Kali Niger

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Peta Kali Nigeria minangka lembah kali kang dhuweni wernaijo. Gamblang minangka ngisor kali nduwènihulu ing Guinea, banjur menggok jroning bawana, lan akhiré nduwèni hilir ing Nigeria.

Kali Niger ya iku kali kang utama dumunung ana ing Afrika Kulon, kanthi dawa kurang luwih 2500 mil (utawa 4000 km). Kali kang mili ngelewati Guinea, Mali, Niger, ing tapel wates Benin banjur lewat Nigeria, kang ndhuwei hilir ngelewati salah sijiné delta kali kang paling gedhe, uga misuwur minangka Delta Niger, tumuju ing Lempongan Guinea. Kali Niger ya iku kali urutan ka-3 paling dawa ana ing Afrika, sawisé Kali Nil lan Kali Kongo (biyen misuwur kathi sesebutan Kali Zaïre). Anak kali kang utama ya iku Kali Benue.

Etimologi[besut | besut sumber]

Kali Niger ing Kulikoro

Sumber saka jeneng Niger kang asli ya iku durung dibabarake utawa durung dingerteni ing masyarakat umum. Umumé kali Niger dijupuk saka Latin niger kang ngandut arti ireng. Khanan kaya mengkana durung bisa dipakemake karana ora ana bukti kang gamblang.Tembung Niger uga dijupuk kanthi asal-usul saka panjajah Portugis kang migunakake tembung jroning basa Portugis ya iku negro utawa preto, kang dimupangatake ana ing panggonan liyaing donya karana Kali Niger ora nduwèni banyu ireng kasunyatané nduwèni banyu bening (deleng Rio Negro).

Geografi[besut | besut sumber]

Omah-omah blethok ing pulo utama Danau Debo, ing salah sijiné bageyan kang amba saka kali Sungai Niger

Kali Niger ya iku kali kang nduwèni kahanan banyu kang "bening", kang ngalir ska persepuloh sedimen ketimbang Sungai Nil. Kahanan kaya mengko kang ana ing kali disebabake déning Niger kang dumunung ana ing wewatuan kang kuna lan nduwèni biji endapan blethok kang sithik kahanan kaya mengkeni iki kang dadi sebab utama kali Niger nduwèni banyu kang bening.[1] Namun demikian, seperti juga Nil, sungai Niger selalu banjir musiman, dimulai pada bulan September, memuncak di November, dan berakhir di bulan Mei.[2]

Ciri khas sungai ini adalah Delta Pedalaman Niger, yang terbentuk di laladan di mana lereng sungai itu mematah.[2] Hasilnya adalah suatu wewengkon dengan aliran arus seperti jalinan pita, rawa-rawa, dan danau-danau sebesar nagara Belgia; dan banjir musiman menjadikan Delta itu luar biasa produktif baik di bidang perikanan maupun agrikultur.[3]

Kali Niger jroning carita fiksi[besut | besut sumber]

Bageyan jarak dawa hilir kali Niger nduwèni latar jroning carita-carita pengripta novel Clive Cussler, uga jroning carita sawijining film aksi-petualangan ing taun 2005 "Sahara". Kali kang uga didadekake latar mburi karya gedhé T. Coraghessan Boyle, "Water Music".

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Reader, John. Afrika. Washington, D.C.: National Geographic Society, 2001. hal. 191
  2. ^ a b Reader, hal. 191
  3. ^ Reader, hal. 191-192


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Niger&oldid=1080582"