Konfrontasi Indonésia-Malaysia

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Konfrontasi Indonésia-Malaysia
Tanggal 19621966
Papan Kalimantan, Asia Kidul Wètan
Asil Parjanjen pardamean
Owah-owahan wilayah Kalimantan sisih lèr (Serawak) dhawah dhateng pihak Malaysia, pembentukan Konfederasi Malaysia.
Pihak sing kalibat
Flag of Malaysia Malaysia
Flag of the United Kingdom Britania Raya

Flag of Selandia Baru Selandia Baru
Flag of Australia Australia

Flag of Indonésia Indonésia
Komandhan
Tunku Abdul Rahman
Walter Walker
Soekarno
Omar Dani (Panglima Komando Mandala Siaga)
Soeharto
Abdul Haris Nasution
Kakuwatan
tidak diketahui tidak diketahui
Cacahé korban
114 kurban jiwa
181 cedera
590 kurban jiwa
222 cedera

Konfrontasi Indonésia-Malaysia utawi langkung misuwur kanthi tetembungan Konfrontasi inggih punika satunggalipun perang babagan masa depan Malaya, Brunei, Sabah lan Sarawak antawisipun Federasi Malaysia kaliyan Indonésia ing taun 1962 ngantos dumugi 1966.[1]

Perang punika dipunsababaken amargi Federasi Malaya utawi Persekuthuan Tanah Melayu ing taun 1961 nggadhahi pikajengan badhe nggabungaken Brunei, Sabah lan Sarawak dhateng Federasi Malaysia ingkang njarag Pasurujukan Manila.[1] Amargi punika, pikajengan punika dipuntantang déning Présidhén Soekarno ingkang nggadhahi pamanggih menawi pembentukan Federasi Malaysia ingkang sapunika dipunmangertosi kanthi nama Malaysia, minangka "bonéka Inggris" lan kalebet satunggalipun kolonialisme lan imperialisme ing wujud ingkang ènggal sarta dhukungan dhateng maneka warni gangguan kaamanan ing negari Indonésia lan pamberontakan ing Indonésia.[1][2]

Planggaran prajanjen internasional konsép THE MACAPAGAL PLAN ing antawisipun kanthi prajanjen Persekuthuan Manila ing tanggal 31 Juli 1963, tanggal 3 Agustus 1963, tanggal 5 Agustus 1963 babagan dekolonisasi ingkang kedah ndherek rakyat Sarawak lan Sabah.[3]

Sababipun[besut | besut sumber]

Nalika taun 1961, Kalimantan dipunperang dados sekawan wewengkon administrasi.[2] Kalimatan, satunggalipun propinsi ing Indonésia, ing sisih kidul Kalimantan.[2] Ing sisih lèr inggih punika Karajan Brunei lan kalih koloni Inggris; Sarawak lan Borneo Lèr, ingkang salajengipun nggadhahi nama Sabah.[2] Inggris nyobi nggabungaken koloni-nipun ing Kalimantan kaliyan Ujung Malaya, Federasi Malaya kanthi damel Federasi Malaysia.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c (en)[Mezerik, Avrahm. 1965. Malaysia-Indonésia conflict: creation of Malaysia, Indonésia's confrontation policy, Philippine and Indonésian claims, UN involvement, Indonésian withdrawal from UN, roles of UK, US, USSR, and China. Lonely Planet. USA:University of Michigan Press, International Review Service]
  2. ^ a b c d e (en)[Witton, Patrick. 2003. Indonésia. Lonely Planet. isbn=1740591542, 9781740591546]
  3. ^ (id)United Nations — Treaty No. 8029 PHILIPPINES, FEDERATION OF MALAYA and INDONESIA dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Campaignbox Indonésia-Malaysia confrontation Cithakan:Sajarah Indonésia