Kali Niger

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Peta Kali Nigeria minangka lembah kali kang dhuweni wernaijo. Gamblang minangka ngisor kali nduwènihulu ing Guinea, banjur menggok sajeroning bawana, lan akhiré nduwèni hilir ing Nigeria.

Kali Niger ya iku kali kang utama dumunung ana ing Afrika Kulon, kanthi dawa kurang luwih 2500 mil (utawa 4000 km). Kali kang mili ngelewati Guinea, Mali, Niger, ing tapel wates Benin banjur lewat Nigeria, kang ndhuwei hilir ngelewati salah sijiné delta kali kang paling gedhé, uga misuwur minangka Delta Niger, tumuju ing Lempongan Guinea. Kali Niger ya iku kali urutan ka-3 paling dawa ana ing Afrika, sawisé Kali Nil lan Kali Kongo (biyèn misuwur kathi sesebutan Kali Zaïre). Anak kali kang utama ya iku Kali Benue.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Kali Niger ing Kulikoro

Sumber saka jeneng Niger kang asli ya iku durung dibabarake utawa durung dingerteni ing masarakat umum. Umumé kali Niger dijupuk saka Latin niger kang ngandut arti ireng. Khanan kaya mangkono durung bisa dipakemake karana ora ana bukti kang gamblang.Tembung Niger uga dijupuk kanthi asal-usul saka panjajah Portugis kang migunakake tembung sajeroning basa Portugis ya iku négro utawa preto, kang dimupangatake ana ing panggonan liyaing donya karana Kali Niger ora duwé banyu ireng kasunyatané duwé banyu bening (deleng Rio Negro).

Geografi[besut | besut sumber]

Omah-omah blethok ing pulo utama Danau Debo, ing salah sijiné pérangan kang amba saka kali Sungai Niger

Kali Niger ya iku kali kang duwé kahanan banyu kang "bening", kang ngalir ska persepuloh sedimen ketimbang Sungai Nil. Kahanan kaya mengko kang ana ing kali disebabake déning Niger kang dumunung ana ing wewatuan kang kuna lan duwé biji endapan blethok kang sithik kahanan kaya mengkeni iki kang dadi sebab utama kali Niger duwé banyu kang bening.[1] Namun demikian, seperti juga Nil, sungai Niger selalu banjir musiman, dimulai padha bulan September, memuncak di November, dan berakhir di bulan Mèi.[2]

Ciri khas sungai ini adalah Delta Pedalaman Niger, yang terbentuk di laladan di mana lereng sungai itu mematah.[2] Hasilnya adalah suatu wewengkon dengan aliran arus seperti jalinan pita, rawa-rawa, dan danau-danau sebesar nagara Bèlgi; dan banjir musiman menjadikan Delta itu luar biyasa produktif baik di babagan perikanan maupun agrikultur.[3]

Kali Niger sajeroning carita fiksi[besut | besut sumber]

Pérangan jarak dawa hilir kali Niger duwé latar sajeroning carita-carita pengripta novèl Clive Cussler, uga sajeroning carita sawijining filem aksi-petualangan ing taun 2005 "Sahara". Kali kang uga didadekake latar mburi karya gedhé T. Coraghessan Boyle, "Water Music".

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Reader, John. Afrika. Washington, D.C.: National Geographic Society, 2001. hal. 191
  2. ^ a b Reader, hal. 191
  3. ^ Reader, hal. 191-192