Kepe-kepe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kepe-kepe
Teksiran kala: 40–0 Ma
Kepe-kepe rakun, Chaetodon lunula, kadang mapan ing genus Rabdophorus
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Superkelas: Osteichthyes
Kelas: Actinopterygii
Ordo: Perciformes
Suborder: Percoidei
Superkulawarga: Percoidea
Kulawarga: Chaetodontidae

Kepe-kepe punika nama kelompok iwak laut tropis kanti warna ingkang mencolok saking famili Chaetodontidae. Ulam punika ugi saged dipunsebut Chevroned Butterflyfish (Chaetodon trifascialis) [1] .Ulam punika kathah dipunpanggihaken wonten terumbu karang ing Samudra Pasifik, samudra Hindia, lan Samudra Atlantik. Ulam kepe-kepe gadhah kirang langkung 120 spesies ing 10 genera. Wonten pasangan spesies ing samudra Pasifik lan samudra Hindia, anggota saking genus ingkang ageng, Chaetodon, lan taksonomi. panalitèn énggal-énggal punika ngginakaken data sekuensi DNA ingkang mangsuli kathah pitakenan. Kathah subgenera ingkang dipunusulaken kanggé mbagi Chaetodon lan sapunika dados jelas kados pundi kedahipun genus kasebut dipunbagi menawi kersa [2].

Kepe-kepe katingal kados versi alitipun iwak injel (Pomacanthidae), ananging boten kados iwak injel, kepe-kepe boten kagungan eri properkulum wonten ing tutup insang. Saperangan anggota genus Heniochus mirip Moorish Idol (Zanclus cornutus) saking famili monotipik Zanclidae. Ing antaraning Percoformes ingkang parafiletik , ulam injel boten tebih sanget kerabatipun kaliyan kepe-kepe, lajeng menawi Zanclidae langkung tebih [2].

Deskripsi dan ekologi[besut | besut sumber]

kelompok moorish idol palsu, Heniochus diphreutes

Ulam kepe-kepe padatanipun kagungan ukuran alit. Kathahipun dawa 12 cm dumugi 22 cm. Spesies paling ageng kepe-kepe bergaris lan kepe-kepe pelana, C.ephippium, tuwuh dumugi 30 cm. Namanipun adhédhasar awak ingang warninipun terang kanthi pola mencolok wonten ing kathah spesies. Kanthi warna ireng, putih, biru, abang, jingga, lan kuning. Sirip buntun bunder ananging radi kepotong lan boten kagungan cabang, wonten ugi spesies ulam kepe-kepe ingkang kagungan warni biasa kemawon. Kathah ingkang bintik mata ing sisih awakipun saha pita peteng ingkang nglewati mata ulam kasebut, mirip pola ingkang katingal ing sayap kupu-kupu. Awakipun bunder pipih lan gampil anggenipun nepangi ulam punika ing terumbu karang, saengga tiyang ngira warni mencolok punika kanggé komunikasi antar spesiès.

Taksonomi[besut | besut sumber]

Nama famili ulam kepe-kepe asalipun saking Basa Yunani kuno chaite ingkang ateges rambut lan odontos ingkang ateges waja utawi untu. Punika merujuk dhateng larikan waja ingkang kados sikat ing lambenipun saged dupundamel monyong. Chaetodontidae saged kapérang malih dados kalih garis keturunan ingkang saged dipunwastani minangka subfamilia. Ananging nama subfamili Chaetodontinae boten kanggé amargi kalebet tilaran saking masa nalika Pomacanthidae lan Chaetodontinae kagabungaken dhateng Chaetodontidae dados satunggal famili. Awit saking punika Chaetodontinae dipunanggep sinonim junior saking Chaetodontidae.

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1], (id) http://www.goblue.or.id (dipun-akses tanggal 15 November 2012).
  2. ^ a b [2], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 15 November 2012). Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "internet2" defined multiple times with different content
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kepe-kepe&oldid=995925"