Jinten

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Jinten (carum roxbughianum) iku sawijining tuwuhan sing wohé kena kanggo jamu utawa bumbu pawon.

Paédah[besut | besut sumber]

Jinten ireng[besut | besut sumber]

Jinten ireng kang énak kanggo bumbu masak duwé khasiat, kaya ta:

  1. Ningkatake kekebalan tubuh[1].
  2. duwé efek anti histamin, anti-oxidant, anti-biotic, anti-mycotic lan ngambat bronchitis[1]
  3. Jinten ireng duwé sterol, uga beta-sitosterol, kang bisa dadi anti kanker [1]
  4. Jinten ireng uga bisa ndandani mikro perédaran darah kang tumuju utek, mula jinten ireng pas kanggo bocah cilik lan wong tuwa.[2]
  5. Lenga lan sariné dipercaya bisa nambani lelara kang ana gayutané karo pernapasan, percernaan, lambung, lever, lan bisa kanggo njaga nambah kasehatan.[3]
  6. Ngandung protéin, karbohidrat, Asam Lemak Esensial, vitamin A, B1, B2, C lan Niacin uga mineral, kaya ta calcium, potassium, iron, magnesium, selenium, magnesium lan zinc[4].
  7. Ngalusaké pasuryan amarga duwé antioksidan kang bisa anggawe kulit seger[5]
  8. Jinten ireng ngandhut asam linoleat (omega 6) lan asam linoleat (omega 3), mula jinten ireng bisa dadi nutrisi kanggo utek supaya nambah kakuwatan pikiran lan kapinteran.[2]
  9. Jinten ireng ngandhung saponin kang bisa netralké lan ngresikaké racun ing jero awak.[2]
  10. Jinten ireng uga bisa minangka usada anti tumor.[6] Ing kongrès kangker internasional ing New Delhi, jinten ireng di teliti bisa ngrangsang sumsum balung lan sèl kekebalan.[6] Senyawa ing jeroné bisa ngajurké sèl-sèl tumor lan ningkatké antibodi.[6]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c forum kompas dipununduh tanggal 09 Juni 2011
  2. ^ a b c khasiat habbatus sauda (jinten hitam)
  3. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng internet1
  4. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng forum
  5. ^ m.vivanews.com dipununduh tanggal 16 April 2011
  6. ^ a b c jintan hitam (diundhuh tanggal 26 Februari 2011