Embun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Embun

Embun ya iku proses kabentuke partikel-partikel banyu amarga kondensasi uap banyu luwih kuat katimbang proses penguapan banyu ing hawa.[1] Gampange embun ya iku proses pengembunan, berubahe gas dadi cairan utawa uap sing dadi titik-titik banyu.

Kabentuke Embun[besut | besut sumber]

Embun kabentuk saka hawa sing cedhak lemah banjur dadi adem.[1] Hawa mau nyedhaki titik ing endi hawa ora cukup kanggo nadhahi uap banyu. Luber uap mau dadi embun ing dhuwur barang-barang sing cedhak lemah. Wayah awan barang-barang mau nyerep panas matahari, nanging ing wayah wengi kelangan panas saka proses sing kasebut radiasi termal.[1]

Nalika barang-barang ing cedhak lemah dadhi adem, suhune melu berkurang.[1] Hawa sing adem ora cukup nadhahi hawa sing anget. Nalika hawa sing adem tambah adem, bisa dadèkake titik embun. Titik embun ya iku suhu sing isih cukup nampung uap banyu. Nalika hawane tambah adem, uap mau dadhi embun.

Embun beku[besut | besut sumber]

Embun kabentuk saka titik embun sing beku, lan kasebut Embun Beku utawa Embun Putih. Embun beku kabentuk nalika titik embun ing ngisore titik beku, lan dadheake uap banyu sing luber langsung beku ing dhuwur barang-barang sing paling chedak.[1]

Embun beku ya iku pola sing kabentuk saka kristal-kristal es sing kabentuk ing dhuwur suket, godhong, lan liya-liyane. Embun beku kabentuk ing wayah wengi, utamane wengi sing adem lan ora ana awan nalika suhu mudhun nganti 0 C ya iku suhu titik beku banyu.[1]

Kabentuke Embun Beku[besut | besut sumber]

Embun beku lan embun kabentuk saka cara sing padha. Wayah awan bumi nyerep panas saka matahari, lan dadhi adem ing wayah wengi. Embun beku dan embun terbentuk dengan cara yang tidak jauh berbeda. Mudhune suhu luwih dhuwur ing wayah wengi sing cerah katimbang wengi berawan, amarga ora ana awan sing mantulke ucule panas bumi.[1]

Nalika proses pengadheman mau, uap banyu ngemun lan wujud titik-titik embun. Separo titik-titik mau beku nalika suhu mudhun dadi 0 °C. Titik-titik embun terus nambah lan dadi kristal beku nalika titik-titik embun nimg sekitare nguap dadhi uap banyu. Nalika suhu ing ngisore titik beku, uap banyu isa dadi kristal es tanpa berubah dadjo titik embun. Kristal-kristal beku ana loro, siji persis pilar lan sijine persis piring. Kristal sing wujud piring kabentuke rata lan mirip kristal salju. Kristal-kristal pilar arupa tiang es kosong wujud segi enam.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)Proses Terbentuknya Embun (Pengembunan) (diundhuh tanggal 19 Septeber 2012)

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Embun&oldid=1097128"