Menyang kontèn

Kabiskopan Agung Dili

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kabiskopan Agung Dili

Archidiœcesis Diliensis

Arquidiocese de Díli  (Portugis)
frameless
Katedral Dili
Lokasi
NagaraCithakan:Country data Timor Wetan
Teritorial
Provinsi grejawiDili
MetropolitanDili
Kadekanan
Markas besarCamara Eclesiaastica, Avenido Direitos Humanos, P.O. Box 50, Bidau Lecidere, Nain Feto Distrik Dili 88010
Koordinat8°32′57.5″S 125°35′6.8″E / 8.549306°S 125.585222°E / -8.549306; 125.585222
Statistik
Amba4,775 km2 (1,844 sq mi)
Populasi
- Total
- Katulik (kalebu non-anggota)
(ing 2019[1])
667.331
630.176 (94,4%)
Paroki30[1]
Kongregasi86[1]
Informasi
DenominasiGreja Katulik Roma
Greja sui iurisGreja Latin
RitusRitus Roma
Didegaké4 September 1940 (&&&&&&&&&&&&&083.&&&&&083 taun, &&&&&&&&&&&&0293.&&&&&0293 dina)
KatedralKatedral Maria Dikandung Tanpa Noda, Dili
Santa pelindungSanta Perawan Maria Dikandung Tanpa Noda
Imam sekuler66[2]
BasaBasa Portugis
Basa Tetun
Basa Inggris
Basa Latin Grejawi
PananggalanKalender Gregorian
Kapemimpinan saiki
PausFransiskus
Biskop AgungVirgilio do Carmo da Silva, S.D.B.
Vikar JenderalMgr. José António da Costa
Vikar Episkopal
  • R.D. Jovito Rêgo de Jesus Araújo
  • R.P. Emanuel Lelo Talok, C.M.F.
  • R.D. Guilhermino da Silva
  • R.P. Leonardus Dibyawiyata, S.J.[3]
Biskop emeritus
Peta
Lokasi Kabiskopan Agung Dili
Lokasi Kabiskopan Agung Dili
Situs web
diocesededili.org

Kabiskopan Agung Dili (Latin: Archidiœcesis Diliensis, Basa Portugis: Arquidiocese de Díli) yaiku kabiskopan paling tuwa ing Timor Wetan lan berpusat ing Dili.[4] Kabiskopan Agung Dili didegake ing 4 September 1940. Ing taun 1983, Carlos Filipe Ximenes Belo, S.D.B., nyekel tugas minangka Administrator Apostolik Kabiskopan Agung Dili. 700.000 umat Katulik ing kabeh Timor Wetan dipérang dadi 30 paroki lan diurus dening 71 imam.[5]

Kronologi[besut | besut sumber]

  • Didegake minangka Kabiskopan Dili ing 4 September 1940, misahake dheweke saka Kabiskopan Makau
  • Didathengi dening Paus Yohanes Paulus II ing 12 Oktober 1989, nalika Timor Wetan isih bagean saka Indonesia
  • Ditingkatake dadi Kabiskopan Agung Dili ing 11 September 2019

Ordinaris[besut | besut sumber]

Uskup Dili[besut | besut sumber]

Biskop Agung Dili[besut | besut sumber]

  • Virgílio do Carmo da Silva, S.D.B. (11 September 2019 – saiki)

Biskop Koajutor Dili[besut | besut sumber]

  • José Joaquim Ribeiro (Juli 1965 – 31 Januari 1967, dadi Biskop Dili)

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c "Erezione della Provincia Ecclesiastica di Díli (Timor Orientale) e nomina del primo Arcivescovo Metropolita". Kantor Pers Takhta Suci (ing basa Italia). Vatikan. 2019-09-11. Dibukak ing 2020-04-05.
  2. tidak termasuk Uskup. [1] Archived 2022-02-19 at the Wayback Machine.
  3. http://diocesededili.org/diocese/curia
  4. "Timor-Leste's first archbishop aims to unite faithful". ucanews.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-09-23.
  5. "Maliana Diocese Timor Leste (East Timor) | Diocese of Maliana Timor Leste (East Timor) | Ucanews". directory.ucanews.com . Diarsip saka sing asli ing 2018-02-16. Dibukak ing 30 Sèptèmber 2017. {{cite web}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Cithakan:TimorLeste-stub