Dili

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Dili
Kota
Dili and Atauro Island.jpg
Élepasi11 m (36 ft)
Highest elevation30 m (100 ft)
Lowest elevation0 m (0 ft)
Cacah warga (2015)
 • Gunggung222,323

Dili iku minangka kutha krajan Timor Wétan. Kutha iki kaletak ing kidul Pulau Atauro.

Padunung kutha iki yaiku 222.323 jiwa (sensus 2015).

Pamerangan administratif[besut | besut sumber]

Sucos Dili.png

Kutha iki kaperang dadi 6 sub distrik lan suco.

Dili wiwit dipanggoni wong Portugis ing taun 1520. Ing taun 1796, Dili diumumake minangka ibukutha Timor Portugis. Nalika Perang Donya II, Dili dikuwasani tentara Jepang. Tanggal 28 Nopember 1975, Timor Leste mratelakake kamardikane saka Portugal, nanging sangang dina sabanjure wadyabala Indonesia ngrebut Dili ing Operasi Seroja, wiwit periode pendudukan Indonesia ing Timor Timur. Tanggal 17 Juli 1976, Timor Wétan diumumake minangka provinsi ka-27 ing Indonésia lan Dili dadi ibukutha provinsi. Ing taun 1991, ing Dili ana Pembantaian Santa Cruz (diarani Insiden Dili ing Indonesia) sing narik kawigatosan jagad. Timor Leste mardika tanggal 20 Mèi 2002, sawisé referendum sukses ing taun 1999. Dili ditunjuk minangka ibukutha negara. Sajrone krisis politik ing Mei 2006, kutha Dili dadi target konflik, nyebabake karusakan sing signifikan.