Lonthong tuyuhan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
lonthong tuyuhan

Lonthong Tuyuhan kalebu salah siwijining panganan kang khas saka Kabupatèn Rembang.[1] Diwènèhi jeneng lonthong tuyuhan amarga sing gawè lan sing dodolan lonthong tuyuhan iku saka Désa Tuyuhan Kacamatan Pancur.[1] Panganan khas lonthong tuyuhan iku awujud lonthong kanthi sayur santen rada pedhes kang ana rasa kemiri, jinten, lan bawang, sarta pithik kampung kang wis diiris-iris komplit nganggo jeroan lan tèmpè.[1] Luwih unik manèh, kabèh wong-wong sing dodolan lonthong tuyuhan nganggo angkring saka pring lan penjalin kang nganggo lampu teplok sing digawè saka gedebog gedhang.[1] Lumrahé kuliner lonthong tuyuhan iki dijajakake ing kompleks warung Lonthong Tuyuhan ing Désa Tuyuhan (pusate), Pujasera Désa Ringin, Pujasera dukuh Pèrèng Désa Jeruk, trotoar kidul masjid Jami' Lasem, lan ing adicara-adicara Sedekah Bumi. Cara masak Lonthong Tuyuhan iki arep padha karo masak opor ayam biyasa.[2] Bumbu-bumbu sing digunakakè, ya iku brambang, bawang, laos, kemiri, ketumbar, kencur, pala, lan kunir.[2] Supaya rasanè khas, bumbu-bumbu mau ditambahi lombok abang lan jahè ditumis nganti alum.[2] Kanggo nambah aroma, uga diwénéhi godhong salam lan serai.[2] Kajaba rasanè sing pedhes lan gurih, kekhasan Lonthong Tuyuhan uga saka wujud lonthongngé sing dibungkus godhong gedhang lan bentukè kerucut wajik.[3] Yén tuku lonthong tuyuhan, sing dodol racaké nawakakè irisan ayam kang nganggo tembung-tembung sing populer, kaya ta gending, sémpol, mentok, lan rongkong.[3] Kang khas saka lonthong tuyuhan, ya iku rasa gurih lan pedes saka jajanan iki.[4] Rasa khas saka lonthong tuyuhan iku luwih mantep manèh yèn ditambah lombok abang lan jahè kang ditumis nganti alum.[4]

Caranè Gawè Lonthong Tuyuhan[besut | besut sumber]

Bahan[besut | besut sumber]

½ buntut pitik kampung, potong 4 pérangan, 4 buah ati pitik, 4 buah rempela pitik, 4 buah lontong, 3 buah lombok abang diiris tipis, 1 lembar godhong salam, 1 watang serai, 1 séndok uyah, 750 ml santen èncèr saka ½ glondong klapa, 500 ml santen kenthel saka 1 butir krambil, 2 sèndok lenga,[5]

Bumbune[besut | besut sumber]

12 siyung brambang, 6 siyung bawang, 7 buah lombok abang, 2 cm laos, 5 butir kemiri, serai, 1 sèndok tèh ketumbar , ¼ sèndok tèh jinten, 2 cm kencur, ½ séndok tèh pala, 2 cm kunir, 2 cm jaé.[5]

Caranè Gawè[besut | besut sumber]

Panasna lenga banjur tumis lombok abang nganti alum, tambahna bumbu kang wis diuleg nganti alus, tambahna serai nganti tekan ambunè wangi, campurna ati lan rempela, dimasak nganti ganti warna, campurna santen lan masak pitikè nganti mateng, sawisé iku wènèhi santen kenthel, banjur digodhog nganti tekan umub. Lonthong tuyuhan wis siyap disuguhake.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d (ing basa Indonésia)Lontong Tuyuhan Copyright © Wongrembang.com. 2002-2008 (Dipuntingali tanggal 2 April 2011)
  2. a b c d (ing basa Indonésia)Citarasa Khas Lontong Tuyuhan Copyrigh © 2008 SuaraWarga - Suara Merdeka CyberNews Groups (Dipuntingali tanggal 4 April 2011)
  3. a b (ing basa Indonésia)Citarasa Khas Lontong Tuyuhan Copyright © 2010 PT Sitoes Indonesia (Dipuntingali tanggal 5 April 2011)
  4. a b (ing basa Indonésia)Lontong Tuyuhan, Gurih dan Pedas (Dipuntingali tanggal 5 April 2011)
  5. a b c (ing basa Indonésia)Lontong Tuyuhan (Dipuntingali tanggal 5 April 2011)