Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
4 bèt wis dibusak ,  1 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: ya iku → yaiku (4) using AWB
(→‎Anané Paprangan Kurukshetra: ganti isi, replaced: dukungan → panjurung)
c (éjaan, replaced: ya iku → yaiku (4) using AWB)
 
|casualties2= Meh kabèh prajurit. {{br}}Hanya 3 satriya kang urip: [[Aswatama]], [[Krepa]], dan [[Kertawarma]]
}}
'''Perang ing Kurukshetra''' {{Sanskerta|कुरुक्षेत्रयुद्ध|Kurukṣētrayud'dha}}, kang dadi pérangan paling wigati saka carita ''[[Mahabharata]]''. Sing gawé sebab anané perang iku ya ikuyaiku rebutan panguwasa antarané [[Pandhawa]] lan [[Kurawa]].[[Kurusetra]] kang dadi panggonan paprangan iki isih bisa didelok tekan saiki. [[Kurusetra]] mapan ana ing laladan [[Haryana]], [[India]].
 
Paprangan iku ora dingertèni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kaya ta bètèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sadurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan iku dadi referènsi kang misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
== Anané Paprangan Kurukshetra ==
Paprangan Kurukshetra iku dadi puncaké [[Mahabharata]], [[wiracarita]] paprangan [[Dinasti Kuru]] minangka titik séntralé. Parebutan panguwasan kang dadi jalaran perang iki, amarga putra-putrane Dretarastra ora gelem nyerahake singgasana krajan Kuru marang seduluré kang tuwa dhéwé, ya ikuyaiku Yudistira, salah sawijiné Pandawa.Jeneng [[Kurusetra]] kang dadi panggonan paprangan iki duwé teges "daratan Kuru", utawa ''Dharmakshetra'' lan "daratan keadilan". Lokasi iki dipilih kanggo paprangan amarga dianggep suci déning umat [[Hindhu]]. Dusa-dusa apa waé yèn kelakon ana ing kana mesti bakal diampuni ing laladan kana.<ref name="haryana-online.com">[http://www.haryana-online.com/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna manawa pangéran [[Dretarastra]] kang wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru kang punjer pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dhèwèké anak mbarep. Pandu duwé putra lima kang misuwur déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira kang mbarep. Sawisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu kang pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mligi Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi mau ora bisa kelakon amarga kang luwih patut dadi ratu ya ikuyaiku Yudistira. Kanggo minangka ambisiné, Duryudana terus golèk cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dhèwèké uga duwé karep matèni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa kang arep matèni Pandhawa amarga olèh panjurung saka Arya Widura lan Kresna kang isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sawisé gagal matèni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat kang kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa kang njalari pandhawa kalah. Sadurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dhèwèké iku minangka aak pambarep wangsa Kuru.
Sadurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] duwé usaha nggolèk sekuthu kanthi mikiraké surat permohonan karo ratu-ratu ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké prajurit kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadéan. Mangkono uga kang dilakokaké déning [[Kurawa]], nggolèk sekuthu. Kaya mangkono kang ndadèkaké ratu-ratu ing daratan India Kuno kapérang dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké tata-tentrem antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dhèwèké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sadurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dhèwèké bisa dadi cumlorot kang ndadèkaké prajurit wuta kabèh. Nalika iku uga dhèwèké nunjukaké wujud rohaniné kang mung bisa dideleng déning wong suci ya ikuyaiku: [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sawisé Kresna lunga saka Hastinapura, dhèwèké menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yèn perang wis ora udu kadadéan. Dhèwèké njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
9.492

besutan

Menu navigasi