Iwak setan (Black Ghost)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ulam black ghost

Ulam Black Ghost (Apteronotus albofrons) utawi ingkang wonten ing Indonesia kawéntar kanthi nama ulam sétan kalebet satunggaling iwak hias. Ulam punika asalipun saking Sungai Amazon, Brazil, Amerika Selatan. Ananging wonten ugi ingkang wastani bilih ulam black ghost punika. Ulam punika asalipun saking Sungai Amazon, Rio Paraguay, Brazil, Peru, Ekuador, Venezuela, lan Guyana. Ulam punika gadhah wujud awak ingkang pipih (tipis) kanthi dawa kirang langkung 66 cm dumugi 48 cm. Warni awakipun saking biru, ungu tua, dumugi radi ireng. Ingkang unik saking ulam punika inggih corèngan warni putihingkang wonten ing dawaning bagéyan dorsal (wiwitan saking sirah dumugi dorsal tengah) saha kalih garis kanthi warni putih wonten ing buntut lan nyawijinipun sirip dada kaliyan sirip weteng [1].

Ulam punika kalebet ulam pendamai. Ukuran awakipun saged 50 cm kanthi dawa rata-rata kirang langkung 35 cm. Adhedhasar wujud awakipun ulam setan punika kagolong dhateng ulam pisau (Knifefishes), inggih punika golongan ulam kados pisau ingkang lébar bagéyan sirah lan awak lajeng ngruncing ing bageyan weteng. Ulam black ghost ugi kagolong dhateng electic fishes inggih punika ulam ingkang saged ngasilaken listrik. Ulam punika saed ngasilaken listrik andhap (< 1V/cm) kanthi frekuensi medan listrik 0.1 – 10 kHz. Listik punika kaginakaken kanggé ngenali objek sekitar lan kanggé komunikasi kaliyan ulam listrik sanèsipun. Saénipun ulam punika boten dipunpiara kaliyan ulam ingkang ngasilaken listrik sanèsipun [2].

Ulam black ghost remen kaliyan papan ingkang lunak lan cenderung asam, ananging saged ugi gesang wonten toya ingkang macem-macem. Ulam black ghost ugi milih panganan kanthi jinis tartamtu, lan saged mangan pakan ingkang garing, beku ugi panganan urip. Ananging ulam sétan punika langkung remen kaliyan pakan cacing rambut.

Miara induk[besut | besut sumber]

Bedanipun ulam setan ingkang jantan kaliyan betina punika saged katingal saking jarak antawisipun tutuk kaliyan tutup insang. Menawi ulam jantan punika jarakipun langkung dawa katandingan kaliyan ulam betina. Ulam jantan langkung langsing katimbang ulam betina ingkang gadhah wujud weteng gendhut. Induk ulam black ghost saged mateng endos menawi sampun umur kirang langkung satunggal taun kanthi dawa 15 cm.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1], black ghost - itfishing (dipun-akses tanggal 01 November 2012).
  2. ^ [2], black ghost - o fish(dipun-akses tanggal 04 November 2012).