5-1 mengsah Carpi.[37] Tanggal 25 Oktober 2015, Salah wangsul malih dhateng Stadio Artemio Franchi, nyethak gol pambuka mengsah tilas timipun Fiorentina kanggé mbiyantu Roma menangaken liga. Salah ugi dipunusir saking lapangan sasampunipun angsal kartu kuning kapimh kalih ing menit-menit pungkasan pertandhingan.[38] Ing akhir musim, Salah pikantuk bebingah minangka Player of the Season, finis minangka panyethak gol paling kathah klub kanthi 15 gol ing sedaya kompetisi (14 ing Serie A) lan enem assist.[39]

Tanggal 3 Agustus 2016, Roma damel paserujukan kanthi permanen.[40] Piyambakipun damel hat-trick ing Stadion Olimpico ing tanggal 6 November wekdal Roma menang 3-0 mengsah Bologna.[41]

Liverpool[besut | besut sumber]

Tanggal 22 Juni 2017, Salah nyarujuki transfer dhateng Liverpool. Piyambakipun napakasmani kontrak jangka panjang kaliyan The Reds kanthi beaya € 42 yuta ing awal lan saged minggah dados € 50m.[42] Beaya kasebat dados rekor klub, ngalahaken £ 35m kanggé Andy Carroll ing taun 2011.[43] Piyambakipun ngagem kaos nomer 11 ingkang saderengipun dipunagem Roberto Firmino ingkang gantos nomer 9.

Tanggal 26 November, Salah nyethak gol pambuka lan nulak kanggé ngrayakaken asil imbang 1-1 mengsah tilas timipun Chelsea kanggé ngurmati klub kasebat lan ugi minangka ngurmati kurban serangan Masjid Sinai Ler kalih dinten saderengipun.[44] Salah dados misuwur ing puncak tangga gol paling kathah Liga Primer kanthi kalih gol sasampunipun mlebet dados pemain penggantos mengsah Stoke City tanggal 29 November lan menang 3-0.[45] Wulan salajengipun, Salah saged nyethak gol lan mbiyantu tim menang 4-0 mengsah Bournemouth; satunggal asil ingkang ndamel Liverpool dados tim kapisan ing sajarah Liga Premier ingkang saged menangaken sekawan pertandhingan liga kanthi urut.[46] Ing wekdal salajengipun, Slah dados pemain paling cepet kaping kalih ingkang saged nyethak 20 gol ing penampilanipun ingkang kaping 26, namungkalah kaliyan George Allan ingkang saged nyethak gol 20 ing 19 penampilan ing taun 1895.[47]

Statistik Karir[besut | besut sumber]

Klub[besut | besut sumber]

Per 14 February 2018.[48]
Penampilan lan gol klub, musim lan kompetisi
Club Season League Cup League Cup Continental Total
Division Apps Goals Apps Goals Apps Goals Apps Goals Apps Goals
El Mokawloon 2009–10 Egyptian Premier League 3 0 2 0 5 0
2010–11 20 4 4 1 24 5
2011–12 15 7 0 0 15 7
Total 38 11 6 1 0 0 0 0 44 12
Basel 2012–13 Swiss Super League 29 5 5 3 16 2 50 10
2013–14 18 4 1 1 10 5 29 10
Total 47 9 6 4 0 0 26 7 79 20
Chelsea 2013–14 Premier League 10 2 1 0 0 0 0 0 11 2
2014–15 3 0 1 0 2 0 2 0 8 0
Total 13 2 2 0 2 0 2 0 19 2
Fiorentina (loan) 2014–15 Serie A 16 6 2 2 8 1 26 9
Roma (loan) 2015–16 34 14 1 0 7 1 42 15
Roma 2016–17 31 15 2 2 8 2 41 19
Total 65 29 3 2 0 0 15 3 83 34
Liverpool 2017–18 Premier League 26 22 1 1 0 0 9 7 36 30
Career total 204 78 20 10 2 0 60 18 286 106

Prestasi[49][besut | besut sumber]

  • Pemain enom terbaik Afrika 2012
  • Pemain enom terbaik Liga Super Swiss 2013
  • Top Skor Kualifikasi Piala Dunia 2014 Wewengkon Afrika
  • Pemain terbaik Afrika 2017
  • Pemain terbaik Asosiasi Panulis Bal-balan Inggris, Football Writers Association (FWA) 2017/18
  • Pemain terbaik Liverpool 2017/18
  • Pemain terbaik Liga Primer Inggris 2017/18
  • Top Skor Liga Primer Inggris 2017/18
  • Pemain terbaik Professional Footballers Association (PFA) 2018

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Egypt - Mohamed Salah - Profile with news, career statistics and history - Soccerway". www.uk.soccerway.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  2. "رحلة صعود محمد صلاح من قرية "نجريج" إلى مونديال روسيا - العربية.نت". www.alarabiya.net (ing basa Arab). Dijupuk 2018-01-18.  Tèks " الصفحة الرئيسية" dikiwakaké (pitulung)
  3. a b "PROFIL: Mohamed Salah, Lebih Dari Sekadar Pengganti Juan Mata | Goal.com". www.goal.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2018-01-18. 
  4. Football, CAF - Confederation of African. "CAF - CAF Error Page". www.cafonline.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  5. Indonesia, CNN. "Mohamed Salah dan Selebrasi Sujud Syukur". CNN Indonesia (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  6. a b INDOSPORT.com. "Bawa Mesir ke Piala Dunia, Salah Tolak Pemberian Villa Mewah". INDOSPORT.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  7. a b c d e f g h i "Profil Dan Biodata Mohamed Salah Pemain Mesir". KabarDuniaTerbaru. Dijupuk 2018-01-18. 
  8. "Mohamed Salah: Chelsea agree deal to sign Basel midfielder". BBC Sport. 23 January 2014. Dijupuk 23 January 2014. 
  9. "Salah Move Completed". Chelseafc.com. 18 January 2014. Diarsip saka sing asli ing 1 March 2014. Dijupuk 26 January 2014. 
  10. "Chelsea 3–0 Newcastle". SkySports. 8 February 2014. Dijupuk 8 February 2014. 
  11. "Chelsea 6–0 Arsenal". BBC Sports. 22 March 2014. Dijupuk 22 March 2014. 
  12. "MATCH REPORT: CHELSEA 3 STOKE CITY 0". Chelsea F.C. 5 April 2014. Diarsip saka sing asli ing 7 April 2014. Dijupuk 6 April 2014. 
  13. "Chelsea midfielder Mohamed Salah 'could be forced into military service by Egyptian government'". Metro.co.uk. 19 July 2014. Dijupuk 1 October 2014. 
  14. "Mohamed Salah: Chelsea midfielder will NOT have to serve military service after Egyptian Prime Minister steps". The Independent. 21 July 2014. Dijupuk 1 October 2014. 
  15. "Squad number changes". Chelsea F.C. Dijupuk 15 August 2014. 
  16. "Diego Costa scored his first Chelsea hat-trick as they came from behind to beat Swansea and maintain their 100% start to the Premier League season.". BBC Sport. 13 September 2014. Dijupuk 19 September 2014. 
  17. "Capital One Cup: Chelsea beat Bolton 2–1 at Stamford Bridge to reach fourth-round". Sky Sports. 24 September 2014. Dijupuk 24 September 2014. 
  18. "Every Chelsea player to get a Premier League medal says Jose Mourinho". Espnfc.com. Dijupuk 4 August 2017. 
  19. "Salah to Fiorentina on loan". The Independent. 2 February 2015. Dijupuk 2 February 2015. 
  20. "Salah completed Fiorentina loan". Chelsea FC. 2 February 2015. Dijupuk 2 February 2015. 
  21. "Fiorentina, Salah sceglie il numero 74: Per le vittime di Port Said". Repubblica.it. 6 February 2015. Dijupuk 4 August 2017. 
  22. "Fiorentina 3–2 Atalanta". ESPN. 8 February 2015. Dijupuk 8 February 2015. 
  23. "Chelsea's Mohamed Salah shines for Fiorentina by leading them to a 3–1 win over Sassuolo to help Champions League chase". Daily Mail online. 14 February 2015. Dijupuk 14 February 2015. 
  24. "Gómez and Salah scores as Fiorentina eliminate Spurs". EuroSport. Dijupuk 26 February 2015. 
  25. "UEFA Europa League round of 16 draw". UEFA.com. Dijupuk 27 February 2015. 
  26. "Inter Milan 0–1 Fiorentina: Chelsea loanee Mohamed Salah nets second-half winner for visitors as their rich vein of form continues". Daily Mail online. Dijupuk 2 March 2015. 
  27. "Juventus 1–2 Fiorentina: Salah double gives Viola vital victory". Goal.com. 5 March 2015. Dijupuk 5 March 2015. 
  28. "Mohamed Salah Compensation Reportedly Eyed by Fiorentina". 18 May 2016. 
  29. "Mohamed Salah scored against his former club as Roma moved top of Serie A with victory at previous leaders Fiorentina.". BBC Sport. 25 October 2015. 
  30. "OPERAZIONI DI MERCATO Mohamed Salah Ghaly" (PDF) (Press release) (ing basa Italian). A.S. Roma. 6 August 2015. Dijupuk 11 June 2016. 
  31. "Chelsea winger Mohamed Salah joins Roma on a season-long loan". The Guardian. 6 August 2015. Dijupuk 3 February 2016. 
  32. Di Marzio, Gianluca (6 August 2015). "Roma, ufficiale l'arrivo dal Chelsea di Salah: i dettagli dell'operazione" (ing basa Italian). Sky Italia. Dijupuk 18 November 2017. 
  33. "Hellas Verona 1–1 Roma: Rudi Garcia's side fail to win opener as Edin Dzeko, Gervinho and Wojciech Szczesny feature for visitors". Daily Mail. 22 August 2015. Dijupuk 30 August 2015. 
  34. "Fiorentina complain to FIFA over Salah's Roma loan from Chelsea". ESPN. 11 September 2015. 
  35. "Roma 2–2 Sassuolo". SkySports. 20 September 2015. 
  36. "Sampdoria 2–1 Roma (9/23/15)". Soccerway. 23 September 2015. 
  37. "Roma 5–1 Carpi (9/26/15)". Soccerway. 26 September 2015. 
  38. "Serie A report: Roma leapfrog Fiorentina in league table". SkySports. 25 October 2015. 
  39. "AS Roma Awards 2015–16: Player of the Season". A.S. Roma. 28 June 2016. 
  40. "Salah move finalised". Chelsea F.C. 3 August 2016. 
  41. "Mohamed Salah hat-trick keeps Roma in touch with leaders Juventus". The Guardian. Press Association. 6 November 2016. Dijupuk 20 February 2018. 
  42. "Roma and Liverpool agree Salah transfer" (ing basa Inggris). AS Roma. 22 June 2017. Dijupuk 20 February 2018. 
  43. Dobson, Mark (20 February 2018). "Liverpool complete record £36.9m signing of Mohamed Salah from Roma". The Guardian. 
  44. "Why didn't he celebrate?! Fans can't believe Mo Salah's reaction to scoring against former club Chelsea". Daily Mirror. 25 November 2017. Dijupuk 20 February 2018. 
  45. Henson, Mike (29 November 2017). "Stoke City 0 Liverpool 3". BBC Sport. Dijupuk 20 February 2018. 
  46. Crawford, Stephen (17 December 2017). "Liverpool Make History with Record Away Goal Tally". Goal. Dijupuk 18 December 2017. 
  47. Fisher, Ben (17 December 2017). "Mohamed Salah shreds Bournemouth to leave Suárez and Rush in his wake". The Guardian. Dijupuk 20 February 2018. 
  48. Cithakan:Soccerway
  49. Dawami, M. Iqbal (2018). Mohamed Salah Pesepakbola Muslim yang Menghapus Islamophobia. Yogyakarta: Mizan. kk. xiv. ISBN 978-602-426-100-9.