Kali Kongo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kali Kongo
Kali Kongo cedhak Maluku
Kali Kongo cedhak Maluku
Sawangan Samudra Atlantik
Nagara sing diilèni Républik Dhémokratik Kongo, Républik Afrika Tengah, Républik Kongo, Angola Zambia, Tanzania
Dawa 4,700 km (2,922 mi)
Rata-rata debit 41,800 m³/s (1,476,376 ft³/s)
Tlatah ilèn kali 3,680,000 km² (1,420,848 mi²)

Kali Kongo (kapungkur disebut Kali Zaire) iku kali kang paling gedhé ing Afrika kulon-tengah. Dawané watara 4,700 km (2,922 mil) ndadèkaké kali iki nomer loro paling gedhé ing Afrika (sawisé Kali Nil). Kali lan anak-anak kali mili ngliwati alas udan kang jembaré nomer loro ing donya,[1] (nomr siji ya iku alas udan Amazon ing Amérika Kidul). Kali iki uga dadi nomer loro ing donya babagan cacahing (volume) ilèn, sawisé kali Amazon, lan nomer loro uga ing babagan jembaré laladan ilén sawisé Amazon; laladan ilèné luwih jembar sethithik tinimbang Kali Mississippi. Amarga akèh pérangan kali iki kang dumunung ing laladan cedhak garis katulistiwa, ilèné dadi stabil, sebab paling sithik salah siji anak kaliné ana ing mangsa udan.[2] Kali Kongo éntuk jeneng saka karajaan kuna, Karajaan Kongo kang manggon ing tlatah muara kali iki. Nagara Républik Dhémokrasi Kongo lan Républik Kongo, kaloroné dumunung ana ing pinggir kali Kongo, lan dijenengaké miturut jenengé kali iki. Antara taun 1971 lan 1997 pamaréntah Zaire njenengaké Kali Zaire.

Anak kali[besut | besut sumber]

Kali Kongo
Kali Kongo

Anak kali diurut saka muara mendhuwur.

Literatur[besut | besut sumber]

Senajan ora dikutip sacara terang-terangan, Kali Kongo minangka lokasi saka novel Joseph Conrad's "Heart of Darkness" (terbit taun: 1902).

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ The Rainforest Foundation (2006-06-21). "A fresh step towards the first indigenous rights law in Republic of Congo".  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ http://rainforests.mongabay.com/congo/congo_river.html

Wacan terusan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Kongo&oldid=1052749"