Keramik putih Joseon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Keramik putih Joseon
Keramik putih Joseon ing Musiyum Nasional Koréa
Jeneng Koréa
Hangul 조선백자
Hanja 朝鮮
Alihaksara sing Disampurnakaké Joseon baekja
McCune–Reischauer Chosŏn paekcha

Joseon baekja utawi keramik putih Joseon punika jinising keramik kanthi werna putih ingkang wiwitanipun dipundamel nalika masa Dinasti Joseon (1392-1910) ing Koréa.[1][2] Medalipun keramik putih Joseon dipungayutaken kaliyan panyebaran paham Konfusianisme kanthi wiyar minangka idéologi nagara ingkang nampik Buda bibar dhawahipun Dinasti Goryeo. Pehak kraton Joseon ngangungaken werna putih minangka perlambang Konfusianisme lan ngginakaken keramik putih minangka perabot ingkang wigati wonten ing lingkungan kasebut.[1] Keramik putih lajeng dados barang pecah belah ingkang paling kathah dipunproduksi lan dipunremeni ing periode Joseon.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing wiwitan periode Dinasti Goryeo (935-1392), nalika keramik ijo taksih kathah dipun-ginakaken, keramik putih namung dipunproduksi kanthi gunggung ingkang sekedhik.[3] Wiwit saking dhawahipun kaum panguwaos Goryeo ing taun 1392, Konfusianisme nggantos Buda minangka idéologi lan keramik ijo ingkang sadèrèngipun dipunremeni wiwit dipuntilaraken.[3] Pamaréntahan Joseon nglampahi upaya mirunggan kanggé njagi produksi lan pangelolaanipun. Sansaya dangu masarakat Joseon wiwit ngginakaken jinis keramik énggal punika kanthi wiyar wonten ing padintenan.[3] Lajeng produksi keramik putih tuwuh kanthi rikat.[3]

Sajarah keramik putih punika kapérang dados tiga periode.[3] Periode kapisan ingkang kawiwitan saking madegipun Dinasti Joseon ing taun 1392 dumugi abad kaping 17 kala punika keramik mawi corak tatahan dipunproduksi sawetara lajeng ical.[3] Lajeng keramiki mawi corak biru (cheonghwa) dipundamel kanthi modifikasi gaya wiwitan keramik Cina kanggé dipuntrepaken kaliyan gaya Koréa.[3] Ing periode kaping kalih, saking abad kaping 17 tengahan abad kaping 18 medal keramik ingkang dipunlukis mawi glasir coklat lan kondhang ing wiwitan abad kaping 18.[3] Keramik corak abrit ugi medal ing periode punika.[3] Ing periode kaping 3, saking abad kaping 18 dumugi abad kaping 19, keramik putih wiwit dipunproduksi kanthi ageng ananging kuwalitasipun sansaya mangandhap.[3] Keramik mawi corak biru, sapérangan dipunglasir biru-kobal ugi kondhang wonten ing periode punika.[3]

Keramik putih resik tanpa corak sapérangan ageng dipunproduksi ing wiwitan periode.[3] Keramik mawi corak tatahan kondhang kantha pola kembang lotus, kembang-kembangan, taneman lan mega.[3] Teknik tatahan kados tèhnik sanggam wonten ing keramik ijo.[3] Saking periode kaping kalih lan salajengipun, kadang kala désainipun dipunwukir awujud relief lajeng cara sarta pola wukiran ingkang kados makaten sansaya kathah dipun-ginakaken.[3] Motif kondhang ing periode kasebut inggih punika taneman pring mawi kembang plum, pring kaliyan wit cemara, seruni, simbol-simbol agami Buda lan umur ingkang dawa, méga, kéwan bertuah, anggur, anggrèk, ulam, kepa, yuyu lan manuk.[3]

Pusat produksi[besut | besut sumber]

Wiwitanipun tungku ingkang damel keramik putih sapérangan ageng wonten ing sekitar wewengkon kutha krajan ing Gwangju (Gyeonggi), Gunung Gwanak lan Gunung Bukhan. Ananging banjur nyebar dhateng sadaya provinsi.[3] Gwangju ingkang kalebet tungku astana kraton taksih dipun-ginakaken minangka pusat produksi keramik putih.[3]

Gladri[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c In Pursuit of White: Porcelain in the Joseon Dynasty, 1392–1910, metmuséum.
  2. ^ Jeon Seung-Chang (2002). "Blue and White Faceted Porcelain Bottle with Bamboo Design" (PDF). Koreana (ing basa Inggris) 16 (1).  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r White Porcelain with Inlaid Lotus Scroll Design, koreana.

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Keramik Koréa