Méga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mega

Méga utawa ing Basa Indonésia kasebut awan ya iku kempalan tétésan banyu utawa kristal-kristal és ing atmosfér.[1] Méga iku kabèntuk saka uap air sing ngluwihi keadaan jenuhé.[1]

Proses Dadine Méga[besut | besut sumber]

Panasé srengéngé utawa matahari sing terus-terusan nyorot bumi lan laut ndadékaké partikel-partikel banyu kaangkat ing langit.[2] Partikel sing disebut aérosol bakal nangkep banyu sing sabanjuré mbentuk titik-titik banyu.[2] Aérosol banjur munggah maring ''atmosfér''.[2] Yén jumlah sing kaangkat iku gedhé, partikel-partikel banyu bakal ngalami pendinginan banjur dadi embun.[2] Kumpulan titik-titk saka uap air ing udara sing ngembun iku mau bakal katon dadi méga. Saya akèh embun, saya gedhé méga kabentuk.[2]

Wujud Méga[besut | besut sumber]

Wujud méga manut dhuwuré ya iku dipérang dadi cendhék, sedhengan, dhuwur, lan vértikal.[1]

Méga sing cendhék ana telu jinisé ya iku.

  1. Stratus
  2. Nimbostratus,
  3. Stratokumulus.

Méga sing dhuwuré sedhengan ana loro, ya iku.

  1. Altostratus
  2. Altokumulus.

Méga sing paling dhuwur ana telu jinisé, ya iku.

  1. Sirus
  2. Sirostratus,
  3. Sirokumulus.

Déné méga sing vértikal ana rong jinis, ya iku.

  1. Kumulus
  2. Kumulonimbus.

Wujudé méga ora mung dipengaruhi déning dhuwuré utawa cendhéké méga, nanging angin uga bisa mempengaruhi.[3] Saliyané iku méga uga dibédakaké manut suhu lingkungan fisik atmosfer.[2] Manut suhu lingkungan fisik atmosfer méga dipérang dadi loro ya iku méga atis/adem karo méga anget.[2] Méga atis/adem iku méga sing ana ing lingkungan atmosfer kang suhuné ana ing sangisoré titik beku (< 0 °C) déné méga anget iku méga sing ana ing lingkungan ''atmosfer'' kang suhuné ana ing sadhuwuré titik beku (> 0 °C).[2]

Sesambungané Méga lan Cuaca[besut | besut sumber]

Pranyata, mega iku akèh banget pengaruhé marang cuaca.[4] Cuaca sing ekstrim dina-dina kepungkur iki pranyata dipengaruhi ruang kabentuké méga.[4] Saliyané cuaca, témperatur udara uga ngalami owah-owahan merga ruang kabentuké méga iku mau.[4] Anané global warming uga marakaké cuaca ora kena diprediksi kaya biyén.[5] Kanggo mangerteni udan utawa terangé dina iki nganti seminggu mengarèp bisa nggunakaké stratosfer (méga dhuwur).[5]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Méga&oldid=1078726"