Kali Niger

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Kali Nigeria minangka lembah kali kang dhuweni wernaijo. Gamblang minangka ngisor kali ndhuwenihulu ing Guinea, banjur menggok jroning bawana, lan akhiré ndhuweni hilir ing Nigeria.

Kali Niger yaiku kali kang utama dumunung ana ing Afrika Kulon, kanthi dawa kurang luwih 2500 mil (utawa 4000 km). Kali kang mili ngelewati Guinea, Mali, Niger, ing tapel wates Benin banjur lewat Nigeria, kang ndhuwei hilir ngelewati salah sijiné delta kali kang paling gedhe, uga misuwur minangka Delta Niger, tumuju ing Teluk Guinea. Kali Niger yaiku kali urutan ka-3 paling dawa ana ing Afrika, sawisé Kali Nil lan Kali Kongo (biyen misuwur kathi sesebutan Kali Zaïre). Anak kali kang utama yaiku Kali Benue.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Kali Niger ing Kulikoro

Sumber saka jeneng Niger kang asli yaiku durung dibabarake utawa durung dingerteni ing masyarakat umum. Umumé kali Niger dijupuk saka Latin niger kang ngandut arti ireng. Khanan kaya mengkana durung bisa dipakemake karana ora ana bukti kang gamblang.Tembung Niger uga dijupuk kanthi asal-usul saka panjajah Portugis kang migunakake tembung jroning basa Portugis yaiku negro utawa preto, kang dimupangatake ana ing panggonan liyaing donya karana Kali Niger ora ndhuweni banyu ireng kasunyatané ndhuweni banyu bening (deleng Rio Negro).

Geografi[sunting | sunting sumber]

Omah-omah lumpur ing pulo utama Danau Debo, ing salah sijiné bageyan kang amba saka kali Sungai Niger

Kali Niger yaiku kali kang ndhuweni kahanan banyu kang "bening", kang ngalir ska persepuloh sedimen ketimbang Sungai Nil. Kahanan kaya mengko kang ana ing kali disebabake déning Niger kang dumunung ana ing wewatuan kang kuna lan nduweni biji endapan lumpur kang sithik kahanan kaya mengkeni iki kang dadi sebab utama kali Niger ndhuweni banyu kang bening.[1] Namun demikian, seperti juga Nil, sungai Niger selalu banjir musiman, dimulai pada bulan September, memuncak di November, dan berakhir di bulan Mei.[2]

Ciri khas sungai ini adalah Delta Pedalaman Niger, yang terbentuk di daerah di mana lereng sungai itu mematah.[3] Hasilnya adalah suatu wilayah dengan aliran arus seperti jalinan pita, rawa-rawa, dan danau-danau sebesar negara Belgia; dan banjir musiman menjadikan Delta itu luar biasa produktif baik di bidang perikanan maupun agrikultur.[4]

Kali Niger jroning crita fiksi[sunting | sunting sumber]

Bageyan jarak dawa hilir kali Niger ndhuweni latar jroning crita-crita pengripta novel Clive Cussler, uga jroning crita sawijining film aksi-petualangan ing taun 2005 "Sahara". Kali kang uga didadekake latar mburi karya gedhe T. Coraghessan Boyle, "Water Music".

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Reader, John. Afrika. Washington, D.C.: National Geographic Society, 2001. hal. 191
  2. ^ Reader, hal. 191
  3. ^ Reader, hal. 191
  4. ^ Reader, hal. 191-192

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Niger&oldid=834637"