Menyang kontèn

Kabiskopan Makau

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kabiskopan Makau

Diœcesis Macaonensis

天主教澳門教區  (Cina)
Diocese de Macau  (Portugis)
Katedral Kelairan Dewi Maria, Makau
frameless
Lambang
Lokasi
Nagara Tiongkok
Teritorial Makau
Provinsi grejawiTunduk langsung karo Tahta Suci
Markas besarMakau, Tiongkok
Statistik
Amba30 km2 (12 sq mi)
Populasi
- Total
- Katulik (kalebu non-anggota)
(ing 2016)
646,800
30,314 (4,7%)
Paroki9
Informasi
DenominasiKatulik Roma
Greja sui iurisGreja Latin
RitusRitus Roma
Didegaké23 Januari 1576
KatedralKatedral Kelairan Dewi Maria, Makau
Santo/santa pelindungSt. Fransiskus Xaverius
St. Katarina dari Siena
Imam sekuler69
BasaBasa Portugis
Basa Mandarin
Basa Inggris
Basa Latin Grejawi
PananggalanKalender Gregorian
Kapemimpinan saiki
PausFransiskus
BiskopStephen Lee Bun Sang
Vikar JenderalR.D. Pedro Chong Chi Kin
Vikar YudisialR.P. Hyacinth He, O.P.
Biskop emeritusJosé Lai Hung-seng
Situs web
Cithakan:Official site
Kabiskopan Makau
Jeneng Cina
Cina Padatan 天主教澳門教區
Jeneng Latin
LatinDioecesis Macaonensis

Kabiskopan Makau (Latin: Dioecesis Macaonensis, Basa Portugis: Diocese de Macau) yaiku kabiskopan Latin sing ora dadi bagean saka provinsi grejawi ngendi wae. Tahta episkopale, sing menika Situs Warisan Donya, yaiku Katedral Kelairan Dewi Maria. Pelindung saka kabiskopan kasebut yaiku Fransiskus Xaverius lan Katarina saka Siena, lan mottone menika Scientia et Virtus (Pengetahuan lan Kebajikan). Stephen Lee Bun-sang yaiku biskop saiki lan biskop katelu sing saka wong Tionghoa.

Kronologi[besut | besut sumber]

  • Didegake minangka Kabiskopan Makau ing 23 Januari 1576, misahke diri saka Kabiskopan Melaka

Sajarah[besut | besut sumber]

Kabiskopan kasebut didegake ing 23 Januari 1576 dening dekret Paus Gregorius XIII. Kabiskopan kasebut awale nyangkupi wilayah Tiongkok, Jepang, Vietnam, Melaka, Singapura, lan Timor Portugis. Ing taun 1940, sebagean wilayah saka Kabiskopan Makau dibagi lan ngebentuk Kabiskopan Agung Dili.

Paroki[besut | besut sumber]

  • Katedral Kelairan Dewi Maria
  • Greja St. Lazarus
  • Greja St. Antonius
  • Greja St. Laurensius
  • Greja Dewi Maria saka Fatima
  • Greja Dewi Maria saka Gunung Karmel
  • Greja St. Fransiskus Xaverius, Coloane
  • Greja St. Fransiskus Xaverius, Mong-Ha
  • Greja St. Yosef Pekerja

Pranala jaba[besut | besut sumber]

  • Keuskupan Makau Archived 2017-07-28 at the Wayback Machine. (ing basa Cina)
  • GigaCatholic
  • Catholic-Hierarchy
  •  "Macao". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.
  • Profil Keuskupan UCAN

Koordhinat: 22°11′37″N 113°32′31″E / 22.1936°N 113.5420°E / 22.1936; 113.5420